CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els pensionistes catalans perden poder adquisitiu

Dissabte, 18 desembre, 2010

L'actualització de les percepcions, amb l'IPC del novembre, agafa com a referència la dada interanual espanyola, dues dècimes més baixa

La inflació puja mig punt al novembre, fins al 2,5%

La dada definitiva de l'IPC del novembre va constatar ahir que els pensionistes catalans tornaran a perdre poder adquisitiu quan s'actualitzin les seves percepcions. I això serà així perquè la dada que es pren com a referència per actualitzar les pensions és la de l'IPC del novembre, però no la catalana sinó l'espanyola, que aquest any ha quedat dues dècimes per sota.

Concretament, segons dades fetes públiques ahir per l'INE, a Catalunya l'IPC va pujar al novembre un 0,5% i va deixar la dada interanual en un 2,5%. En canvi, en el conjunt de l'Estat la inflació interanual de l'onzè mes ha quedat més curta, un 2,3%, amb un augment mensual també de mig punt, una dècima més del que s'esperava, fet que deixa la taxa en el nivell més alt dels últims dos anys.

Val a dir que, tal com va avançar l'Avui a final del mes passat, l'actualització de les pensions amb la nova dada i la paga compensatòria que haurà d'abonar al gener costaran al govern espanyol entre 2.500 i 2.600 milions d'euros.

La pujada més forta, a Girona

La taxa interanual de Girona és la que ha experimentat un augment més garn, concretament de 2 dècimes, fins a un 2,7%. Barcelona, Lleida i Tarragona han situat les seves en el 2,4%, el 2,6% i el 2,3%, respectivament. Per grups de productes i serveis, els preus van pujar més en vestit i calçat (5,1%), es van mantenir estables en begudes alcohòliques i tabac, en comunicacions i en ensenyament, i van baixar en oci i cultura (1,1%).

Des del gener, la pujada més forta és la de les begudes alcohòliques i el tabac (8,2%) i el transport (7%), mentre que baixen oci i cultura (2,4%), medicina (1,3%) i comunicació (7%).

Congelació anunciada

El govern de l'Estat ja va anunciar fa mesos que congelaria les pensions contributives amb vista al 2011, per la qual cosa no pujaran més enllà de la compensació que rebran els perceptors per la desviació dels preus que hi ha hagut durant el 2010.

Així, els 3,2 milions de persones que reben pensions mínimes i no contributives seran els únics pensionistes que tindran un increment en la seva pensió més enllà de la pujada associada a l'IPC del novembre. L'augment serà d'una mitjana d'un 1%, al qual caldrà afegir la consolidació de la desviació.

D'altra banda, segons les dades publicades per l'INE, la inflació subjacent (que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats) es va situar el mes de novembre en l'1,2%, una dècima superior a la de l'octubre.

LA XIFRA:
2,8 per cent és la previsió que Funcas fa per a l'IPC del 2010. És una xifra 4 dècimes superior a la de l'anterior projecció.

>>> Notícia extreta del diari El Punt