CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els 400 euros seguiran, però amb canvis

Dijous, 16 agost, 2012

Fins gairebé l'últim minut va mantenir la incògnita, però finalment el Govern prorrogarà l'ajuda dels 400 euros durant sis mesos per als aturats que ja no reben cap prestació per desocupació i compleixen determinats requisits.

Ho anunciava ahir Mariano Rajoy després seu despatx amb el rei al palau de Marivent (a Palma de Mallorca), només un dia abans que acabés la vigència del pla Prepara.

El president va assenyalar que la seva continuïtat s'aprovarà en el Consell de Ministres del pròxim dia 24 i tindrà efectes retroactius amb data del 16 d'agost. No obstant això, ha advertit que hi haurà canvis en aquest programa, que no va aclarir, per «intentar que funcioni millor» i sigui més eficaç, ja que el seu objectiu és la reinserció laboral dels desocupats. I «això s'ha produït poc».

Rajoy va argumentar que l'Executiu està prenent decisions «complexes i difícils», però sempre ha tractat de preservar la situació dels que pitjor ho estan passant, entre els quals va assenyalar als aturats de llarga durada que han esgotat totes les prestacions. Va admetre que és una «ajuda petita», però que «millorant té el seu sentit, sobretot, en un moment tan difícil com aquest».

Gràcies a la pressió

L'oposició i els sindicats van valorar la decisió com una victòria pròpia, fruit de les pressions que han estat exercint durant les últimes setmanes. Així ho va manifestar el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, en el seu compte de Twitter: «Ha valgut la pena. La pressió ha obligat el Govern a prorrogar els 400 euros a milers de famílies que ho necessiten. Era de justícia ». Però tant els socialistes com sindicats van demanar cautela, ja que no se sap quins canvis s'introduiran en el Prepara.

El Ministeri d'Ocupació no va aclarir en què consistirà la reforma de la qual va parlar Rajoy ni si afectarà al nombre de perceptors. Des de la seva creació el febrer del 2011 per l'anterior Govern socialista fins al juliol d'aquest any, el programa havia beneficiat a una mica més de mig milió de persones. Al juny el seu nombre superava les 211.000.

Es tracta d'homes en la seva majoria (56%), de baix nivell d'estudis (el 72% no supera l'educació primària) i de mitjana edat (el 84% entre els 25 i els 54 anys). El pla havia suposat una despesa de 1.051,1 milions d'euros fins al maig.

L'únic que va avançar Ocupació és que les «millores» tenen com a objectiu «reforçar la protecció d'aquelles persones que més ho necessiten i millorar l'objectiu de requalificació dels aturats». Segons les dades que va proporcionar el ministeri, només el 6% dels beneficiaris de la darrera edició del pla han aconseguit ocupació, el que contrasta amb el 20% que ho van aconseguir en la seva primera etapa (d'agost a febrer del 2011).

El president de la patronal asturiana (Fade), Severino García Vigón, va plantejar que els aturats que perceben aquesta prestació prestin algun servei públic com a «neteja forestals i cunetes o plantar arbres» davant l'onada d'incendis que pateix el país.

L'oposició es felicita per la continuïtat, però avisa que vigilarà qualsevol canvi.

FONT: LA VOZ DE GALICIA

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció