CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El TSJC desestima el recurs de TELECO contra la sentència per utilització de falsos autònoms i cessió il·legal de treballadors

Dimarts, 11 maig, 2021

EL TSJC DESESTIMA EL RECURS DE TELECO CONTRA LA SENTÈNCIA DELS FALSOS AUTÒNOMS

El 13 de juliol de 2016, CGT va interposar una denúncia a Inspecció de Treball de Tarragona en relació a la vulneració de l'article 42 i 43 de l'Estatut dels Treballadors per utilització de falsos autònoms i cessió il·legal de treballadors contra l'empresa col·laboradora de Movistar TELECO (Telecomunicaciones de Levante SL), que realitza les activitats d'instal·lacions i manteniment de telecomunicacions a la província de Tarragona.

Aquesta denúncia estava emmarcada dins de la campanya d'actuacions per part de CGT per a denunciar i acabar amb els nivells de subcontractació fraudulents en el sector de les telecomunicacions que es realitzen tant a nivell de Catalunya com en la resta del territori de l'estat espanyol.

CGT va denunciar aquesta situació d'il·legalitat perquè l'empresa TELECO subcontractava activitat a altres empreses que en realitat estaven totalment controlades per TELECO, disposant la distribució del treball, realitzant ordres, imposant condicions de treball il·legals, exigint altres nivells de contractació, repartint i controlant els nivells de productivitat de les subcontractes.

De manera paral·lela també efectuava contractes mercantils amb autònoms per a la realització d'activitat controlant totalment el mètode de treball, distribució del mateix i exigint un control diari de tota l'activitat realitzada per part dels autònoms, cobrant eines i uniformes de treball…..a més de proporcionar-los també material de treball i cobrant-los de manera totalment abusiva per elles.

La denúncia presentada va ser investigada per la ITSS expedint Acta de Liquidació de quotes a la Seguretat Social en data 21-8-2017 a l'empresa demandada TELECO, per falta d'alta i cotització al Règim General de la Seguretat Social de 54 treballadors, durant els períodes en els quals ha tingut lloc la prestació de serveis de cadascun d'ells entre els mesos de gener de 2013 i maig de 2017, tots dos inclosos, en considerar que van existir les relacions laborals determinants de l'obligatori enquadrament en el Règim General de la Seguretat Social d'aquests treballadors durant aquells períodes.
Mitjançant resolució de la Tresoreria General de la Seguretat Social, es va deixar en suspens el procediment sancionador a fi d'instar davant la Jurisdicció Social demanda d'ofici que determinés la naturalesa de la relació existent entre les empreses demandades i TELECO.

En sentència del jutjat social núm. 3 de Tarragona amb data de 18/10/2019, es fallava que efectivament estava demostrada la relació laboral dels 54 falsos autònoms amb l'empresa TELECO en les dates compreses entre 2013 a 2017 i per tant, havien d'estar registrats dins del Règim General de la SS.

Aquesta sentència va ser recorreguda per l'empresa TELECO, i han estat finalment desestimades les al·legacions presentades en el TSJC íntegrament. Un revés més per a l'empresa i una victòria de la classe treballadora contra els abusos de la patronal en matèria de contractació i subcontractació fraudulenta, l'única finalitat de la qual és precaritzar les condicions laborals del sector.

Encara queda pendent la resolució per part de la  ITSS de Tarragona en matèria de cessió il·legal de treballadors de la denúncia que va interposar CGT al gener de 2019, amb la confiança que serà favorable als interessos de les i els treballadors afectats per aquesta fórmula il·legal de contractació que afecta milers d'empreses subcontractades.

PEL REPARTIMENT DE LA RIQUESA, PER UN TREBALL DIGNE, CONTRA LES CONDICIONS D'ESCLAVATGE EN EL TREBALL.

Federació Comarcal Baix Camp-Priorat de la CGT

Reus, 11 de maig de 2021