CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els estudis universitaris públics són a Catalunya un 75% més cars de mitjana que a la resta de l’Estat

Dimecres, 10 octubre, 2012

Els estudis universitaris públics són a Catalunya un 75% més cars de mitjana que a la resta de l'Estat.

L'OSU presenta un detallat informe en què compara els preus i denuncia que al Principat els costos són molt més elevats i, a sobre, és on l'increment de taxes s'ha deixat notar més. Els graus s'han apujat entre 607 i 949 euros anuals. Dijous es viurà la primera vaga del curs, contra les retallades de personal i l'increment de taxes.

Els estudis superiors públics al Principat són més inaccessibles que a la resta de l’Estat espanyol. El motiu és, simplement, que el preu que han de pagar els alumnes és molt més elevat. Segons un estudi de l’Observatori del Sistema Universitari (OSU), després de l’increment de taxes aplicat enguany, els estudis de grau són a Catalunya un 75% més cars de mitjana que a la resta de l’Estat espanyol. L’OSU, una plataforma independent de recerca formada per professors i estudiants de les universitats catalanes, afegeix que els estudiants han de pagar un 30% més al Principat que a Madrid, el segon territori on els preus són més elevats.

Traduït a xifres, actualment un curs de grau al Principat implica un pagament d’entre 1.566 i 2.372 euros anuals per alumne, el que suposa una alça d’entre 607 i 949 euros amb relació al curs anterior. Des del 2001, i sense tenir en compte l’IPC, els costos dels estudis de grau (abans primer i segon cicle) s’han apujat entre el 84% i el 103%. L’increment més important s’ha donat aquest any, quan els preus han augmentat un 67%, també la xifra més elevada de l’Estat. En aquest sentit, l’OSU ja va denunciar el juny que mentre que la Generalitat assegurava que el curs passat l’alumne assumia un 15% del cost de la matrícula, la realitat és que ja en pagava un 20%, percentatge que s’ha disparat amb l’esmentat increment. En el cas dels màsters universitaris, les diferències entre el Principat, de nou el territori més car, i la resta de l’Estat oscil·len entre el 30% i el 162%. L’increment de preus suposa una despesa extra que va dels 941 als 1.955 euros.

Per tot plegat, no és d’estranyar que la comunitat universitària estigui en peu de guerra. Aquest dijous, de fet, es viurà la primera jornada de vaga a l’ensenyament superior del curs, després que l’any passat les protestes fossin una constant. La jornada d’aturada l’ha convocat la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) i es farà una manifestació al migdia, amb la plaça Universitat de Barcelona com a punt d’inici i amb els lemes “contra les retallades de personal”, “contra els preus abusius de les matrícules” i “contra els atacs a la democràcia”.


FONT:
ELTRIANGLE.INFO

Preus 2012-2013 Universitats a Catalunya i Espanya :

Informe quant paga l´estudiant? Preus i taxes de matrícula universitària a Catalunya, a Espanya i al món :