CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els suïcidis a Barcelona augmenten gairebé un 60% en un any

Dimecres, 24 octubre, 2012

L'IMLC travessa dades amb hospitals per conèixer els motius i prevenir-ne casos

El nombre de persones que s'han tret la vida a Barcelona ha augmentat un 58% en un any, passant de 38 suïcidis en els tres primers mesos del 2011, a 60 durant el mateix període del 2012, segons dades de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC) recollides per Europa Press.

De les 112 morts violentes detectades en el primer trimestre del 2011, 9 van ser homicidis, 38 suïcidis i 65 accidentals, si bé el 2012 es van produir 156 morts d'aquesta índole, els mateixos homicidis, 60 suïcidis i 70 accidents, segons es desprèn de les 374 i 450 autòpsies que ha realitzat l'organisme forense en sengles anys, ha explicat el director de l'IMLC, Jordi Medallo, en una entrevista a Europa Press.

Els que se suïciden majoritàriament tenen antecedents psiquiàtrics, però no es pot establir una relació causal directa amb factors socioeconòmics marcats per la crisi, ja que podria tractar-se d'una "situació puntual", ha remarcat.

Per poder determinar-ho caldria, segons Medallo, un estudi en profunditat individualitzat sobre l'historial econòmic de la família, si bé ha assegurat que entre aquests perfils "rares vegades hi ha un banquer o algú que estigui involucrat en algun cas espectacular mediàtic d'estafa o corrupció".

Tot i que no és el més freqüent, els metges forenses també es troben que el mort ha deixat una nota amb el motiu que els ha portat a prendre la decisió: pot ser tant per raons socials, sentimentals, econòmiques o pels propis antecedents clínics, com és el cas dels malalts terminals.

Precisament per fomentar la investigació i les mesures preventives en aquest àmbit, l'IMLC disposa de convenis de col·laboració amb hospitals, amb els qui travessa informació: "L'intercanvi de dades amb les unitats de psiquiatria ens permet conèixer els motius que han portat algú, en un moment donat, a abandonar el tractament i suïcidar-se".

I és que, sovint, les "idees suïcides" estan emmascarades i romanen ocultes, per la qual cosa el metge no sempre pot detectar aquest tipus de pensaments quan s'entrevista amb els pacients.

En el conjunt de Catalunya, el nombre de suïcidis el 2011 va ser de 541, respecte dels 492 del 2010, un increment del 10%, segons xifres remeses per la Conselleria d'Interior de la Generalitat en una resposta parlamentària a la diputada socialista Marina Geli a la qual ha tingut accés Europa Press.

BALANÇ D'HOMICIDIS

El balanç d'homicidis dolosos en un any en el conjunt del territori català, segons l'IMLC, ha passat de 43 morts l'any passat a 54 --fins a juliol del 2012--, pesi que en última instància és el jutge en dictar sentència qui acaba concretant la tipologia d'il·lícit, determinant si ha estat amb dol o amb imprudència.

Segons Medallo, la taxa de violència per homicidis a Catalunya "no és alarmant" perquè és molt baixa comparant-la amb el nombre d'habitants, el que atribueix, en part, a la dificultat d'aconseguir llicències d'arma de foc.

Els homicidis més freqüents són els perpetrats amb arma blanca --navalles i ganivets-- o les morts per contusions amb objectes contundents, seguits per les asfíxies i els estrangulaments.

FONT: EUROPAPRESS.ES

Més informació:

- Trencar el tabú del suÏcidi:
http://www.tv3.cat/videos/4081150/Trencar-el-tabu-del-suicidi

- http://suicidioprevencion.com/

- Institut de Medicina Legal de Catalunya