CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El seguiment de la vaga a Nissan paralitza la planta de Barcelona

Dissabte, 23 gener, 2010

La vaga, convocada per tots els sindicats del comitè d'empresa, que han secundat avui 23 de gener uns 800 treballadors de Nissan davant la fàbrica de Barcelona, ha fet que la producció de la planta no arranqués, per la qual cosa s'han deixat de produir entre 300 i 400 cotxes en aquest primer dissabte laboral previst per la companyia.

Des de les 4.30 h. i fins les 10.30 els piquets s'han situat a les portes d'accés a la fàbrica impedint-ne l'entrada.

L'increment de treball en la planta catalana, que ha provocat el trasllat a Barcelona de 38 treballadors de la factoria d'Àvila, segons els sindicats no és un fet puntual, que es el que defensa l'empresa per tal de justificar aquest trasllat dels treballadors.

Des dels sindicats s'indica que no estan en contra dels companys d'Àvila sinó de la cortina de fum de Nissan per eludir la seva responsabilitat de contractar, tal com havia promès, a treballadors acomiadats en l'ERO del 2009 en cas de que s'incrementessin les càrregues de treball.

Per a la CGT l'objectiu de la vaga plantejada, és aconseguir un augment de la plantilla, en lloc de, com pretén l'empresa, augmentar la capacitat productiva, augmentat les jornades de treball. Per això hem demanat, el reingrés dels treballadors acomiadats que han reclamat el seu lloc de treball, entenent que no hem de prioritzar als treballadors que tenen garantia de reingrés, davant els que van ser acomiadats de manera traumàtica.

El comitè d'empresa ja ha anunciat que la vaga es repetirà el dissabte 30 de gener si no hi ha un canvi de postura de la Direcció de la multinacional a Barcelona.

Com hem arribat a aquesta convocatòria de vaga dels dissabtes 23 i 30 de gener?

El passat 8 de gener la Direcció de l'Empresa va convocar una reunió amb portaveus per a informar-nos de la necessitat de la planta de realitzar dos dies de treball addicionals al calendari laboral. Aquests dies de treball serien els dissabtes 23 i 30 de gener, per a tota la planta de Zona Franca.

Des de la CGT, es va considerar com notícia positiva l'augment de volums productius. El que no compartim i vam rebutjar contundentment és l'ampliació de les jornades de treball per als treballadors de la planta. És intolerable que es plantegi una ampliació de la jornada de treball, pocs mesos després d'acomiadar a centenars de treballadors, havent sentències de nul·litat recorregudes, llista d'espera de treballadors per a tornar a ingressar en la companyia i amb un acord amb la majoria del Comitè d'Empresa per a un ERO temporal.

Hem sol·licitat una vegada més la retirada de l'ERO temporal en vigor 2375/09, és intolerable la voluntat d'ampliació dels dies de treball i mantenir un expedient de regulació en la recamara. Hem sol·licitat el reingrés dels treballadors acomiadats, amb l'objecte que puguin cobrir les noves necessitats productives.

A diferència de la resta de sindicats, no compartim la seva posició de defensar el reingrés sobre la base de la resolució de l'ERO 1616/09 (698 acomiadaments), ja que aquesta resolució deixa oberta la possibilitat de l'acomiadament, als 18 mesos, dels treballadors que reingressin (150). Hem de dir, que tots els sindicats, tenim recursos d'alçada contra la resolució d'aquest ERO, pel que no entenem que prefereixin l'aplicació d'aquest expedient, davant la reclamació dels treballadors acomiadats de manera traumàtica.

D'altra banda, hem sol·licitat a la Direcció de l'Empresa, que retiri els recursos plantejats davant les sentències de nul·litat dels treballadors que havien estat acomiadats vulnerant els seus drets fonamentals.

Davant els plantejaments de Nissan d'augmentar les hores de treball dels treballadors en actiu, vam rebutjar rotundament, aquesta aplicació i vam acordar convocar, conjuntament amb la resta de sindicats, dues jornades de vaga els dies 23 i 30 de gener, reivindicant el reingrés dels treballadors acomiadats.

Des de la CGT, hem demanat a tots els treballadors la no realització d'hores extraordinàries, el boicot a la col·laboració. És inaguantable, l'actitud de certs treballadors que després de l'acomiadament dels que han estat els seus companys molts anys, es dediquin a seguir destruint més llocs de treball, realitzant hores extres, treballant en vacances,... No hem d'obviar aquestes actituds, i han de ser rebutjades per la resta de companys.

Des de la CGT mantenim la convocatòria de vaga per:

• Retirada de l'ERO temporal, actualment en vigor. Durant el període de consultes d'aquest expedient, des de la CGT, denunciàvem el frau que suposava la presentació d'aquest ERO, en tot moment vam demostrar que era totalment injustificat, que no es corresponia amb les produccions a realitzar i la plantilla que teníem. La Direcció fins i tot va arribar a dir ahir que aquest expedient està aquí per si de cas cal utilitzar-lo.

• Reingrés dels treballadors acomiadats i que han reclamat el seu lloc de treball. Des de la CGT, demanem el reingrés de tots els treballadors acomiadats, però no estem d'acord que aquest reingrés es realitzi en aplicació de l'ERO 1616/09, el reingrés ha de ser mantenint les condicions del lloc de treball abans del seu acomiadament, sense permetre que estigui vinculat als volums de producció que poguessin desencadenar en un nou acomiadament. Demanem també la retirada dels recursos presentats per part de l'empresa de tots els treballadors que han aconseguit la seva nul·litat.

• Reingrés dels treballadors que es van apuntar a pla de baixes amb tornada (200), sense oblidar que aquests treballadors tenen el reingrés assegurat en la companyia.

Volem deixar clar, que aquest sindicat no donarà suport a la realització de més jornades de treball, de les plantejades en el calendari laboral, mentre no es cobreixin els dos torns de treball i mentre existeixin treballadors acomiadats, pendents de recuperar el seu lloc de treball.

Davant la negativa de la Direcció d'accedir a la contractació del personal necessari per a cobrir les necessitats productives i de mantenir la convocatòria de dissabtes productius, des de la secció sindical continuem amb la convocatòria de vaga per al 30 de gener.

Més informació al web de la secció sindical de CGT Nissan:
http://cgtnissan.blogspot.com/