CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors de Hewlett-Packard denuncien una onada d’acomiadaments silenciosos

Divendres, 8 novembre, 2013

Acusen a la multinacional de reduir plantilla per a poder presentar resultats positius al terme de l'any fiscal nord-americà.

Molts dels acomiadats són convocats per sorpresa a una reunió on se'ls lliura la carta de cessament.

La multinacional Hewlett-Packard (HP) ha desenterrat el destral de guerra. Després que el passat estiu es produís un fort conflicte laboral en el sí de la empresa, amb una vaga indefinida en diversos centres d'Espanya, torna a aflorar tensió a causa de alguns acomiadaments. "Succeïx que l'any fiscal als Estats Units va d'octubre a octubre, i tenen ganes de presentar resultats amb beneficis. Per això han iniciat una tanda d'acomiadaments", denúncia Jordi Saladié, president del comitè d'empresa de les filials de consultoria i outosourcing a Espanya i membre de CGT.

Aquesta onada d'acomiadaments que denuncien ha afectat fins al moment prop de 40 treballadors dels centres de producció de Barcelona, Saragossa i Madrid. Contra el que passava abans de la reforma laboral aprovada per PP i CIU, no és necessari presentar ara un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO ) si la reducció de personal no afecta a més del 10 % de la plantilla. I en el cas de HP, la conjunció d'empreses dintre del grup fa difícil dilucidar els límits d'aquest percentatge, pel que els empleats desconeixen quant temps durarà el degoteig de baixes. "S'acarnissen amb els centres de outsourcing i consultoria perquè són els que empren a més gent; altres empreses del grup es basen tecnologia, i nosaltres donem servei a empreses", explica Saladié, que afegeix: "Reduint personal pensen que reduïxen despeses, però s'equivoquen; el que s'ha de fer és contractar més clients", sosté.

Els treballadors de HP, almenys els de consultoria i outsourcing, han decidit, igual que van fer mesos enrere, afrontar la situació amb mobilitzacions. Les primeres han estat penjar grans pancartes on denuncien els acomiadaments. Però des del comitè d'empresa asseguren que han traçat un pla de protestes creixents fins a arribar a detenir, esperen, l'onada d'acomiadaments.

La mecànica dels acomiadaments és particular. Els afectats revelen que, un matí, a l'arribar al seu lloc de treball, veuen que els han convocat a una reunió. Quan acudeixen a la trobada, allí estan els responsables de personal que, paral·lelament, han avisat, com marca la llei, al representant sindical, que ha de ser de testimoni de com es despatxa a un company, apunten les fonts consultades. Tot això provoca que en les oficines de la multinacional nord-americana hi hagi un alt nivell de tensió.

De moment la resposta ha estat simplement iniciar una denúncia pública dels fets. "Això és el que més els cou, que l'opinió pública s'assabenti de les seves pràctiques" explica un membre de CGT.

Sentència pendent

Els treballadors de HP tenen pendent una sentència de l'Audiència Nacional al recurs presentat aquest estiu contra l'ERO que pretenia modificar radicalment les condicions de treball en els centres, amb l'aplicació de l'article 41 de la reforma laboral. Amb la nova norma, la Direcció de l'empresa, si hi ha raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, podrà acordar modificacions substancials de les condicions de treball. Aquestes condicions són, entre altres, les que afecten a les següents matèries: jornada laboral, horari i distribució del temps de treball, règim de treball a torns, sistema de remuneració, treball i rendiments, i funcions, quan excedeixin dels límits per a la mobilitat funcional.

El pla de reestructuració que HP va presentar aquest passat estiu emparant-se en aquesta normativa suposava, per exemple, que la Direcció s'atorgava la potestat de canviar la distribució de la jornada laboral anual i fixar el còmput d'hores de treball en 1.780 i una reducció del 10% del salari per als 2.100 treballadors afectats per la mesura. Finalment la protesta laboral va aconseguir que l'empresa es tirés enrere en l'apartat salarial.

* Notícia publicada a eldiario.es
http://www.eldiario.es/catalunya/eldiarideltreball/trabajadores-Hewlett-Packard-denuncian-silenciosos_6_193940625.html