CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els partits catalans col·loquen com “assessors” a la Diputació de Barcelona a una vintena de polítics

Dilluns, 17 agost, 2015

La CGT denuncia que estan usant la institució per resituar dirigents que han perdut el seu escó o estalviar-se el sou de partit

La figura de l'assessor és una de les que més recels desperta en la política espanyola, pels nombrosos casos d'amiguisme de cònjuges, germans, nebots i altres familiars i amics que han sortit a la llum. S'entén que un assessor ha de ser un expert en una matèria concreta que doni consell a un responsable polític, però no sempre així. La Diputació de Barcelona és un cas paradigmàtic. Els partits catalans acaben de nomenar els primers 37 assessors polítics, però la majoria són dirigents de partit que o bé han perdut el seu escó i, per tant, el seu sustent, o són regidors en pobles petits o tenen càrrecs de partit.

El 7 d'agost passat, la recentment constituïda Diputació de Barcelona va publicar els nomenaments dels primers assessors polítics de la legislatura. Són 37 però s'esperen més, ja que en l'anterior legislatura eren uns 60 i s'ha establert un màxim de 92. Aquests assessors, vinculats a CDC, ERC, PSC, PP, ICV i UDC, percebran sous, en funció de la seva categoria, de 3.506 euros o 4.643 euros bruts al mes per 14 pagues. És a dir que, entre tots, costaran a l'erari públic més d'1,9 milions d'euros a l'any.

Aquests diners públics es dedicaran, en molts casos, a persones "que no fan cap tipus d'assessorament ni tenen cap obligació de trepitjar la Diputació", han explicat des de la secció sindical de la CGT, que denuncia que en molts casos "són gent amb càrrecs de partit cobrant un sou públic, així el partit s'estalvia un sou", o dirigents "que han passat a l'oposició o han perdut la seva regidoria". També alcaldes i regidors en actiu, que no poden cobrar dos sous públics però "perceben el de la Diputació perquè és més alt".

PSC i CDC, els que col·loquen a més polítics

El PSC i CDC són els que més polítics tenen com a assessors, ja que són els que més assessors poden designar en la Diputació. Dos casos paradigmàtics en les files socialistes: David Escudé, regidor a l'Ajuntament de Barcelona en l'anterior legislatura que ha perdut el seu seient ja que anava el número 5 en la llista del PSC en les eleccions de 2015 i només van entrar 4, en els pitjors resultats històrics del partit. Juan Parralejo ha estat alcalde de Ripollet entre 2001 i 2015, però en els últims comicis va passar a l'oposició. Tots dos s'estrenen com a assessors de la institució.

Entre els càrrecs de partit del PSC que són assessors, Víctor Francs és primer secretari del partit en Cerdanyola i Antonio Carmona López, president de l'agrupació local del PSC a Santa Coloma de Gramenet, on també és tinent d'alcalde. Joan Roma Cunill és alcalde del poble de Borredà des de 1991 i va ser diputat en el Parlament entre 1988 i 2006, mentre José Luís Jimeno va ser alcalde de Badía del Vallès entre 1999 i 2011.

A Convergència destaca Laura Costa i Olivé, que és membre de la direcció nacional del partit, on ocupa la secretaria de Política Municipal. A més, és segona tinent d'alcalde del poble de Sant Celoni. Una altra tinent d'alcalde, de Sallent, Jordina Moltó, també és assessora de la Diputació, així com l'alcaldessa de Sant Quirze de Besora, Rosa Vestit. Josep Maria Llop, president comarcal del Baix Llobregat de CDC, també va ser diputat en el Parlament en la primera legislatura d'Artur Mas com a president.

Membres de les direccions d'ERC i PP

ERC té a un membre de la seva direcció com a assessor de la Diputació, Eduard López i Domènech (sotssecretari general de Coordinació Interna i Territori del partit), i a una consellera nacional entre 2007 i 2012, l'actual regidora per Calella Cristina Gómez. També ha nomenat a Santiago Valls, que va anar en la llista electoral de Sabadell com a nombre 7 però no va aconseguir entrar en el consistori.

El PP ha nomenat coordinador/assessor al seu president provincial a Barcelona, Alberto Villagrasa, així com a l'exdiputat Josep Llobet i a Juana Boza, que ha format part de la llista del partit al petit poble d'Olvan, on els populars només van aconseguir 15 vots en les últimes municipals i, òbviament, cap regidor.

Una assessora en la llista de Podem

ICV és, dels partits tradicionals –C's i la CUP no han nomenat assessors, de moment–, el que menys assessors polítics ha nomenat, però hi ha un cas peculiar: el de Noemí Ayguasenosa, que repeteix com a assessora –ja ho va anar en l'última legislatura–. A més del seu currículum polític, destaca que acaba de ser designada com a nombre 19 de la llista de Si que és pot pel 27S, que lidera Lluís Rabell i en la qual s'enquadra Podem.

Ayguasenosa va ser assessora de Raül Romeva, candidat de Junts pel sí en les mateixes eleccions, va portar l'àrea de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat quan Joan Saura va ser conseller d'Interior (2007-2011), va ser candidata al Congrés en 2011 i és presidenta d'ICV Mataró. A més, el partit té com a assessor en la Diputació a Santiago Oscar Cayuela, exregidor en Cerdanyola.

Dedicació exclusiva, sou més alt

La CGT ha denunciat reiteradament l'ús de la Diputació de Barcelona per "endollar" a polítics i ha lamentat que fa massa anys que se segueix aquesta pràctica. A més, també ha criticat que es nomeni als membres electes de la institució –presidenta, vicepresidents i membres del ple– amb "dedicació exclusiva", quan en realitat són alcaldes i regidors i, per tant, no exerceixen aquesta dedicació exclusiva. Això es fa "perquè puguin cobrar el sou de la Diputació, que és més alt".

Per exemple, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, és alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, mentre els vicepresidents Dionís Guiteras i Nuria Parlón són alcaldes de Moià i Santa Coloma de Gramenet respectivament. Entre els diputats de la institució trobem a altres alcaldes com la de la segona ciutat de Catalunya (l'Hospitalet de Llobregat), Nuria Marín, o a l'exalcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ara en l'oposició a la tercera ciutat catalana i candidat del PP a les eleccions del 27S.

FONT: ECONOMIADIGITAL.ES

Més informació:

- WEB CGT DIPUTACIÓ DE BARCELONA

- TWITTER CGT DIPUTACIÓ DE BARCELONA

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció