CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els Moviments Socials preparen un calendari de mobilitzacions davant la Presidència espanyola de la Unió Europea

Dilluns, 11 gener, 2010

Amb motiu de la presidència espanyola de la Unió Europea, desenes d'organitzacions de l'Estat espanyol han decidit unir les seves forces per a expressar una vegada més la seva repulsa davant el projecte capitalista i neoliberal que representa la UE. Aquestes organitzacions estan coordinades amb altres de la resta de la Unió i d'Amèrica Llatina.

La UE ha demostrat ser un entramat institucional antidemocràtic al servei dels interessos de les multinacionals i de les elits dels estats membres. Serveixi d'exemple l'orientació econonomicista i contrària als drets socials bàsics del Tractat de Lisboa, aprovat sense consultar a la ciutadania (excepte a Irlanda, per imperatiu legal).

Per a servir a aquests interessos, la UE no dubta a rebaixar les condicions laborals i a facilitar els acomiadaments i la destrucció d'ocupació, com demostra la doctrina de la “flexiseguretat”. Igualment, defensa amb tot el seu aparell diplomàtic les estratègies comercials i empresarials abusives de les empreses europees en països del Sud.

Les organitzacions signants rebutgen les pressions a les quals la UE sotmet a tercers països perquè signin els tractats comercials, mal anomenats “Acords d'Associació”. Són una forma de “neocolonialisme” i d'expoli, tant de la naturalesa com de les poblacions del Sud. En paral·lel a aquest suport explícit als interessos de les elits, es produeïx una desprotecció premeditada de les ciutadanes i ciutadans europeus.

Les organitzacions signants denuncien una vegada més el desmantellament i la privatització dels serveis públics promoguda per la Comissió Europea. Els serveis públics no haurien de ser negocis, sinó drets bàsics de les persones. També és reprovable la política de la UE sobre les fronteres. Amb diferents directives aprovades es pretén fer de la UE una fortalesa on els diners i els béns puguin moure's lliurement, mentre que a les persones immigrants se'ls posen barreres que violen els drets humans. Manifestem la nostra especial repulsa davant la Directiva de Tornada, rebatejada com “de la Vergonya”.

Igualment, el discurs ambientalista de la UE no deixa de ser paper mullat que es queda en no-res, o molt poc, a l'hora de prendre mesures concretes. Una vegada més, els beneficis del capital estan per sobre dels drets dels pobles, les persones i la resta d'éssers vius.

Al ser una estructura creada amb l'objectiu d'enfortir les economies capitalistes i de millorar la competitivitat, com bé reflecteixen l'estratègia “Europa Global competint en el món” o la Directiva “Bolkestein”, totes les polítiques europees en matèria de transports, d'agricultura, de finances, d'educació… se supediten a l'objectiu econòmic i es concreten en un major expoli del mediambient.

Denunciem que la UE és insostenible social i ambientalment. Les organitzacions signants creiem en la solidaritat entre els pobles, entre les diferents lluites i entre les persones. Per això, al llarg del semestre de la Presidència espanyola de la UE convocarem diverses trobades i accions per a analitzar a la UE, denunciar la injustícia estructural que tanca i crear alternatives.

ACCIONS PREVISTES

Entre les accions de resposta a diferents esdeveniments de la Presidència hi haurà:

- 15-16 de gener. Fòrum Alternatiu a la reunió de ministres d'energia i medi ambient a Sevilla.

- 27-28 de gener. Fòrum Alternatiu a la reunió de ministres de treball a Barcelona i mobilitzacions.

- 17-19 de maig. Es descriuen els actes més endavant, en paral·lel a la reunió de la UE, i Amèrica Llatina i Carib.

- 25 de maig. Mobilitzacions contra la presència de tropes de la UE i EEUU a Afganistan coincidint amb la cimera UE-EEUU de Madrid.

- 30 de maig al 1 de juny. Mobilitzacions centrades en la reforma de la PAC i contra els transgènics en paral·lel a la reunió de ministres d'agricultura a Mèrida.

- 6-7 de juny. Fòrum Alternatiu i mobilitzacions a la reunió de la Regió Euromediterránea a Barcelona.

- Data per determinar. Mobilitzacions centrades en el dret a l'autodeterminació del Sàhara coincidint amb la cimera UE-Marroc de Granada.

MOBILITZACIONS A MADRID

A Madrid s'està organitzant, des de les xarxes “Enlazando Alternativas” i “Contra la Europa del capital i la guerra, y sus crisis. Por la solidaridad entre los pueblos” un ampli ventall de respostes que congregaran a milers de persones i a centenars d'activistes llatinoamericans i de la resta de la UE.

El calendari d'activitats és el següent:

14 de maig. Arribada a Madrid de les marxes contra l'atur i l'exclusió. Inici del Tribunal Permanent dels Pobles que jutjarà les accions de les multinacionals europees a Amèrica Llatina i Carib i la correspondabilitat de la UE.

15 de maig. Tribunal Permanent dels Pobles. Fòrum Alternatiu a la reunió oficial.

16 de maig. Mobilització per la solidaritat entre els pobles. Assemblea de Moviments Socials de la UE i Amèrica Llatina i Carib.

17-19 de maig. Accions directes noviolentes centrades en la Cimera oficial.

Primeres organitzacions signants:

ACSUR-Las Segovias, ATTAC, Àgora Nord Sud, Amigos de la Tierra, Asamblea Antimilitarista de Madrid, Baladre, Campaña UE pa’qué ?, Campaña ¿Quién debe a quién ?, CEAR, CEDSALA, CGT, COIN, Colectivo de Jóvenes Comunistas, Colectivo Patio Maravillas, Confederación Intersindical, Cooperacció, Cristianos de Base, Ecologistas en Acción/Ekologistak Martxan/Ben Magec, Enginyeria Sense Fronteres, En Lucha, Entrepobles/Entrepueblos, Fundación CEPS, Fundación Contamíname para el Mestizaje Cultural, Fundación Hijos del Maíz, Iepala, Izquierda Anticapitalista, Izquierda Unida/Jóvenes de Izquierda Unida - CM, Komité Apoyo MST, La Promotora red de profesores de la UCM, Lliga dels Drets dels Pobles, Medicus Mundi Catalunya, Mundubat, Observatorio de la Deuda en la Globalización, OMAL – Paz con Dignidad, Ospaaal-solidaridad, Partido Comunista, PCPE, Partido Humanista, Plataforma Rural, Red Solidaria Ítaca, SETEM/SETEM-Catalunya, Verdegaia, Veterinaris sense Fronteres/Veterinarios sin Fronteras.

www.rojoynegro.info/2004/spip.php?article29085