CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els 1.200 treballadors dels curtits a l’Anoia, en vaga intermitent

Divendres, 15 novembre, 2013

Els treballadors i treballadores del sector de la pell adobada a l’Anoia s’han cansat de més de dos anys de bloqueig per part de la patronal per arribar a un acord pel conveni i han començat una vaga intermitent.

Aquest dimarts i dijous passat, 12 i 14 de novembre, la pràctica totalitat de les plantilles de la trentena d’empreses que hi ha d’aquesta indústria a la comarca han fet vaga. Des de CGT Anoia expliquen que el primer dia en algunes empreses van anar a treballar algun encarregat i alguna persona d’oficines, però el dijous el seguiment ja va ser del 100%. Durant les jornades de vaga, s’han complert els serveis mínims que garanteixen que l’endemà es pugui continuar treballant.

Per la setmana que ve, hi torna a haver convocada vaga dimarts dia 19 i dijous 21. A més, el dijous tots els treballadors, famílies i gent solidària estan convocats a una manifestació al centre d’Igualada.

Conveni bloquejat en un sector amb creixement

Delegats de la CGT de l’Anoia del sector dels curtits expliquen que el conveni del sector està bloquejat des del desembre de 2011. I acusen principalment a Xavier Badia de la impossibilitat fins ara d’haver arribat a un acord. Xavier Badia és gerent de Curtidos Badia i president de l’Asociación Española de Curtidos, precisament des del mes en què les negociacions entre els sindicats i la patronal estan trencades. I justament aquest mes d’octubre, poques setmanes abans que hagi començat la vaga, Foment del Treball ha guardonat Xavier Badia amb el premi Empresari de Futur.

La gota que ha desencadenat la vaga ha estat l’oferta que acaba de fer la patronal als treballadors del sector, i que per CGT són unes condicions inadmisibles. D’una banda, han anunciat que volen augmentar els sous un 0,3% el 2014, un 05,% el 2004 i un 0,5 el 2015. Pels treballadors, això no es pot admetre, i més tenint en compte que se suma al fet que des del 2008 els salaris només han crescut un 0,5%.

Per les plantilles del sector tampoc és admisible que els vulguin congelar la paga per beneficis (ara és d’un 9% sobre el salari base) i que no s’apliqui als nous contractes. També rebutgen que els facin treballar entre 8 i 16 hores més per any o que els imposin una flexibilitat de les actuals 80 hores anuals a 170 hores. Aquesta darrera mesura significa, pels treballadors, “estara a disposició total de l’empresa i una impossibilitat de planificar la vida familiar”. I una darrera mesura que no accepten és que els trequin la clàusula de revisió de l’IPC i que a partir d’ara el referent sigui el PIB, que és pitjor pels treballadors.

Els sindicalistes denuncien que totes aquestes retallades de sou i drets suposen una pèrdua de poder adquisitiu. I lamenten que coincideixen en un moment molt bo pel sector, ja que no pateix la crisi i totes les empreses estan treballant al màxim de la seva capacitat. És més, troben que és incomprensible que Xavier Badia presumís l’any passat de guanyar 40 milions d’euros mentre els imposa un conveni que consideren injust.

Els treballadors mobilitzats estan convençuts que hi ha empresaris que s’avindrien a seure i negociar parts del conveni, però que Xavier Badia els arrossega a mantenir una posició intransigent. I es fixen en Múrcia, on la patronal en aquella zona sí que s’ha assegut a parlar i no ha calgut fer la vaga.

FONT: XARXAPENEDES.CAT

Més informació:

- PÀGINA FACEBOOK CGT ANOIA

- TWITTER CGT ANOIA