CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors d’ACC Spain es manifesten a Barcelona contra el tancament de les plantes de l’empresa a Cervera i Sant Quirze del Vallès

Dimecres, 23 juliol, 2008

Uns 250 treballadors de la planta de ACC Spain a Cervera (Lleida) i a Sant Quirze del Vallès (Barcelona) s'han manifestat el 22 de juliol pel centre de Barcelona, convocats per CGT, CCOO i UGT, per protestar pels plans de tancament d'aquesta instal·lació a la comarca de la Segarra, que dóna feina a unes 180 persones, entre fixos i eventuals, i la eliminació d'una seixantena de treballadors de la fàbrica vallesana. La manifestació ha transcorregut entre la plaça Urquinaona i la plaça Sant Jaume, on una delegació de la plantilla ha entrat al Palau de la Generalitat per lliurar un manifest en contra del tancament de la fàbrica dirigit al conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat, Josep Huguet.


Els treballadors s'han manifestat pel centre de la capital catalana per a reclamar una sortida laboral a tots els treballadors que podria passar per la instal·lació d'alguna altra empresa si finalment marxa ACC Spain de Cervera i Sant Quirze. En aquest sentit, els treballadors quirzetencs consideren que el tancament de Cervera pot ser el preludi d'un tancament també a Sant Quirze.

Dos autocars han desplaçat a gran part dels manifestants des de Cervera, coincidint amb les dues jornades de vaga convocades pels sindicats a la fàbrica. A la mobilització s'ha sumat la plantilla de la factoría que l'empresa té a Sant Quirze, on la direcció ha presentat un Expedient de Regulació de d'Ocupació (ERO) que afecta a uns 60 treballadors. Després de la manifestació, els representants de la plantilla han mantingut una reunió de mediació a la seu del departament de Treball per expressar la seva posició contrària als plans de clausura de la planta de Cervera. Un centenar de treballadors es va manifestar el 21 de juliol a Cervera per protestar pel tancament de la fàbrica, anunciat per a final d'any, i exigir compensacions justes.

Els sindicats temen que el cessament de l'activitat a Cervera sigui el preludi d'un tancament progressiu de la planta de Sant Quirze, on els treballadors han fet grans esforços com la congelació salarial per a conservar el seu lloc de treball i assegurar la viabilitat.

En el cas de Lleida la situació és més complicada encara ja que ACC Spain va iniciar allí la seva activitat en les instal·lacions de l'antiga fàbrica Lear fa quatre anys amb promeses que hauria projectes, i ara els treballadors acomiadats no tenen antiguitat que permeti arribar a acords satisfactoris. No hi ha motius per a tancar una factoria que és nova i funciona de forma estable, i a més sense proposar una alternativa de continuïtat industrial i permanència dels gairebé 200 llocs de treball a Cervera.

Des de la seva implantació a Cervera a l'octubre del 2003, ACC Spain no ha passat pels seus millors moments. Al juny del 2005, l'empresa va haver de realitzar una reducció de capital per a equilibrar-lo amb el valor del seu patrimoni comptable, a causa de les pèrdues acumulades fins al moment. Posteriorment, al novembre d'aquell mateix any, va demanar a la Generalitat que l' ajudés reclamant una injecció de 50 milions d'euros extra per a mantenir els seus centres de treball. Des de llavors, la seva situació tampoc s'ha consolidat. La Direcció de la companyia de compressors per a la refrigeració va anunciar fa unes setmanes que la caiguda de la demanda davant la conjuntura econòmica de recessió obligava a cessar l'activitat i reduir la plantilla a Sant Quirze.

Finalitzat el periode de Consultes de l'ERO d'ACC Spain, dels tres sindicats presentes en els comitès d'Empresa (CGT, UGT i CCOO), la CGT va ser l'únic sindicat que va presentar un contrainforme al ERO presentat per l'Empresa.