CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Sr Draghi, l’euro, el BCE i el Bundesbank

Dimarts, 7 agost, 2012

Aquest article explica críticament perquè el senyor Draghi, president del Banc Central Europeu, va dir el que va dir en la seva última conferència de premsa (2012.08.02). L'article assenyala que el Banc Central Europeu no és un Banc Central sinó un lobby del Bundesbank, la qual cosa està així estructurada des del moment en què es va establir l'euro.

Una de les frases que s'han estat reproduint amb major freqüència en els mitjans de major difusió als dos costats de l'Atlàntic és que "l'euro està en perill de desaparèixer". Una i altra vegada se subratlla que l'euro pot col·lapsar creant un enorme problema, no només als països de l'Eurozona, sinó a tota l'economia mundial, resultat de la importància que ha adquirit tal moneda a nivell internacional.

L'euro, però, no està en perill de desaparèixer. Com bé va dir el Sr. Mario Draghi, el president del Banc Central Europeu, en la seva conferència de premsa última (02/08/12), "l'euro no ha estat ni estarà en perill". En realitat, el Sr. Draghi podria haver fet referència a que l'euro continua estant per sobre del dòlar, havent descendit alguna cosa des del seu moment d'auge, però roman encara per sobre del valor que molts sectors exportadors de l'Eurozona desitjarien. I el fet que no estigui en perill és perquè les forces dominants que van determinar el seu establiment continuen existint i beneficiant-se de la seva existència.

Aquells que continuen insistint que l'euro està en perill ignoren o desconeixen com i el perquè es va establir. L'euro es va crear com un mecanisme per integrar la (dividida) Alemanya post-nazi dins de l'Europa democràtica. La reunificació de les dues Alemanyes, desitjada per l'estructura de poder d'aquell país, feia por a la majoria de països aliats que havien guanyat la II Guerra Mundial, tement que sorgís de nou l'Alemanya unida davant els països aliats (com França i Gran Bretanya) que havien patit dues vegades en un segle les ànsies expansionistes d'aquell país. Per això el president Mitterrand (que havia dit que volia tant a Alemanya que volia dues d'elles, en lloc d'una) proposés que el marc alemany fos substituït per una moneda europea-l'euro-, per tal d'ancorar la nova Alemanya en l'Europa democràtica.

La condició que va posar el govern alemany, però, va ser que l'euro fos governat per una institució (el Banc Central Europeu, BCE) en el qual el Bundesbank (el Banc Central alemany) tingués la major influència: en realitat, el BCE estaria sota el seu control. L'altra condició que va posar Alemanya va ser l'aprovació del Pacte d'Estabilitat, que sotmetia a tots els països de l'Eurozona a condicions de gran austeritat fiscal, que haurien de respectar fins i tot en condicions de recessió, com ara. Per entendre l'acceptació d'aquestes dues condicions (que han tingut un impacte negatiu en el creixement econòmic de tota l'Eurozona) per part dels països aliats, cal entendre el domini hegemònic del neoliberalisme (iniciat pel president Reagan als EUA i per Margaret Thatcher a Gran Bretanya) als dos costats de l'Atlàntic. Un promotor de tal ideologia va ser el capital financer alemany, que va establir el control de la inflació com l'objectiu central de l'establiment del sistema financer europeu, centrat en el BCE, intentant al mateix temps disminuir el rol dels Estats i al seu lloc, afavorir a la banca privada i al món empresarial exportador. I així es va fer.

El Banc Central Europeu no és un banc central

Ara bé, el problema més gran del BCE és que no era ni és un Banc Central. Un Banc Central digne del seu nom imprimeix diners i compra el deute públic del seu Estat, regulant així els interessos del seu deute. Quan aquests interessos pugen, el Banc Central compra deute públic del seu propi Estat i els interessos baixen. Amb això, el Banc Central protegeix els Estats enfront de l'especulació dels mercats financers amb el seu deute.

Però el Banc Central Europeu no fa això. Imprimeix diners però no compra deute públic dels Estats, conseqüència d'això és que el deute públic dels Estats està subjecta a l'especulació dels mercats financers. Això explica que tots els Estats de l'Eurozona siguin molt vulnerables a aquest especulació, ja que no tenen un Banc Central que els protegeixi. És cert que el BCE ha comprat deute públic d'alguns d'aquests Estats (tot i el mandat que té de no fer-ho) quan la situació ha assolit un nivell intolerable en algun país. Però ho fa gairebé clandestinament i molt a contracor, i en quantitats molt insuficients. I els mercats financers són conscients. No fa, doncs, el que ha de fer un Banc Central, que és indicar als mercats financers que actuarà amb contundència cada vegada que s'iniciï un atac d'especulació, no permetent que aquest tingui lloc.

El grau de desprotecció que un país pot arribar apareix clarament ara en el cas d'Espanya. Malgrat l'enorme ascens de la prima de risc, l'Estat espanyol no pot fer res (repeteixo res) per protegir-se de tal atac. L'argument que cal reduir el dèficit públic per recuperar la confiança dels mercats i deixar que aquests especulin és frívol en extrem. El que marca els interessos del deute públic és el Banc Central, no els mercats financers. I el fet que la prima de risc sigui tan elevada a Espanya és perquè el BCE no ha comprat deute públic des de fa gairebé 5 mesos.

Què fa, doncs, el mal anomenat Banc Central Europeu?

El BCE, en lloc de prestar diners a l'Estat, ha prestat diners als bancs privats, a uns interessos baixíssims (menys d'un 1%), i amb aquests diners, aquests bancs compren deute públic a uns interessos elevadíssims, d'un 6 ò un 7% (com és el cas italià i espanyol). És el negoci més rodó de l'any. Aquesta situació es justifica amb l'argument que aquests préstecs a la banca privada garanteixen l'efectivitat del sistema financer i l'oferta de crèdit, tot i que l'evidència que aquests préstecs repercuteixin en una major disponibilitat de crèdit és molt limitada. El crèdit, en general, no apareix ni se l'espera. El BCE ja ha prestat gairebé 500.000 milions d'euros des de desembre de 2011 a la banca espanyola i italiana, sense que el crèdit augmentés a les famílies oa les petites i mitjanes empreses. L'evidència d'aquesta realitat és robusta i convincent.

En aquest sistema financer europeu, la banca alemanya és la dominant i això, no només per disseny dels fundadors de l'euro, sinó també per l'enorme acumulació de capital financer resultat d'un altre disseny polític, conseqüència d'una sèrie de decisions preses pels successius governs alemanys.

El govern Schröder va prendre una sèrie de mesures, continuades pels governs Merkel, que van potenciar el sector exportador a costa de la demanda domèstica. En un enfrontament entre el canceller Schröder i el seu Ministre de Finances, Oskar Lafontaine, aquest últim volia que la demanda domèstica fos el motor de l'economia alemanya (i per tant, de l'economia europea), per a això proposava una pujada de salaris i augment de la despesa pública, denunciant que el creixement de la productivitat estava beneficiant més al capital que al món del treball.

El canceller Schröder, però, es va oposar a aquesta estratègia, afavorint, en canvi, que el sector exportador fos el motor de l'economia, proposta que el sector empresarial i financer va recolzar i que es va imposar, facilitant l'acumulació de capital a costa de mantenir una escassa demanda domèstica. Això va generar una enorme concentració d'euros en el sistema financer que, en lloc de millorar els salaris dels treballadors alemanys (com Oskar Lafontaine desitjava) va comprar deute privat i públic en els països on hi havia una major rendibilitat d'aquella inversió financera, que era precisament als països perifèrics de l'Eurozona, incloent Espanya. L'origen de la bombolla immobiliària a Espanya és precisament el flux de capital financer del centre, incloent Alemanya, a la perifèria, flux que va ser facilitat també per l'escassa capacitat adquisitiva de la població espanyola (resultat de la disminució de les rendes del treball durant els últims quinze anys) i que requereixi una endeutament.

Com apareix la crisi a Espanya?

Quan la banca alemanya va paralitzar el flux de capital financer a la perifèria (com a conseqüència del pànic que li va entrar en veure contaminada amb els productes tòxics de la banca nord-americana) les bombolles immobiliàries van col · lapsar, creant un forat en el PIB espanyol d'un 10% ( i tot això en qüestió de mesos), disparant l'atur i els ingressos a l'Estat, apareixent amb tota la seva cruesa l'enorme dèficit estructural públic d'Espanya (que havia estat causat per les grans rebaixes d'impostos en temps de bonança) i que havia estat amagat pel creixement de la despesa pública, resultat de la bombolla immobiliària. L'enorme creixement del dèficit públic de l'Estat no es devia, com deia el pensament neoliberal dominant de la troica (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional), a la disparada de la despesa pública, sinó al col · lapse dels ingressos a l'Estat. Per això les mesures d'austeritat que s'han estat imposant no tenen cap oportunitat de resoldre el problema del dèficit públic, el qual només es pot reduir a base d'incrementar els ingressos a l'Estat mitjançant l'estímul del creixement econòmic i de les reformes fiscals progressistes que facilitin l'augment d'aquests ingressos, augment necessari per resoldre el problema, no només humà i social, sinó també econòmic, que existeix en l'Eurozona (ia Espanya), i que és la desocupació.

Quin és el propòsit de la suposada ajuda financera?

La narrativa oficial és que l'ajuda ve a ajudar el sistema financer espanyol. La realitat, però, és diferent. El seu objectiu és ajudar que els Estats (incloent Espanya) i els bancs de la perifèria paguin el seu deute als bancs del centre de la UE, i molt especialment a la banca alemanya.

En realitat, hauria estat una mesura més eficient (que la transferència de fons als bancs) el que aquests fons s'haguessin distribuït a la població endeutada així com a les petites i mitjanes empreses ia l'Estat (tant central com autonòmic) a través de agències de crèdit estatals com l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), proveint crèdit a interessos baixos, resolent així l'enorme problema de manca de crèdit. L'experiència mostra que transferir aquests fons als bancs no resoldrà aquest problema.

La població està enormement endeutada, i l'Estat també. Però tals "ajudes" financeres no estan, en contra del que diu el discurs oficial, orientades a ajudar els països sinó als bancs del centre de l'Eurozona i molt en particular, els bancs alemanys, com reconeix Peter Böfinger (Chatterjee, Pratap, "Bailing Out Germany: The Story Behind The European Financial Crisis", 2012.05.28), conseller econòmic del govern alemany, que assenyalava que "aquesta ajuda no és a aquests països, sinó als nostres propis bancs, que tenen gran quantitat del deute privat en aquells països ".

Un gol igual passarà amb la intervenció que el BCE desitja que passi a Espanya (posat de manifest en l'última conferència de premsa del Sr Draghi) doncs, com ha passat a Grècia, Portugal i Irlanda, l'objectiu principal d'aquesta intervenció és que els creditors rebin els seus diners.

On és el problema de l'euro?

El fet que l'Estat espanyol tingui dificultats en obtenir liquiditat, i que tingui enormes problemes, no vol dir que l'euro estigui en perill. En realitat, aquest desequilibri en la disponibilitat de crèdit li està anant molt i molt bé a la banca alemanya (receptora ara d'un enorme flux de capitals de la perifèria al centre) conseqüència de la inseguretat financera existent a la perifèria. La fuga de capitals de la perifèria al centre està descapitalitzant als països perifèrics i enriquint als bancs ia l'Estat alemanys (els bons de l'Estat alemany són avui els més segurs del món, juntament amb els nord-americans).

La situació que es diu de crisi, no és crisi de l'euro. Als països de l'Eurozona perifèrica, el sistema de govern de l'euro els està anant fatal. Però, repeteixo, això no vol dir que l'euro es col · lapsarà. Només col · lapsaria si els països perifèrics abandonessin l'euro, la qual cosa és gairebé impossible, i això per raons polítiques. Les mesures que s'estan prenent a la perifèria (en teoria per salvar l'euro, el qual està en molt bona salut), estan afavorint a les classes dominants d'aquells països.

Les burgesies dels països perifèrics estan utilitzant la crisi per aconseguir el que sempre han desitjat: reduir els salaris, eliminar la protecció social i desmantellar l'Estat del Benestar. I tot això amb el suport de la troica. Així, quan Mario Draghi va trucar a Zapatero abans, ia Rajoy ara, el que li demana és que, a condició que els ajudi, desenvolupin les polítiques de confrontació amb el món del treball (i això és el que passarà si Espanya està intervinguda) .

I en la seva conferència de premsa, Mario Draghi no podia ser més explícit. Ha indicat que l'ajuda del BCE estava condicionada a la desregulació dels mercats laborals ia la reducció de la despesa pública (del qual la majoria és el social). És el que Noam Chomsky ha cridat la guerra de classes unidireccional (veure la seva introducció al llibre ha alternatives de Vicenç Navarro, Juan Torres i Alberto Garzón). S'ha establert així una aliança de les classes dominants (que Jeff Faux va definir al seu dia com la lluita de classes a nivell mundial) que ara pren lloc a nivell europeu.

Ens trobem, doncs, en una situació en què la troica (que representa els interessos de la burgesia financera i exportadora alemanya i d'altres països del centre) coincideix amb les burgesies financeres i empresarials de la perifèria, en què l'euro romandrà, doncs està servint als seus interessos. L'última cosa que l'establishment alemany desitja és que Grècia, Espanya, Portugal, Irlanda i ara Itàlia, deixessin l'euro. Això significaria el col · lapse de la banca alemanya, que posseeix 700.000 milions de deute públic i privat d'aquests països.

I les burgesies perifèriques tampoc volen sortir de l'euro perquè els permet aconseguir el que sempre han desitjat, externalitzant la responsabilitat. És més, sortir de l'euro obriria un enorme interrogant sobre el seu propi futur. Per aquest motiu de tal aliança de classes es pot concloure que tindrem euro per a estona. Així de clar.

FONT: WEB VICENÇ NAVARRO