CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els desocupats de llarga durada recuperen el seu dret a una assistència sanitària pública gràcies a la Llei de Salut Pública

Dimarts, 3 gener, 2012

MADRID, 2 Gener. (EUROPAPRESS)

La nova Llei General de Salut Pública aprovada el passat 22 de setembre en el Congrés dels Diputats estableix que a partir d'aquest diumenge, 1 de gener, els desocupats de llarga durada que ja han esgotat la prestació o el subsidi d'atur recuperaran el seu dret a una assistència sanitària pública.

L'objectiu d'aquesta norma, impulsada per l'anterior Govern socialista, és garantir la universalització del Sistema Nacional de Salut (SNS) i, a aquest efecte, estén el dret a l'assistència sanitària pública a tots els ciutadans residents en territori nacional als quals no se'ls reconeix en aplicació d'altres normes de l'ordenament jurídic.

Fins a ara, i segons les estimacions del Ministeri de Sanitat, a Espanya hi havia prop de 200.000 persones que, per diferents motius, romanien fora de la sanitat pública, tant aturats que ja han esgotat la prestació o el subsidi d'atur com a determinats col·lectius, com advocats o arquitectes. Això feia que "legalment" les comunitats poguessin negar-se a oferir-los una atenció sanitària ordinària, "no així en Urgències", segons reconeixia el llavors secretari general de Sanitat, Alfonso Jiménez.

En canvi, a partir del 1 de gener aquest nombre es redueix un poc més ja que els 40.000 desocupats que van perdre la seva prestació i no van poder acudir a altres alternatives -com ésser beneficiaris d'altres titulars o acreditar-se com persona sense recursos- recuperen el dret a l'assistència sanitària que tenien quan cotitzaven.

D'aquesta manera, quedaran solucionats els "desajustaments" que s'havien produït en algunes comunitats, com Galícia, Murcia o Balears, amb l'atenció a aquestes persones, tant en els centre sanitaris com a l'arribar a les farmàcies amb les seves receptes.

Per a la resta de col·lectius, la llei estableix que el Govern ha d'elaborar en un termini de sis mesos un reglament amb els termes i condicions de l'extensió del dret per a qui exerceixin una activitat per compte propi. No obstant això, en aquests casos les Corts van acordar que l'elaboració d'aquest reglament es faci "atenent a l'evolució dels comptes públics".

www.europapress.es/salud/asistencia-00670/noticia-parados-larga-duracion-recuperan-derecho-asistencia-sanitaria-publica-20120102103119.html