CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els infarts de miocardi a Lleida, Tarragona i Girona sense servei d’Hemodinàmica les 24h

Dimecres, 17 desembre, 2014

Des de la CGT volem reivindicar l’atenció adequada de tot tipus d’infart de miocardi amb elevació del segment (ST), a Lleida. Però també a Girona i a Tarragona.

La unitat d ’Hemodinàmica, estava oberta de dilluns a divendres de 8 hores a 17 hores i els festius i cap de setmana restava tancada, així com des de les 17 hores a les 8 del matí, tenint que derivar als pacients a l’Hospital Vall d’Hebron, que és el nostre Hospital de referència, en helicòpter o ambulància medicalitzada.

A tall d’exemple direm que a Lleida, Tarragona i Girona hi ha les següents dades objectivables:
Les dades preliminars de l’anàlisi dels Hospitals de referència d’aquestes províncies, dels nou mesos després de l’ampliació d’ Hemodinàmica en relació amb els nou mesos previs,
• Mostren un increment del 78%, 97%, 140% del nombre de codis activats i tractats a aquests hospitals de Lleida, Tarragona i Girona respectivament.
• Un increment del nombre d’angioplàsties primàries.
• Aquesta activitat representa una millora dels temps entre l’electrocardiograma i l’obertura de l’artèria
• Un increment del percentatge de pacients de l’àrea d’influència del centre sotmesos a reperfussió amb angioplàstia primària en menys de 120 minuts, que ha augmentat més d’un 10 %.

El departament de Salut, va dir que l’objectiu d’aquestes ampliacions horàries era millorar els resultats del Codi infart. Fins aleshores, dels deu centres de Codi infart de Catalunya cinc tenien un horari de 24 hores i l’altra meitat de 8 hores, durant els dies feiners

El 7 d’abril d’aquest any, es va presentar l’informe del Rendiment assistencial i científic del Codi IAM a l’Acadèmia de Ciències mediques, amb les següents conclusions,

• La majoria dels pacients amb IAMEST reben tractament de reperfussió.
• L’Angioplàstia primària és el tractament més prevalent.
• Cal millorar el temps entre la 1a assistència i l’activació.
• Cal millorar el temps 1a assistència‐ agulla i baló
• La proporció a Catalunya de pacients tractats amb ACPT en temps i forma
escaients és bona però cal millorar en algunes Regions Sanitàries.
• La implementació del Codi IAM sembla que s’acompanya d’una reducció de la mortalitat les 12 hores en què no funciona Hemodinàmica s’està deixant d’atendre els ciutadans que es poden veure afectats per codis d’infart, la qual cosa suposa un greuge comparatiu en relació als ciutadans que viuen en l’àrea d’influència d’hospitals amb atenció durant les 24 hores.

La Unitat d’Hemodinàmica és el servei que atén les persones que pateixen infarts amb elevació de ST, entre d’altres patologies. L’existent a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova és l’únic al conjunt de les comarques de Lleida, i el temps d’atenció és un factor clau.

Que és el Codi Infart?

L’ infart de miocardi agut és una causa important de morbimortalitat. A Catalunya, se’n produeixen uns 6.500 casos l’any i es calcula que prop d’un 40% d’aquests infarts (uns 2.600 a l’any) són infarts de miocardi aguts amb elevació del segment ST (IAMEST). Aquesta tipologia d’infart es caracteritza per ocasionar una obstrucció total del flux sanguini i, per tant, és responsable d’una part molt important de la mortalitat global per infart. Per això, és vital per a la supervivència i les seqüeles dels pacients que el pateixen que l’actuació mèdica sigui com més rapida millor administrant un tractament repermeabilitzador del vas obstruït.

El departament de Salut, va dir que l’objectiu d’aquestes ampliacions horàries era millorar els resultats del Codi infart. Fins aleshores, dels deu centres de Codi infart de Catalunya cinc tenien un horari de 24 hores i l’altra meitat de 8 hores, durant els dies feiners.

Amb data 7 d’abril d’aquest any, es va presentar l’informe del Rendiment assistencial i científic del Codi IAM a l’Acadèmia de Ciències mediques, amb les següents conclusions,

• La majoria dels pacients amb IAMEST reben tractament de reperfussió.
• La angioplàstia primària és el tractament més prevalent.
• Cal millorar el temps entre la 1ª assistència i l’activació (pacient depenent).
• Cal millorar el temps 1ª assistència‐ agulla i baló (sistema depenent).
• La proporció a Catalunya de pacients tractats amb ACPT en temps i forma
escaients és bona però cal millorar en algunes Regions Sanitàries.
• La implementació del Codi IAM sembla que s’acompanya d’una reducció de la mortalitat

Mapa d´hospitals de referència i hospitals amb Hemodinàmica 24 hores iels que només en tenen 12H:

- Campanya de signatures a Change.org per exigir servei les 24h d´Hemodinàmica a tot Catalunya:
https://www.change.org/p/generalitat-de-catalunya-volem-hemodin%C3%A0mica-oberta-24-hores-a-lleida-tamb%C3%A8-a-tarragona-i-a-girona

SECCIÓ ICS ATENCIÓ PRIMÀRIA LLEIDA

Protesta per exigir la hemodinàmica pels casos d´infart de miocardi les 24h a tot Catalunya a Lleida, durant La Marató per les malalties del Cor:

CGT exigeix el servei d´Hemodinàmica a Tarragona:

Més informació:

- CGT ICS LLEIDA

- TWITTER CGT LLEIDA

- FACEBOOK CGT LLEIDA