CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Tribunal desestima els recursos i Garoña es tanca el 2013

Divendres, 15 juliol, 2011

La sentència atorga al Ministeri d'Indústria i al Govern la potestat de decidir sobre el tancament de les centrals nuclears quan expira el seu permís d'explotació. Ecologistes en Acció, la Confederació General del Treball i Greenpeace, les tres organitzacions que demanaven el tancament immediat en el procediment, celebren la no prolongació de Garoña fins al 2019 i demana al Govern i el ministre d'Indústria l'establiment d'un calendari de tancament de la resta del parc nuclear espanyol (altres 7 centrals nuclears), ja que aquesta sentència li atorga potestat per a tal cosa.


El Tribunal ha desestimat tots els recursos interposats contra la decisió del Govern de procedir al tancament de la central nuclear de Santa Maria de Garoña (Burgos) el 2013, tant els de l'empresa propietària Nuclenor, que pretenia que la central funcionés fins 2019, com les de les associacions ambientalistes Ecologistes en Acció i Greenpeace, i l'organització sindical CGT, que demanaven el tancament immediat. La sentència, a més, ratifica el no atorgament de cap indemnització.

En la sentència s'ha produït a més un vot particular que reconeix la vulneració al•legada per les tres organitzacions que en l'aprovació de l'ordre ministerial no s’ha respectat la Llei 27/2006 que reconeix el dret a una participació pública real i efectiva.

Per a Ecologistes en Acció, CGT i Greenpeace aquesta sentència atorga potestat al Govern per procedir al tancament de les centrals nuclears quan expira la seva autorització d'explotació, ja que n'hi hauria prou amb no renovar-la. En particular, les organitzacions ecologistes demanen que no es renovi el permís d'explotació de la central d'Ascó I (Tarragona) que expira el dia 1 d'octubre. A més, demanen del Govern l'establiment d'un calendari de tancament a mesura que expirin aquests permisos.

Les organitzacions ecologistes celebren el que Garoña no segueixi funcionant fins 2019, com pretenia Nuclenor i la Junta de Castella i Lleó, USO i UGT, entre altres, el que seria una temeritat, però es pregunten perquè se li permet seguir funcionant en l'actualitat amb els sistemes de seguretat molt degradats i amb els greus problemes de contaminació tèrmica que està produint al riu Ebre (vulnerant l'autorització d'abocament de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre). El mateix Consell de Seguretat Nuclear (CSN) reconeix en els seus dictàmens l'existència de nombrosos elements severament degradats i la necessitat d'atacar una sèrie de reparacions per seguir funcionant. El CSN reconeix la necessitat de reparacions en elements tan vitals com el sistema de protecció contra incendis, el canvi de centenars de metres de cables, o l'aïllament de la sala de control.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT.