CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors de la fàbrica Miquel y Costas mantenen la vaga després d’iniciar les negociacions amb l’empresa

Divendres, 15 setembre, 2023

La primera reunió entre el comitè de vaga i la direcció de la fàbrica Miquel y Costas Besòs ha acabat sense arribar a un acord. Les negociacions han començat aquest dijous 14 de setembre a la tarda, dos mesos després que la plantilla comencés una vaga parcial indefinida que ha aturat per complet la secció de producció durant vuit dimecres consecutius.

“Miquel y Costas segueix en vaga tot el temps que calgui fins que s’acceptin les nostres reivindicacions”, explica Juan Guisado, delegat de CGT al comitè d’empresa. La plantilla es manté ferma davant la proposta de la direcció de la fàbrica “d’una suspensió de la vaga mentre durin les negociacions”, apunta Guisado. La vaga es manté en peu a la fàbrica Miquel y Costas Besòs, productora del paper de fumar Smoking, i “el comitè no arribarà a cap acord sense que l’assemblea de treballadors el ratifiqui”. Està previst que les negociacions es reprenguin el proper 26 de setembre.

Els motius que han portat a la plantilla a emprendre aquesta vaga passen per l’eliminació d’una doble escala salarial que, denuncien, s’està duent a terme de manera encoberta i en augment des de l’any 2014. Una diferència de condicions laborals que afecta especialment els treballadors més joves. El delegat de CGT detalla: “Volem el 100% de les pagues per tota la plantilla i l’equiparació de categories: per treball a una mateixa màquina, mateixa categoria professional”.

Aquesta doble escala salarial comporta diferències de fins a 300 euros mensuals per a un mateix lloc de treball. Guisado apunta també a una necessària millora de la climatització de les instal·lacions, ja que en el darrer mes dues persones han patit un cop de calor dins del centre de treball.

La fàbrica de Miquel y Costas Besòs és l’encarregada de produir el paper de fumar Smoking en unes instal·lacions que produeixen de manera ininterrompuda durant tot l’any, a excepció d’alguns festius assenyalats. Per a aquesta producció l’empresa distingeix els treballadors entre aquells que treballen en torns continuats –incloent-hi caps de setmana i festius- i aquells que treballen de dilluns a divendres. El comitè exigeix que dins d’aquesta divisió del treball els treballadors cobrin per mes treballat i no per dies efectius, un canvi en el pagament de les nòmines que només afecta els treballadors incorporats en els darrers anys i que consideren una “clàusula abusiva”.