CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els plans funcionals com a primera etapa del Consorci Sanitari de Tarragona

Dissabte, 22 novembre, 2014

Els plans funcionals com a primera etapa del Consorci Sanitari de Tarragona

Diferents organitzacions polítiques, de treballadors i d’usuaris de la sanitat de les comarques del Baix Penedès, el Camp i les Terres de l’Ebre impulsen una campanya de conscienciació ciutadana per denunciar l’aplicació dels plans funcionals del Tarragonès i el Baix Penedès, impulsats per ICS, GIPSS i Santa Tecla, que consideren que és el primer pas cap a la creació d’un Consorci Sanitari de Tarragona.

Les entitats promotores de la campanya, que a la ciutat de Tarragona és el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública, format per la CGT, COBAS, la CUP i persones a títol individual, denuncien que després del fracàs del Consorci Sanitari de Lleida, la Conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya amb Boi Ruiz al capdavant, ha canviat d’estratègia, per tal d’anar creant aquests consorcis de forma progressiva i opaca, per tal d’evitar la reacció dels professionals i els usuaris de la sanitat.

En aquest sentit, les entitats que impulsen aquesta campanya a les nostres comarques, consideren que la lluita de la societat i els professionals sanitaris de Ponent i Pirineus contra el Consorci Sanitari de Lleida, ha estat el que ha aconseguit frenar el pla de la Conselleria d’impulsar aquests ens arreu del territori autonòmic.

La figura del Consorci implica la creació d’un ens on hi participen tots els prestadors de la sanitat pública, ja siguin de titularitat pública o privada. Per aquest motiu, les entitats en defensa de la sanitat pública denuncien que aquests instruments –dissenyats per l’empresa PriceWater House per encàrrec de l’imputat Josep Prat- representen una privatització de la sanitat pública.

Pel que respecte als Plans Funcionals que s’han impulsat al Tarragonès i al Baix Penedès, les organitzacions denuncien que la participació de Santa Tecla mostra clarament la intenció de la Conselleria. Ho evidencien amb diferents característiques del conveni signat entre les tres institucions promotores (ICS, GIPSS i Santa Tecla), com ara el tipus d’especialitzacions mèdiques objecte dels plans funcionals; la contractació de personal per coordinar aquests plans funcionals per part d’una de les empreses públiques; la participació sobrerepresentada de Santa Tecla al Consell Rector dels Plans Funcionals...

Aquesta campanya no sols es desenvoluparà a les dues comarques afectades pels plans funcionals, sinó també a les comarques del Camp i les Terres de l’Ebre, ja que una de les sospites principals d’aquestes entitats respecte els convenis signats, és que tant l’ ICS com el GIPSS tenen centres sanitaris fora de les dues comarques que abarquen el conveni, el que podria significar una porta d’entrada de Santa Tecla a aquestes comarques, on la gestió l’ostenta quasi en monopoli SAGESSA i la Fundació Vilaniu i l’empresa municipal Gestió Pius Hospital de Valls.

A parer de les entitats promotores, aquest és un dels indicis que els hi fa creure, que els plans funcionals són l’avantsala per la creació d’un Consorci Sanitari a l’estil del que la Generalitat –conjuntament amb les empreses sanitàries privades d’aquelles comarques- pretenen tirar endavant a Ponent i Pirineus.

La campanya de conscienciació començarà arreu del territori aquesta mateixa setmana i ja estan organitzats diferents actes puntuals per realitzar una denúncia pública. De fet, a diferents ajuntaments del territori ja s’han presentat mocions sobre aquesta temàtica, que de moment han comptat amb l’oposició frontal de la sociovergència.

Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública
Tarragona, 17 de novembre de 2014

Més informació:

- TWITTER CGT TARRAGONA

- TWITTER CGT HOSPITAL JOAN XXIII TARRAGONA

- FACEBOOK CGT TARRAGONA