CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els sindicats (de mossos d’exquadra) alerten del perill en els trasllats de reclusos

Dimecres, 24 gener, 2007

S.B. . - D'acord, però a mitges. Els sindicats dels Mossos d'Esquadra troben bé que s'«optimitzin» els recursos, seguint la terminologia de Joan Delort, però alerten que la substitució no es pot fer en els trasllats penitenciaris. «Els trasllats no es poden precaritzar més, el que s'ha de fer és reforçar-los», alerta Antoni Lara, secretari general del Sindicat de Mossos d'Esquadra, SME-CCOO. El moment de l'excarceració d'un reclús –per anar al metge, a un jutjat o a una altra presó– es considera un moment d'especial perill: pot haver-hi intents de fugida violents que requereixen una reacció especialitzada. En el mateix sentit es van expressar ahir Enric Alsina, el secretari general del CAT-ME, un dels sindicats més crítics amb el departament, i David José, el seu homòleg al Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), majoritari en el consell de la policia.


Per Alsina, però, sí que és factible i recomanable eliminar la funció de vigilància estàtica que fan els Mossos a les presons. «Amb la tecnologia actual, no té cap sentit tenir un policia format en una garita tot el dia, mirant cap a una porta. Tenint en compte que afortunadament ja no existeix la llei de fugues, aquest policia no pot fer res més que mirar i avisar si veu alguna anomalia, una cosa que pot fer una càmera», raona Alsina.

ATURAR EL DESPLEGAMENT
Els tres sindicats consultats –i malgrat tenir conflictes entre ells– coincideixen a afegir una altra crítica a la proposta de Saura: consideren un pedaç la solució d'anar esgarrapant agents d'aquí i d'allà, i troben que l'única solució és aturar el desplegament un any, el temps necessari per cobrir el dèficit d'agents, que és de 600 policies, segons Saura, o 800, segons els sindicats.

En aquest punt no només hi estan d'acord tres sindicats d'ideologia diferent –el CAT-ME es defineix com a anarquista–, sinó que també s'hi afegeix el PP. El grup parlamentari popular demanarà l'aturada del desplegament amb una moció que sotmetrà a votació en el pròxim ple. El portaveu adjunt, Daniel Sirera, sap que el calendari del desplegament va ser pactat per l'últim govern de CiU, amb Jordi Pujol, i el del PP, amb José María Aznar, però creu que els canvis socials posteriors justifiquen la seva actual posició. «La població ha augmentat i s'ha dispersat en urbanitzacions que costen de controlar», al·lega.

26 MILIONS EN HORES EXTRES
Com que tothom té clar que el desplegament no s'aturarà, l'SME-CCOO ha demanat a Saura que prevegi 1.344.000 extres cada any, que equivaldrien a tenir 800 agents més i costarien 26 milions d'euros. L'any passat se'n va gastar vuit.