CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Senat intenta allargar la vida de les deteriorades centrals nuclears espanyoles

Dijous, 17 febrer, 2011

La Cambra Alta ha aprovat, dins de la Llei d'economia sostenible, que les centrals nuclears funcionin més enllà dels 40 anys, el temps per al qual van ser dissenyades. La proposta, de CiU i PNB, ha estat recolzada per PP i PSOE, partit polític, aquest últim, que renuncia així a fixar un calendari de tancament incomplint de manera de manera determinant, les seves promeses electorals.

El Lobby nuclear ha aconseguit el seu gran objectiu a curt termini: allargar la vida de les centrals nuclears. Des de fa diversos anys, la seva ofensiva mediàtica ha anat encaminada a mantenir el gran negoci que suposa produir electricitat en centrals ja amortitzades fa anys.

Els beneficis dels titulars de les centrals nuclears són astronòmics: una central de 1.000 MW. factura un milió d'euros diaris.

Una altra cosa diferent són les conseqüències que pot tenir aquesta decisió: Unes instal.lacions velles, en mans d'empreses que prioritzen el benefici econòmic a qualsevol altra qüestió. Els problemes de les centrals nuclears espanyoles es comproven amb l'augment, any rere any, del nombre de successos notificables i de parades no programades. Pel que fa al menyspreu per la seguretat a la recerca del benefici econòmic, el millor exemple està a la central d'Ascó, que segueix utilitzant els mateixos criteris de funcionament que van provocar la fuga de partícules fa tres anys. Per aquesta fugida el fiscal ha demanat recentment presó per a dos directius i l'inspector resident del Consell de Seguretat Nuclear.

Un cas especial és la central de Santa Maria de Garoña, a Burgos, construïda abans de les catàstrofes de Harrisbourg i Chernobyl, i que per tant no reuneix les condicions de seguretat necessàries per a seguir funcionant. El seu deteriorament en general, especialment del barrilet que manté l'estructura interna del reactor i de les penetracions de les barres de control (principal element de seguretat de la central), aconsellen el seu tancament immediat. Un altre element fonamental de perill són les conduccions comunes del cablejat, que va ser una de les causes de l'accident de Vandellòs I, que va provocar el seu tancament el 1989.

Però allargar la vida de les nuclears té altres problemes, com és el seguir acumulant residus radioactius d'alta activitat, molt perillosos, la solució segueix sense trobar-se. Mentrestant, se segueixen acumulant a les piscines de totes les centrals nuclears del món, incloses les espanyoles.

En un altre ordre de coses, la inflexibilitat de les centrals nuclears espanyoles és el principal impediment, per inserir en la xarxa l'electricitat procedent de les energies renovables. En moments en què hi ha vent abundant i baixa demanda és necessari aturar els aerogeneradors per a no sobrecarregar la xarxa. Altres centrals, com les de gas o les hidroelèctriques, poden regular la seva potència en funció de les necessitats de la xarxa. Les nuclears, no. Això ha provocat el 2010 la parada dels aerogeneradors en tretze ocasions.

Per a Ecologistes en Acció, l'aprovació de la Llei en aquestes condicions demostra el divorci en el tema nuclear entre els partits polítics i els propis ciutadans als quals representen, ja que està demostrat que la immensa majoria dels espanyols s'oposen a la utilització d'aquest tipus d'energia. Per als ecologistes continua sent imprescindible un calendari de tancament, abans fins i tot dels 40 anys de vida per les que les centrals van ser dissenyades.

Ecologistes en Acció


CGT denuncia que el Senat aprovi que les centrals nuclears funcionin més enllà del temps per al qual van ser dissenyades

CGT denuncia que el Senat aprovi, dins de la Llei d'Economia sostenible, que les centrals nuclears funcionin més enllà dels 40 anys, el temps per al qual van ser dissenyades, a partir d'una proposta de CiU i PNB que ha estat recolzada per PP i PSOE.

CGT opina que novament el Lobby nuclear ha aconseguit el seu gran objectiu a curt termini: allargar la vida de les centrals nuclears. Des de fa diversos anys, la seva ofensiva mediàtica sempre ha anat encaminada a mantenir el gran negoci que suposa produir electricitat en centrals nuclears ja amortitzades fa anys.

Diferent serà per a la ciutadania les conseqüències que pot tenir aquesta decisió: Unes instal.lacions velles, en mans d'empreses que prioritzen el benefici econòmic a qualsevol altra qüestió.

Un cas especial és la central de Santa Maria de Garoña, a Burgos, aquest any la central nuclear compleix els 40 anys de vida útil, és a dir el termini per al qual va ser dissenyada per funcionar en condicions de seguretat, de manera que serà la primera central espanyola que superi el període per al qual va ser dissenyada.

Allargar la vida de les nuclears té altres problemes, com és el seguir acumulant residus radioactius d'alta activitat, molt perillosos, la solució segueix sense trobar-se. Mentrestant, se segueixen acumulant residus a les piscines de totes les centrals nuclears del món, incloses les espanyoles.

La Confederació General del Treball té un posicionament clar en contra de l'energia nuclear, pel fet que en si mateixa suposa un fracàs social, mediambiental, tecnològic i econòmic. CGT defensa un nou model energètic que respongui a les veritables necessitats de la població i que no hipotequi la supervivència de les generacions futures espletant els recursos naturals del planeta.

Secretariat Permanent Comitè Confederal CGT

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció