CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El TSJC condemna Roca, SA per la mort d’un treballador exposat al sílice

Dimarts, 30 agost, 2016

El TSJC condemna Roca, SA per la mort d’un treballador exposat al sílice

La malaltia se li va declarar quan ja estava jubilat després d'haver operat durant 30 anys en contacte amb el producte nociu a la planta de Gavà

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha condemnat la multinacional Roca, SA, a indemnitzar la vídua i els fills d’un antic treballador de la societat de productes sanitaris mort com a conseqüència d’una silicosi produïda per l’exposició durant anys a la pols de sílice, segons la sentència feta pública pel Col·lectiu Ronda, que ha dut la defensa jurídica del cas.

El treballador va prestar els seus serveis a la factoria de Roca a Gavà durant trenta anys, entre 1963 i 1993 quan es va jubilar. Durant aquest temps, va estar en contacte amb la pols de sílice, una de les matèries primeres habituals en la fabricació de lavabos i sanitaris, productes entre els més coneguts de la multinacional catalana.

Segons la sentència, el 2012, el treballador, que ja estava jubilat, va ser donat de baixa i declarat en invalidesa com a conseqüència d’una silicosi pulmonar d’origen professional. El treballador moria menys d’un any després d’haver-se-li declarat la malaltia. Això passa també en els casos vinculats amb l’exposició a l’amiant, en què els símptomes del dany irreversible poden aparèixer després de llargs períodes de latència.

Per a Ronda, l’empresa “no ha demostrat haver complert la normativa de prevenció a la què estava obligada” que, en aquest cas, remunta la seva existència a l’any 1940 i ha estat, posteriorment, objecte d’una amplia i diversa regulació per protegir la salut dels treballadors exposats a ambients on hi ha a substàncies tan perilloses com són la sílice o l’amiant. Una normativa que inclou tot de mesures relatives a la correcta ventilació dels espais o l’obligatorietat d’emprar màcares i que, inexplicablement, l’empresa va al·legar desconèixer durant l’acte de judici.

Segons Ronda, aquest no és el primer diagnòstic de silicosi entre la plantilla de Roca a Gavà, tal com reiteradament ha denunciat la secció sindical de CGT a la fàbrica mitjançant nombrosos escrits a la Inspecció de Treball en els quals reclama mesures de protecció eficaç front a la presència de sílice a les instal·lacions de la multinacional al Baix Llobregat. Una reivindicació que, sens dubte, rep un enorme impuls amb la sentència del TSJC que, segons el despatx d’advocats, “obre la porta a futures reclamacions tant per part dels extreballadors del centre afectats per patologies d’origen professional com, en cas de defunció, impulsades per les seves famílies, que tenen dret a indemnitzacions i increments de la pensió de viduïtat i orfenesa com els que el TSJC ha imposat a Roca en aquest cas”.

* Notícia publicada al Diari del Treball
http://diaritreball.cat/el-tsjc-condemna-roca-sa-per-la-mort-dun-treballador-exposat-durant-anys-al-silice/