CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El sheriff Puig i els seus robocops fan el ridícul a Barcelona i deixen darrere seu un rastre de sang i ferits

Dissabte, 28 maig, 2011

Pl. Catalunya 1

El poble reocupa massivament la plaça Catalunya de Barcelona el divendres 27 de maig per la tarda per protestar pel violent desallotjament policial i reconstruir l'acampada de les indignades.

L'operació policíaca va començar ahir a primera hora del matí, quan els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana es van presentar a la plaça de Catalunya amb l'objectiu, deien, de desallotjar "temporalment" els acampats per netejar-la d'objectes potencialment perillosos de cara a la possible nit de celebració blau-grana i per qüestions d'higiene i sanitàries. Els acampats no van acceptar la proposta de retirada voluntària feta pels mossos i van resistir pacíficament l'operació policíaca a l'interior de la plaça, una operació que es va convertir en una autèntica demostració de brutalitat policial pura i dura, amb tints i actituds marcadament feixistoides.

La policia va muntar un cordó per a impedir l'accés a la plaça de persones que no hi eren en el moment de l'operació. Centenars de manifestants es van anar concentrant als accessos de la plaça i va ser en aquests llocs de confluència entre manifestants i policia on es van fer les primeres càrregues indiscriminades, en moltes ocasions contra persones sentades pacíficament al terra. El resultat va ser més de cent ferits, majoritàriament pels cops de porra. Dos d'aquests van haver d'ésser traslladats a l'Hospital Clínic en estat greu, un d'ells ha sofert la perforació d'un pulmó i la melsa li ha quedat molt afectat durant les càrregues policials a causa d'un pilotasso d'una escopeta de nova generació.

Un cop els serveis de neteja de la ciutat van tenir desmuntat el campament i van poder sortir de la plaça, els mossos es van anar retirant degut a la pressió dels milers de manifestants que s'havien anat concentrat a la plaça desbordant els cordons policials i els indignats van tornar a ocupar-la, fent una crida a realitzar una concentració massiva a les 19 h.

L'actuació policíaca d'ahir al matí a la plaça de Catalunya de Barcelona per netejar-la i desmuntar-hi el campament va tenir un efecte crida. La plaça es va tornar a omplir de gom a gom. Des d'abans de les 19 h. en que estava convocada la concentració, riuades de gent anaven ocupant l'espai central de la plaça. Es parla d'unes 20000 persones concentrades.

Abans de la concentració de plaça Catalunya, una manifestació formada per estudiants principalment recorria l'avinguda Diagonal des de les 16.30h. tallant l'avinguda i col·lapsant els accessos a la capital catalana per aquesta via, al provocar sis quilòmetres de retencions. La manifestació va arribar fins a plaça Catalunya baixant per Passeig de Gràcia

A Lleida, ciutat on l'acampada també havia estat desallotjada de bon matí i la policia havia detingut dos participants, més de 2000 persones es van manifestar al vespre pel centre de la ciutat en protesta pel desallotjament del matí en la capital ponentina. Van sortir de la plaça Ricard Vinyes i val passar per la seu del govern Català, retornant posteriorment a la Plaça Ricard Vinyes. A la manifestació, encapçalada per una pancarta amb el lema "El capitalisme s'imposa a cops de porra", els manifestants van cridar consignes demanant la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig, i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.

Durant el vespre del divendres, es porten a terme mobilitzacions de solidaritat en altres ciutats. Unes 800 persones es van manifestar a Girona en protesta per l'actuació policial a Plaça Catalunya de Barcelona, cridant consignes com "Felip Puig dimissió" o "Mossos d'Esquadra, feixistes catalans". A la plaça de la Font de Tarragona es van concentrar un miler de persones, que es van desplaçar posteriorment fins a la plaça Imperial Tarraco. Molts dels participants s'havien pintat les mans de blanc fent explícita la seva voluntat de pau contra les agressions policials. En les acampades de Reus o Terrassa (600 persones concentrades) i en les d'altres ciutats també es van fer explícites les mostres de rebuig a l'actuació policial de Barcelona i Lleida.

Finalment, avui dissabte dia 28 la visita del conseller Felip Puig al Centre Cultural de Valls en motiu del Dia de les Esquadres ha estat contestada per una manifestació d'unes 200 persones que s'han concentrat davant d'aquest equipament municipal per demanar la seva dimissió després de la dura repressió que la policia autonòmica va dur a terme contra els indignats de Plaça Catalunya. Els concentrats provenien bàsicament de l'acampada de Valls, tot i que també hi ha hagut indignats de les acampades de Barcelona, Reus o Tarragona. Armats amb cassoles, flors i xiulets, s'han mantingut darrere el cordó policial que els Mossos d'Esquadra han creat per tal que no s'acostessin a l'entrada del Centre Cultural i a les autoritats que hi han assistit. En les pancartes que s'han mostrat, s'hi podien llegir lemes com "Pim, Pam, Puig" o "Nosaltres per netejar fem servir les escombres".


Alguns apunts sobre els fets de plaça Catalunya:

El conseller d'interior Felip Puig en la seva intervenció la tarda de divendres admet que el responsable nº 1 del dispositiu era ell, justificava el desallotjament per motius de salubritat i seguretat davant la potencial celebració del Barcelona perquè no enviava doncs uns mediadors a negociar-ho en lloc d'enviar els antiavalots a primera hora del dia), va dir que es tractava d'una actuació "preventiva" i que l'actuació policial havia estat proporcionada i en resposta a "actes violents" (tant cínic i mentider com sempre ell) i que els i les manifestants havien comès delictes de desordre públic, atemptat a l'autoritat i resistència, a més de remarcar l'existència de 37 mossos "ferits" (deu ser de tendinitis de tant de repartir òsties).

En el desallotjament policial de plaça Catalunya es van retirar, sense cap ordre expressa ni el seu permís, 35 camions amb pertinences dels acampats i acampades.

El sindicats policials SME-CCOO i SAP-UGT, en la seva línia habitual d'apologia de la repressió pura i dura, criticaven al conseller d'interior perquè preferien haver desallotjat a traïció, durant la matinada.

El defensor del poble a Catalunya, Rafel Ribó, ha obert una investigació d'ofici sobre l'operatiu d'aquest divendres dels Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana de Barcelona en plaça Catalunya, per a esclarir si s'han vulnerat drets de les persones i si s'ha preservat la "proporcionalitat" en l'actuació de les forces de seguretat, i es compromet a fer públiques les seves conclusions.


Comunicat de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona, l’Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals i l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans.

REBUIG I INDIGNACIÓ PEL DESALLOTJAMENT DE L'ACAMPADA DE PLAÇA CATALUNYA

La Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB),
conjuntament amb la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del
Col·legi d’Advocats de Barcelona, l’Observatori dels Drets Econòmics, Socials i
Culturals (DESC), l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans
(ACDDH), totes elles entitats ciutadanes de reconeguda trajectòria en la
defensa dels drets humans, volem expressar el nostre rebuig i indignació pel
desallotjament de l'acampada de plaça Catalunya realitzat aquest matí per un
operatiu conjunt dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana.

Considerem que al llarg d'aquests dies, la plaça Catalunya havia recuperat una
de les seves funcions originals: ser un espai on la ciutadania pot parlar, trobarse
i expressar-se. Davant d'aquest exercici inèdit de democràcia ciutadana, els
poders públics han optat per dissoldre'l per la força abduint raons securitàries
vinculades a la celebració de la copa de futbol.

Per tot això, DENUNCIEM:

1. La violació del dret de reunió dels i les participants a l'acampada, vulnerant
l’article 21 de la Constitució.

2. La manca de voluntat de diàleg i la inexistència de canals de mediació amb
el Departament d'Interior per cercar una solució pacífica i raonada.

3. L'ús desproporcionat de la força per part dels efectius policials davant una
concentració pacífica i sense que s’hagués produït cap acte de provocació o
violència previ.

4. L'absència del distintiu identificatiu a l’uniforme dels cossos policials, tal i
com preveu la instrucció aprovada per la Generalitat de Catalunya en data 12
de novembre del 2008.

5. L'assetjament i agressions a nombrosos professionals del periodisme,
afectant, així, a la seva tasca informativa i al dret d’informació dels ciutadans
reconegut en l’article 20 de la Constitució espanyola.

6. La intervenció il·legítima dels béns dels acampats per part de les forces
policials.

Per tot això,

Reclamem al Departament d’Interior:

1. Que obri una investigació per determinar si la gravetat dels fets és atribuïble
tan sols als propis agents de policia anti-avalots o ha existit alguna altra tipus
de responsabilitat o participació dels seus superiors jeràrquics, i en virtut del
seu resultat, es depurin les responsabilitats que s’escaiguin.

2. Que s’obri un procés de diàleg i mediació amb els acampats per tal de
reconduir la situació.

3. Que s’apliqui immediatament la normativa aprovada per la Generalitat de
Catalunya que estableix la obligació de dur un distintiu identificatiu en l’uniforme
dels Mossos d’Esquadra per tal d’evitar la situació d’actual d'impunitat sota la
qual actuen els agents del cos d’anti-avalots.

Barcelona, 27 de maig del 2011


Mireu també:

www.20minutos.tv/video/K9UOsjqW-un-mosso-ven-aqui-si-tienes-cojones/0/

http://video.publico.es/videos/0/92320/2/recent

>>> En document adjunt, comunicat de l'Acampada de Barcelona sobre els fets del dia 27.

Attached documents