CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els principals patrocinadors de la Marató per la Pobresa van guanyar 9.300 milions el 2011

Dimarts, 29 maig, 2012

DAVID FERNÀNDEZ | 27/05/2012 - Setmanari Directa

La recapta caritativa ha estat impulsada pel mateix Departament de Benestar que va retallar el PIRMI l'agost passat · Telefònica, Movistar, La Caixa, Abertis, El Corte Inglés, ESADE o destacats evasors fiscals com els Carulla o Carceller, entre els patrocinadors principals

La Marató per la Pobresa, el programa de 12 hores impulsat pel govern de CiU a través de TV3, ha arrencat avui amb una previsió incerta de recaptació, que podria oscil·lar entre els 3 i els 10 milions d'euros. Passades les 19h no havia superat el milió d'euros, quan a la mateixa hora en d'altres maratons solidàries ja s'havia sobrepassat àmpliament els dos milions. Sia la que sigui, la xifra quedarà ben lluny dels 53 milions d'euros que CiU va retallar l'agost passat en les partides del PIRMI, la renda mínima d'inserció que és, per moltes persones i unitats familiars en situació de vulnerabilitat, l'únic ingrés mensual del que disposen. Les sol·licituds de PIRMI van arribar el maig de l'any passat a un rècord històric, amb 33.772 expedients. Però després de l'estiu, el mateix Departament de Benestar Social que avui impulsa la Marató, va cancel·lar 4.521 ajuts.

I mentre avui, a las xarxes socials bull l'ús d'etiquetes com #maratójusticia i #sobrencadires o #sobracinisme, cal apuntar que la quantitat que finalment es recapti quedarà ben lluny dels beneficis econòmics que van obtenir l'any passat les principals empreses que patrocinen la Marató. En el difícil hipotètic que avui es recaptéssin 10 milions d'euros, aquest quantitat equivaldria al 0,1% dels guanys nets obtinguts per les empreses que avui llueixen 'compromís contra la pobresa': més de 9.300 milions d'euros en beneficis nets durant el 2011. És a dir, més de 25 milions d'euros al dia, el doble del màxim previst per a la recaptació contra la pobresa d'avui.

La xifra és el resultat de sumar els beneficis obtinguts el 2011 per La Caixa (1.307 milions), Movistar (5.403 milions), Abertis (720 milions), El Corte Inglés (319 milions), Gas Natural Fenosa (1325 milions), Estrella Damm (89 milions) o Gallina Blanca (200 milions estimats donat que no presenten balanços consolidats). Totes elles assessoren, patrocinen o col·laboren amb l'esdeveniment. En el cas de la Comissió Assessora Social de la Marató, hi figura al costat de 'La Caixa' o DKV (assegurances mèdiques privades) o la consultora Pricewtaerhouse-Coopers, que assessorava Lehman Brothers el 2007 i que avui assessora la Generalitat en matèria de retallades sanitàries.

De Telefònica als evasors fiscals nostrats

I és que entre les empreses patrocinadores de l'esdeveniment hi figuren empreses com Telefònica, amb beneficis milionaris mentre anuncia acomiadaments massius de 8.500 treballadors; la gestora dels peatges catalans Abertis, que amb beneficis de 720 milions ha anunciat l'acomiadament de 400 persones i que està comandada per Salvador Alemany, que coordina el consell econòmic (CAREC) que assessora Artur Mas; o El Corte Inglés que, amb 319 milions de guanys, ha estat el primer en recòrrer a "l'acomiadament per absència justificada" en aplicació de la darrera reforma laboral.

D'entre el seguit d'empreses, però, en destaquen dos especialment: Gallina Blanca i cerveses Damm. Els seus propietaris, la nissaga Carulla i Demetrio Carceller respectivament, són dos dels casos més recents de frau fiscal conegut. En el cas de la família Carulla, propietària de la poderosa Agroaliment, continua oberta la investigació judicial per un frau continuat que es podria apujar als 160 milions d'euros. L'evasió fiscal s'hauria produit triangulant transferències a traves de comptes opacs de paradisos fiscals com les Antilles Holandeses. El volum del frau fiscal d'aquesta nissaga multiplicarà entre 15 i 20 cops el que avui és recaptarà a la Marató.

Respecte Demetrio Carceller, president de DAMM, cal recordar que l'Audiència Nacional va bloquejar-li 400 milions d'euros i el va investigar el 2010 per un frau fiscal continuat durant 15 anys que hauria arribat als 500 milions defraudats. Carceller, fill del fundador de Falange del mateix nom que va ser ministre de Franco entre 1940 i 1945, simulava viure fora de l'Estat espanyol per tributar a Portugal, amb una fiscalitat menor cap a les rendes altes. Ha estat un dels casos més greus d'evasió fiscal individual de la història de la hisenda espanyola. El nivell de frau fiscal del president de DAMM, que dóna suport a la Marató, podria multiplicar per 100 el que avui es reculli a la Marató per la Pobresa de TV3.

I de tot plegat, una cirereta final. ESADE, el think thank neoliberal on es va formar el conseller de Benestar Social Josep Lluís Cleries, serà l'encarregat d'assessorar i realitzar el seguiment dels projectes finançats per la Marató. El director d'ESADE va dimitir el passat març després de fer-se públic que havia cobrat 128.000 euros de la trama corrupte de l'Institut Nóos d'Iñaki Urdangarin, exalumne també d'ESADE.

En el país on la mare de Déu és negre i el goril·la és blanc, tot rutlla al revés. 1'3 milions de pobres a Catalunya; 2'7 milions de pobres als Països Catalans. Mentre la singular marató de Bankia ha recaptat en 72 hores 19.000 milions d'euros: el 0,05% del que recapti TV3 avui en el millor dels casos. Marató sí, doncs, i continuada. Dels que promouen la pobresa: departaments que retallen pirmis, multinacionals que acomiaden amb beneficis, bancs que guanyen i desnonen i fins les empreses dels defraudors fiscals més nostrats. Per llogar-hi cadires quan no en sobren.

http://www.directa.cat/noticia/els-principals-patrocinadors-marato-van-guanyar-9300-milions-deuros-2011


El vídeo #sobrencadires amb una visió diferent sobre la infame marató de la pobresa de TV3.

No hem de potenciar la caritat sinó la solidaritat, al temps que assenyalem els culpables i responsables de la crisi i la pobresa

http://www.youtube.com/watch?v=u4hyHHLtjf4&feature=youtu.be