CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els grans comerços inclouen la variable de l’atur en els seus plans de seguretat

Diumenge, 7 novembre, 2010

Un article de Juan Carlos Escudier

Publica aquests dies l'edició espanyola del Foreign Policy a Internet un reportatge titulat "Cinc coses que no sap dels supermercats sobre les interioritats de les grans cadenes com Walmart o Carrefour". S'esmenta també al primer supermercat de la història, el King Piggly Wiggly de Tennessee, que segons s'explica, havia dissenyat per als seus compradors el 1916 un laberint de passadissos en què són posats filats que obligava aquests a passar davant de tots els articles abans d'arribar a caixa. Penso en Ikea, que ha recuperat la fórmula eliminant els filferros, ja que suposa que robar un futó és bastant més complicat i, a més, algú pot punxar-se i tacar els edredons nòrdics.

Els dic això perquè a meu se m'ocorre una sisena cosa que tampoc no saben. Té que veure amb els plans de seguretat dels grans centres comercials, en els quals, d'un temps ençà, s'ha inclòs com a variable la taxa d'atur. No és només que s'estimi que a mesura que l'atur augmenta també ho fa el nombre de furts, sinó que s'ha fixat una frontera a partir de la qual és necessari augmentar els mitjans de vigilància. Que quin és aquest límit? El 24%.

Aquesta és la política que ha establert El Corte Inglés, per exemple. Els seus directors de zona tenen instruccions que si l'atur assoleix el 24% han de procedir tot seguit a la contractació de dos vigilants per planta en cada un dels seus centres. Diran que encara queda molt per arribar a aquesta xifra perquè, d'acord a l'EPA, la taxa de desocupació està en el 20%, però això només és la mitjana. Hi ha comunitats que han depassat aquesta xifra o es troben molt pròximes. És el cas d'Andalusia (28%), Múrcia (24%), Ceuta i Melilla (23%), Pais Valencià (23,4%) o Extremadura (22,4%). Respecte a Ceuta i Melilla, els d'Isidoro Álvarez estan més relaxats perquè en ambdues ciutats no disposen d'establiments i la gent no coneix els vuit dies d'or.

Existeixen informes sobre la matèria, l'objectivitat del qual és una mica més que discutible ja que, en general, corren a càrrec dels venedors de sistemes de vigilància. Hi ha fins i tot un Baròmetre Mundial del Robatori en la Distribució, que estimava en més de 84.000 milions d'euros les distraccions d'articles als comerços el 2009. Segons aquests mateix dades, a Espanya l'anomenada "pèrdua desconeguda" havia suposat 2.805 milions el 2009 i havia baixat a 2.682 milions el 2010.

Es preguntaran que com és això possible, ja que en aquell període l'atur ha anat en augment. Ho expliquen dient que l'any passat hi va haver menys inversió en seguretat i va baixar el consum, mentre que en aquest exercici els comerços han augmentat els controls.

Si l'atur es desboca no hi ha perill d'un esclat social ja que, pel que sembla, no està previst que aquest any ni el que ve fem la revolució. Però els comerços temen perdre fins i tot la camisa, dit sigui en el sentit literal del terme. Sàpiguen que si, a partir d'ara, se senten més vigilats quan compren a El Corte Inglés és que les dades de l'EPA de la seva comunitat autònoma han estat dolentíssimes. Estan avisats.

>>>> Article extret de Cuartopoder