CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors assalariats pateixen la pitjor pèrdua de poder adquisitiu en 27 anys

Dimarts, 16 octubre, 2012

Els treballadors assalariats estan patint la pèrdua de poder adquisitiu més gran dels últims 27 anys. Els sous han pujat molt poc aquest any, mentre que els preus s'han disparat, especialment aquest setembre, amb l'entrada en vigor dels nous tipus d'IVA.

Per fer front a aquesta situació, a més de reduir el consum, moltes famílies han començat a utilitzar els estalvis i, fins i tot, a vendre's pertinences per anar tirant.

Fins al mes de setembre i en el conjunt de l'estat, l'augment dels sous pactat entre empresaris i treballadors ha estat de l'1,30%, dos punts per sota de la taxa d'inflació interanual del mateix mes, que ha estat del 3,4%. Això vol dir que els assalariats han perdut dos punts de poder adquisitiu.

A Catalunya, la moderació dels salaris va començar a principis d'any i les pujades no han superat mai el 2%.

La contenció dels salaris arriba a tota mena de convenis però, especialment, en els pactats aquest any, els que s'han hagut d'ajustar a la reforma laboral. Josep Lladós, professor Economia i Empresa de la UOC, destaca que en aquests casos el creixement salarial és "inferior a l'1%, i a la pràctica tot això representa que el que és el cost del treball a Espanya està reduint-se molt ràpidament."

Amb les dades fins al setembre, es calcula que només quatre de cada deu assalariats han pactat clàusules de revisió salarial en els convenis per poder recuperar, en part, el poder adquisitiu perdut.

diferencia salaris i Ipc

FONT: 324.CAT

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció