CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els afectats per les retallades en dependència denuncien que els ajustaments del Govern suposen “l’assassinat de l’esperit de la llei”

Dijous, 19 juliol, 2012

La reducció de, almenys, un 15% de l'ajuda a les famílies afectarà a 435.180 persones.


L'ajuda que reben els dependents perquè siguin cuidats per un familiar a casa es reduirà en un 15% com a mínim. El temps d'espera per a ser reconeguts per l'Estat s'amplia en dos anys als sis mesos ja establerts. Els dependents moderats no entraran en el sistema fins a 2015 i l'Administració tampoc pagarà la Seguretat Social als persones que hàgin de deixar de treballar per cuidar a un familiar depenent.

Aquests són, grosso modo, els canvis que el Congrés dels Diputats ha ratificat en la Llei de Dependència. A ulls dels dependents: “L'assassinat de l'esperit de la llei”, assenyalava Jaime Esteban García, coordinador estatal de les plataformes en defensa de la llei de dependència. Per això, des de les diferents plataformes de defensa de la Llei de Dependència van cridar als afectats i a les seves famílies a unir-se a qualsevol de les diferents manifestacions contra les retallades de l'Executiu que es portaven a terme el 19 de juliol, per cridar clar i alt que amb voluntat política aquesta llei és viable econòmicament i que una vegada més els nostres responsables polítics carreguen contra els més febles i necessitats.

Des de les diferents plataformes porten gairebé sis anys lluitant pel correcte funcionament d'aquesta llei i perquè tots els dependents tinguin accés a unes ajudes que els pertanyen i que necessiten. El futur és negre, però estan disposats a seguir lluitant

La reacció de les organitzacions socials de persones dependents i la seva crida a sortir al carrer té una explicació. El president de l'Associació estatal de directors i gerents de Serveis Socials, José Manuel Ramírez, ho definia així en un comunicat: “És un atemptat contra les persones dependents, contra les seves famílies, contra el col·lectiu de professionals, contra les empreses del sector i contra les administracions autonòmiques i una destrossa en la política social d'Espanya”, parlant sobre la reforma de la Llei de Dependència.

La reducció d'un mínim del 15% en l'ajuda als dependents amb cures familiars afectarà a 435.180 persones que veuran reduïdes les prestacions que reben. Aquesta mesura suposarà per al Govern deixar de gastar 285 milions d'euros durant el primer any. Des de les plataformes no s'entén com pugui haver-hi "tants diners per a uns" i "tant pocs per a uns altres" complicant encara més les economies familiars dels dependents. Amb una pensió de 400 o 500 euros volen que et paguis una residència. És una trepitjada més a les famílies.

Per acabar-ho de rematar l'Administració tindrà dos anys de termini, més enllà dels sis actuals, per a tramitar un expedient. Fins ara, quan l'Estat es demorava més de sis mesos en la tramitació es creava un deute amb la persona dependent. Ara, l'Estat tindrà dos anys extra i disposarà de fins a vuit per a pagar els deutes contrets amb les famílies. Aquesta nova norma provocarà, segons les plataformes en defensa de la llei de dependència, que “desenes de milers de persones morin en la seva casa sota la cura d'un familiar esperant rebre les prestacions per dependència que reconeix la llei”.

Actualment hi ha aproximadament 250.000 persones dependents amb dret a prestació esperant els tràmits administratius dels quals, segons l'Institut Nacional d'Estadística, el 54% són majors de 80 anys, és a dir, 140.400 persones. L'esperança de vida en aquesta franja d'edat se situa entre els dos i els tres anys. Pel que, moltes persones moriran sense veure reconegudes el seu dret o simplement deixaran de reclamar el que els pertany. “És igual a derogar la llei”, adverteixen.

La reforma també afecta als dependents moderats. No podran entrar en el sistema fins a 2015, mentrestant les seves necessitats podran ser cobertes pels serveis socials dels ajuntaments, segons argumenta l'Executiu. No obstant això, les arques públiques municipals no caminen en el seu millor moment, sobretot després de la retallada de 400 milions d'euros en la partida de serveis socials que va portar a terme el Govern de Mariano Rajoy, i les plataformes es temen que no entraran mai.

Finalment, l'Executiu també va decidir que l'Estat deixaria d'aportar les quotes a la Seguretat Social de les persones que cuidin de familiars dependents. En aquest cas, el Govern va donar a triar dues opcions a les cuidadores: o deixen de cotitzar o paguen les quotes.

* Font: Agències