CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Suprem espanyol decideix si revisa la condemna de Puig Antich

Dimarts, 20 febrer, 2007

Els magistrats han interrogat un metge que qüestiona l'autòpsia del policia mort en el tiroteig amb l'activista del MIL

Vilaweb - Dimarts, 20/02/2007 - 06:00h .- El ple de la sala militar del Tribunal Suprem espanyol ha de decidir avui si autoritza la revisió de la condemna a mort de Salvador Puig Antich, tal com reclama la família. A més de la prova pericial que reconstrueix el tiroteig entre Puig Antich i la policia espanyola, el Suprem té sobre la taula la declaració del metge Joaquín Latorre, que el 1973 era ajudant del metge que va atendre l'agent mort en la topada.+ Vídeo que reconstrueix la detenció
de Puig Antich.

El metge va declarar que l'agent Francisco Aguas tenia cinc impactes de bala, i no tres com consta a l'autòpsia. Aquesta prova pot explicar la tesi de la família, segons la qual l'inspector va morir de les bales dels companys policies i no dels trets de Puig Antich. De fet, la prova infogràfica que reconstrueix el tiroteig, estudiada pel tribunal, també demostra que els trets que van matar l'inspector no van sortir de la pistola de Puig Antich (o no solament d'aquesta).L'interrogatori al metge Joaquín Latorre, el va proposar la família de l'activista del MIL, que també havia demanat que s'interrogués el metge responsable de l'autòpsia a l'inspector Aguas, el forense Rafael Espinosa. Però, segons un informe mèdic, Espinosa, de vuitanta-set anys, no està en condicions de declarar.Amb tots aquests elements, avui el Suprem es reunirà a porta tancada per decidir si autoritza la família Puig Antich a presentar un recurs de revisió de la condemna a mort. El tribunal havia de prendre aquesta decisió el 25 d'octubre passat, però la va ajornar a la data d'avui.Un precedentLa setmana passada els mateixos magistrats del Suprem espanyol que avui estudiaran el cas Puig Antich van acceptar, per primera vegada, d'anul·lar una condemna a mort del franquisme. La del republicà Ricardo Puente, propietari d'una emissora de ràdio de Màlaga, que va ser condemnat el 6 d'agost de 1937 per haver fet interferències i haver impedit que les emissores del nord d'Àfrica, del Movimiento, arribessin a la ciutat andalusa.

Una experta certifica que l'autòpsia del policia mort en la detenció de Puig i Antich va ser manipulada

Diari El Punt - 20/02/2007 - SÍLVIA BARROSO. Barcelona.- L'informe de l'autòpsia del subinspector Francisco Anguas, mort en el forcejament de la detenció de Salvador Puig i Antich, va ser manipulat: un cop mecanografiat, algú hi va afegir la frase «els tres trets poden correspondre al mateix tipus de projectil». I, al paràgraf de sota, es van modificar amb bolígraf tres paraules. Ho certifica Lisa Rañé, de l'Associació Catalana de Pèrits Judicials, contractada pels advocats dels Puig i Antich.

Els lletrats, Sebastià Martínez Ramos i Olga de la Cruz, van presentar ahir l'informe de l'experta a la sala militar del Tribunal Suprem per demanar un ajornament de la deliberació d'avui, en què s'havia de decidir si s'autoritza la revisió de la sentència que va condemnar a mort el jove llibertari. El recurs demana que es practiquin diverses proves i el peritatge de Lisa Rañé.

Segons l'experta, la mida i la forma de les lletres de la frase qüestionada són clarament diferents de les de la resta del text –es veu a primera vista– i també es diferent l'espai entre línies: part de l'afegit ocupa la separació entre dues frases. Pel que fa a la manipulació manual, l'experta la certifica però demana veure el document original per concretar quines eren les paraules corregides. Aparentment, es va canviar la descripció de la direcció d'un dels trets.

Aquestes correccions poden ser la clau del cas, ja que els advocats de la família Puig creuen que Anguas presentava ferides d'armes diferents perquè podria haver mort accidentalment dels trets d'un dels policies que van participar en la detenció. Aquests fets s'haurien amagat amb la manipulació de l'autòpsia per fer creure que l'arma mortal va ser la de Puig i Antich.


El Suprem decideix avui si autoritza demanar la revisió de la condemna a mort de Puig Antich

MADRID, 20/02/2007 09:16 (VILAWEB/EUROPA PRESS).-
El ple de la sala militar del Tribunal Suprem decideix avui si autoritza les germanes de l'anarquista català Salvador Puig Antich a presentar un recurs de revisió contra la sentència que el va condemnar a mort, després d'haver interrogat alguns dels testimonis proposats per la família.Els cinc magistrats que componen actualment la sala cinquena, el seu president, Ángel Calderón, i José Luis Calvo Cabello, Agustín Corrales, Ángel Juanes i Javier Juliani, es reuniran a porta tancada per estudiar les proves aportades per la família de Puig Antich i decidir si cal autoritzar o no la presentació d'un recurs de revisió.Tot i que al principi va fixar per al 25 d'octubre passat l'adopció d'aquesta decisió, la sala militar va acordar interrogar abans els testimonis proposats per la família. Aquest 31 de gener els magistrats van prendre declaració al doctor Joaquín Latorre, que el setembre de 1973 era metge resident a l'Hospital Clínic de Barcelona, ajudant del doctor Ramon Barjau.El doctor Latorre, com també deia Barjau, va declarar en el Suprem que el cadàver del subinspector Francisco Anguas, per la mort del qual va ser condemnat Puig Antich, tenia com a mínim cinc impactes de bala i que no sabia per què a l'autòpsia n'hi havia només tres. Per aquest motiu, és a dir per la diferència entre els impactes que es van atribuir a l'anarquista català i els que tenia el cos, la família també volia que s'interrogués el metge que va fer l'autòpsia.Tot i això, la setmana passada la sala Cinquena va ser informada que el forense que va fer l'autòpsia d'Anguas, el doctor Rafael Espinosa, de 87 anys, no estava en condicions de declarar, segons concloïa l'informe mèdic forense que li va fer l'Institut de Medicina Legal de Granada, ciutat en la qual viu actualment.Després de rebre l'informe forense, la sala va demanar opinió a les parts personades i finalment ha decidit reunir-se avui per adoptar ja una decisió sobre si cal autoritzar o no la revisió de la condemna a mort de Puig Antich, executat a garrot vil el 2 de març de 1974.