CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els autobusos de Barcelona funcionen avui amb normalitat després de la vaga de conductors

Dissabte, 5 gener, 2008

5/1/2008 10:37 h LA PROTESTA AL TRANSPORT PÚBLIC

Els autobusos de Barcelona funcionen avui amb normalitat després de la vaga de conductors

- Els sindicats mantenen l'amenaça de vaga indefinida per al mes de febrer si no hi ha acord amb TMB

- La vaga d'autobusos ha afectat en 7 dies 3,5 milions d'usuaris

EFE - BARCELONA

El servei d'autobús torna a funcionar avui amb normalitat a la ciutat de Barcelona després de les set jornades de vaga que han portat a terme els conductors per exigir dos dies de descans a la setmana.

Les mobilitzacions, que s'han portat a terme en dues tandes repartides entre desembre i aquest mes de gener, han finalitzat amb més d'un centenar de sabotatges per impedir el compliment dels serveis mínims, amb la detenció i la posterior posada en llibertat amb càrrecs d'un empleat per agredir amb un paraigua un mosso d'esquadra i amb les postura dels sindicats i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) totalment enfrontades.

Dos dies festius

De fet, els sindicats convocants, CGT i Actub, mantenen l'amenaça de vaga indefinida per al mes de febrer, coincidint amb la campanya electoral, si l'empresa no s'avé a negociar les pròximes dues o tres setmanes els dos dies festius a la setmana sense reducció de sou que reclamen.

En les set jornades de vaga, segons l'empresa, els treballadors han protagonitzat un total de 102 sabotatges, com la punxada de rodes, el trencament de vidres o la pintada d'autobusos, per impedir el compliment dels serveis mínims dictats pel Departament de Treball.

En qualsevol cas, el president del comitè d'empresa d'Autobusos de Barcelona, Saturnino Mercader, ha valorat com un "èxit" la vaga impulsada pels sindicats CGT i Actub, en contra de la postura d'UGT i CCOO.


5/1/2008 LA PROTESTA EN EL TRANSPORT PÚBLIC

Llibertat amb càrrecs per al xòfer acusat d'agressió

EL PERIÓDICO

El jutge de guàrdia Joaquín Aguirre va deixar ahir en llibertat amb càrrecs Teodoro C., que dijous passat suposadament va agredir dos Mossos --la policia en un primer moment va dir que només hi havia un agent ferit-- amb un paraigua a la cotxera de la Zona Franca. El fiscal va demanar presó per al detingut, però es va desestimar.

Li imputen dos delictes d'atemptat i dos més de lesions, però el jutge posa en dubte que el paraigua pugui ser considerat un objecte perillós, sobretot si es desconeix com era (els Mossos no el van dur al jutjat).

Els vaguistes presentaran querella contra els Mossos perquè diuen que Teodoro C. va rebre cops de la policia per saltar-
se un cordó i obrir el paraigua.


5/1/2008 LA PROTESTA EN EL TRANSPORT PÚBLIC

La vaga d'autobusos ha afectat en 7 dies 3,5 milions d'usuaris

- Els treballadors amenacen amb una altra aturada si TMB no accepta els dos festius setmanals
- Els conductors van tallar ahir la Gran Via, entre Tetuan i Marina, i van causar llargues retencions

JORDI SUBIRANA
BARCELONA

La vaga de bus de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha dificultat la mobilitat de 3,5 milions d'usuaris durant els set dies en què s'ha desenvolupat, segons càlculs de l'empresa. L'aturada es va acabar ahir amb l'amenaça dels sindicats convocants, CGT i ACTUB, de protestes més contundents si no s'arriba a un acord amb l'empresa.
Els cinc dies feiners amb vaga (21 i 24 de desembre i 2, 3 i 4 de gener), els autobusos de Barcelona havien de transportar, segons estimacions de l'empresa, 765.000 viatgers el 21 de desembre i uns 570.000 la resta de dies. El cap de setmana sense servei, el del 22 i 23 de desembre, als busos s'esperava mig milió de persones, 300.000 dissabte i 200.000 diumenge.
L'aturada ha suposat un augment de l'ús del vehicle privat en plenes festes nadalenques, amb el consegüent caos circulatori. Durant les hores sense serveis mínims, unes 18 al dia, l'ús del taxi es va incrementar "substancialment", segons l'Institut Metropolità del Taxi, encara que el metro només va augmentar entre el 2% i el 5%.
La vaga es va acabar ahir a la nit tal com va començar, gairebé sense busos als carrers, excepte a les hores dels serveis mínims, coberts amb escreix. Molts autobusos van sortir tard a causa dels piquets, segons TMB. Els sindicats van assegurar que l'aturada ha estat seguida pel 90% de la flota.

ASSEMBLEA

Ahir al migdia, uns 400 xòfers es van concentrar a la plaça de Sant Jaume, ocupada per la policia, per celebrar-hi una assemblea. La cita es va saldar sense incidents, amb insults a l'alcalde Jordi Hereu i amb l'amenaça d'una vaga indefinida si no s'arriba a un acord.
Tot seguit els vaguistes es van concentrar a les portes dels jutjats de Barcelona, al passeig de Lluís Companys, per esperar la sortida del conductor detingut. Uns 200 xòfers van aprofitar per tallar el trànsit a la Gran Via, entre la plaça de Tetuan i Marina. La protesta, dissolta per la policia, va causar retencions fins a la plaça d'Espanya.
La setmana que ve es poden restablir les negociacions, tot i que encara no hi ha data. La principal reivindicació dels treballadors és disposar de dos dies de festa a la setmana. Ara, diuen, en tenen cinc al mes, tot i que la direcció eleva la xifra a 1,6 i 1,9 dies de mitjana a la setmana, segons la modalitat triada pel treballador. Totes dues parts hauran d'arribar, a més, a un consens per aplicar un decret de seguretat viària que limita el temps de conducció. Els conductors diuen que aquest decret els farà guanyar 12 dies de festa a l'any al desaparèixer l'anomenat temps de presència (serveis complementaris abans d'iniciar la ruta), i això els pot permetre arrodonir les dues festes setmanals. L'empresa diu que aquests descansos no s'acumulen.

També són aspectes per negociar l'aplicació dels 30 minuts que els conductors han de descansar cada sis hores i la pluriocupació dels xòfers, perquè el decret limita la conducció setmanal a 48 hores.
Durant la vaga, 102 busos han patit actes


5/1/2008 LA PROTESTA EN EL TRANSPORT PÚBLIC|PRESES DE POSICIÓ

Treball descarta per ara dictar un arbitratge obligatori

A. FUENTES / BARCELONA

El departament de Treball descarta ara per ara l'opció legal de tancar el conflicte dels conductors d'autobús de Barcelona amb un laude arbitral. El director general de Relacions Laborals, Salvador Álvarez, va assegurar ahir que no es donen les circumstàncies per dictar un arbitratge obligatori que eviti noves vagues.

Aquesta és una mesura excepcional que l'empresa pot sol.licitar si s'incompleixen els serveis mínims o bé pot ser adoptada d'ofici per l'Administració si es produeixen circumstàncies com ara riscos per a la salut en vagues de recollida d'escombraries o la impossibilitat de desplaçar-se. Álvarez va indicar que aquest "no és el cas" de la vaga de conductors que va finalitzar ahir.

Per Álvarez, els serveis mínims, que estipulen el funcionament del 50% d'autobusos a les hores punta, han estat "correctes" tenint en compte que l'aturada es va produir en dies d'una important activitat comercial per les festes de Nadal.

El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, va advertir que la vaga ha causat "una molèstia innecessària" als usuaris. El sindicalista va dir que no es poden portar a terme "vagues preventives" per demanar dos dies seguits de descans setmanal quan la direcció de TMB no s'havia negat a negociar. Segons el seu parer, la negociació és ara més complicada pels expedients disciplinaris.


El Periódico