CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els llibertaris i les Bases per a un Acord Social per l’Educació Xilena

Dimecres, 10 agost, 2011

El passat 1 d'agost el govern va fer arribar als estudiants mobilitzats un document titulat "Polítiques i propostes d'acció per al desenvolupament de l'educació xilena". Al llarg de 19 pàgines el govern resumeix les mesures concretes del ja anunciat Gran Acord Nacional d'Educació (GANE), una primera resposta a les peticions estudiantils, però, així com el GANE, aquest nou document només expressa l'enorme bretxa que existeix entre les àmplies majories del poble, avui representades en el moviment estudiantil, i la classe dominant.

Però al mateix temps, deixa veure un procés molt més complex i de llarga data de creixement i acumulació de força, que a poc a poc comença a fer passos més i més importants, deixant clar que aquest 2011 representa un punt d'inflexió en el desenvolupament de la lluita de classes a Xile. Només cal observar el comportament de la mobilització estudiantil que al llarg del procés es va anar fent més i més concret a mesura que apuntava als aspectes estructurals del model educatiu, i que al mateix temps va buscar fer més difícil una sortida "per dalt", en l'estret marc de les polítiques de l'Estat i la seva institucionalitat, que té al mercat en un rol preponderant en buscar una solució als conflictes i necessitats socials. Lamentablement alguns sectors han insistit per decantar la mobilització apel.lant a canvis en aquest mateix sentit, buscant fer un plebiscit "ciutadà".

És per això que la proposta de més avall, amb les seves limitacions i encerts (que no podem per espai desenvolupar avui) deixi entreveure molt més que una mera crisi educacional, sinó que la primera crítica contundent i de masses al model neoliberal. D'aquí la seva radical importància i punt de referència obligat per a la continuïtat i desenvolupament del moviment social.

Llegir la resta de l'article a www.anarkismo.net/article/20264

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció