CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El tancament de la central nuclear de Garoña és inapel·lable: excel·lent notícia per al medi ambient i la societat

Dissabte, 10 novembre, 2012

Ecologistes En Acció es congratula pel tancament definitiu i ja inapel·lable de la central nuclear de Garoña (Burgos). Després que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) rebés la documentació, l'últim capítol d'un procés rocambolesc se salda amb final feliç. El pròxim 6 de juliol de 2013 serà la data oficial de tancament de la central burgalesa, d'acord a una ordre ministerial vigent.

La clausura tindrà lloc una vegada que el CSN estudiï la documentació rebuda i elevi al Ministeri d'Indústria Energia i Turisme un informe d'avaluació. Tots aquests tràmits acaben amb un rocambolesc procés que ha donat lloc a nombroses especulacions sobre el futur de la central.

El Govern, d'acord al programa electoral del Partit Popular, va advocar per la continuïtat de Garoña. Una ordre Ministerial va permetre a Nuclenor, empresa propietària de la central, sol·licitar una pròrroga de funcionament fins a 2019. Però el termini de sol·licitud de pròrroga va vèncer el 6 d'agost i també ho va fer la data límit per a presentar recurs administratiu, un mes després.

Amb l'enviament de la documentació al CSN, queda ja fora de tot dubte que Nuclenor, participada per Iberdrola i ENDESA al 50%, no buscarà la pròrroga. Es tanca així el pols que Iberdrola i ENDESA han tirat al Govern per a intentar afavorir les condicions no solament de Garoña, sinó de la resta de les centrals nuclears espanyoles. Totes elles es veuran sotmeses a una taxa per producció de l'electricitat, per indicació directa de Brussel·les, que considera que l'actual mercat elèctric espanyol afavoreix aquesta font d'energia. A més es veuran obligades a escometre inversions derivades de les proves de resistència.

En el cas de Garoña haurien a més d'haver-se realitzat despeses addicionals per la mala situació de seguretat. No podia tampoc descartar-se que en el futur apareguessin nous problemes tècnics que donessin lloc a una aturada de la central per a reparacions o, en el pitjor dels casos, a un accident. Hauria estat un veritable escàndol polític si el govern hagués cedit davant la pressió pública de la indústria nuclear.

Ecologistes en Acció es congratula del tancament, que suposa una reducció dels riscos que sofreix la població i el medi ambient, i reclama un pla de desenvolupament per a la zona. La preocupació pels treballadors i la comarca de Garoña ha de ser prioritària per a les autoritats i els agents socials. La bona notícia del tancament es deu en última instància a les majors exigències de seguretat i transparència per part de la societat, a les quals ha de sotmetre's també el sector nuclear.

http://www.rojoynegro.info/articulo/agitacion/el-cierre-garona-es-inapelable-excelente-noticia-el-medio-ambiente-la-sociedad

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció