CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona reclamen més personal sanitari davant els col·lapses a urgències

Divendres, 14 juliol, 2017

Els treballadors de Joan XXIII reclamen més personal sanitari

Els col·lapses a urgències del darrer cap de setmana han estat el punt d’inflexió de la reivindicació

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública ha dit prou a les retallades de forma contundent aquest divendres al matí. El col·lectiu de treballadors de Joan XXIII, encapçalats pel representant de CGT al centre, Agustí Aragonès, i la regidora de la CUP Laia Estrada, han denunciat la situació «intolerable» de col·lapses a urgències del passat cap de setmana, i han reclamat la incorporació de més personal, tant a l’hospital Joan XXIII com al SocioSanitari Francolí. Darrere Aragonés i Estrada, un conjunt de treballadors han mostrat cartells amb el missatge «7 anys de retallades salvatges», i han desplegat una gran pancarta on es podia llegir «les malalties no fan vacances».

«Cal cobrir les urgències, reforçar les guàrdies per evitar les esperes dels usuaris i dotar de personal els quiròfans perquè funcionin les 24 hores», ha demanat Aragonès. «Amb les retallades hem perdut llits, i ha augmentat la pressió dels treballadors, fet que genera estrès», ha afegit. Aragonès ha denunciat també el context d’ «insuficiència», en disminuir el nombre de personal i no cobrir-se les baixes per vacances amb la contractació de nous professionals en aquest període. Ha insistit que «els ràtios no són adequats», i que, si el servei d’atenció surt endavant, és «per la implicació dels treballadors i treballadores de l’hospital». Ha recalcat el malestar del col·lectiu amb les declaracions del gerent de l’ICS a Tarragona, Rafael Gràcia, fa unes setmanes, on afirmava que «a Joan XXIII no falta personal» o que «no existeix col·lapse a urgències».

El responsable sindical també ha denunciat que, en lloc de contractar professionals per assumir tot el volum de feina, s’estan tancant llits. «La meitat de la planta de pediatria, per exemple, està tancada», ha assenyalat. Agustí Aragonès ha lamentat que «recursos econòmics per garantir aquestes cobertures n’hi ha, el que manca és voluntat política», i ha matisat que «a més, el 33% del personal de Joan XXIII està en una situació de precarietat laboral amb contractes insuficients».

«Reivindiquem aturar les privatitzacions encobertes que afavoreixen els interessos privats amb projectes permesos per lucrar-se», ha denunciat l’edil de la CUP Laia Estrada. «La única solució passa per un model de sanitat universal i de qualitat cent per cent públic», ha apuntat. Estrada ha afegit que «emprendrem accions directes de lluita si els col·lapses es repeteixen en les properes setmanes», si bé no ha concretat les accions en què basaran la resposta.

Agustí i Aragonès han ampliat la responsabilitat de les mancances no només a Gràcia, sinó també al delegat territorial de Salut, Roger Pla, i al conseller de Salut a la Generalitat, Toni Comín. Han recordat que «des del 2011, hem tingut quatre gerents que no han millorat l’actuació del seu predecessor», i ha demanat que el càrrec l’ocupi «una persona d’aquí, que visqui a Tarragona i que tingui projectes nous per la ciutat». Aquesta nova reivindicació en favor dels treballadors de Joan XXIII i l’hospital SocioSanitari Francolí se suma a altres que han tingut lloc en les darreres setmanes, com és el cas del CAP La Granja de Torreforta o del propi centre sociosanitari tarragoní al mes de juny.

* Notícia extreta de delCamp.cat
http://delcamp.cat/tarragonadiari/noticia/45526/els-treballadors-de-joan-xxiii-reclamen-mes-personal-sanitari


El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública, reclama més personal a l’Hospital Joan XXIII i al Sociosanitari Francolí

LES MALATIES NO FAN VACANCES

Durant la roda de premsa que ha tingut lloc avui divendres 14 de juliol a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, convocada pel Grup de Treball en defensa de la Sanitat Pública (format per la CUP, els sindicats Co.bas i CGT, Podem i persones a títol individual) i la Secció Sindical de la CGT a l’Hospital Joan XXIII han intervingut Laia Estrada i Agustí Aragonès, exposant les següents qüestions.

LAIA ESTRADA (representant del Grup de Treball):
El Grup de Treball en defensa de la Sanitat Pública va mantenir una reunió amb el Gerent Territorial de l’ICS i de GiPSS, el Dr. Rafael Gràcia, el passat 7 de juny. Després de formular diverses preguntes en relació a les mancances de personal a l’Hospital Joan XXIII (HJ23), les molt millorables condicions laborals que fan que les professionals abandonin la ciutat, les mesures per evitar els col·lapses a urgències, el Gerent Territorial va assegurar que: 
- A l’HJ23 no hi manca personal
- Les professionals tenen les mateixes condicions laborals que a qualsevol altre hospital de l’ICS
- A les urgències no hi ha col·lapse
 Sobre la resta de preguntes que requerien dades concretes com ara els llits que tenen previst tancar aquest estiu, o els quiròfans que ara mateix estan tancats, les ràtios amb les quals estan treballant, no se’ns va proporcionar cap mena d’informació i se’ns va emplaçar a requerir-ho a la secció sindical de la CGT, que havia possibilitat la trobada.
 
Després que aquest cap de setmana s’hagi fet evident el col·lapse a urgències, amb les conseqüències que aquest comporta en la plantilla com en els usuaris i usuàries, així com que els diferents sindicats hagin denunciat que la manca de professionals s’estén més enllà de les urgències, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública reclamem al Gerent de l’ICS, així com al màxim responsable polític a la regió sanitària, el Dr. Roger Pla, que posin immediatament solució a aquesta situació per tal que no es torni a repetir.
 
Es dóna la circumstància que el passat diumenge 25 de juny, en una entrevista a un conegut mitjà de comunicació, el Dr. Gràcia va afirmar, entre d'altres perles, que no falten professionals a la sanitat pública, ja que “si hiciera falta más plantilla, pondríamos más, pero no es el caso”. Un cop més, la realitat parla per si sola, per molt que el Gerent territorial asseguri que ni falta personal ni hi ha col·lapses, per això el Grup de Sanitat manifestem el nostre suport a les reivindicacions sindicals, tant de la primària com hospitalàries, i ens comprometem a desenvolupar una lluita activa perquè a la nostra ciutat el dret a gaudir d’una atenció sanitària pública de qualitat es respecti per al conjunt de tota la població. En aquest sentit, en cas que no s’implementin les mesures necessàries, el grup no descarta engegar mobilitzacions i accions de protesta.

Les reivindicacions del Grup de Treball es concreten a dos nivells:
1* a nivell local amb la reclamació de més personal a l’Hospital Joan XXIII i al Sociosanitari Francolí
2* a nivell de tot el territori català amb l’aturada de la privatització encoberta de la sanitat pública a través de l’avantprojecte de llei del Conseller de Salut Sr. Comín. En aquesta línia es desenvolupa la nostra campanya “Fora privada de la pública” iniciada l’estiu del 2016.

AGUSTÍ ARAGONÉS (representant de la Secció Sindical CGT H.Joan XXIII):
Destaquem la situació de sobrecàrrega i estrès general de les treballadores en realitzar amb tota la dedicació i professionalitat les seves tasques; així com la precarietat laboral de moltes d'elles.

Pel que fa al personal de l’Hospital Joan XXIII.
Torn de tarda:
- Cirurgia (3a.planta): falta un auxiliar
- Medicina interna (6a.planta): falta un auxiliar
-Traumatologia (5a.planta): falta un auxiliar
-Inter mitjos: falta un zelador

Torn de cap de nit:
- Medicina interna (6a.planta): falta una infermera
- Traumatologia (5a.planta): falta una infermera

Torn de cap de setmana i nit:
- Es necessiten dues infermeres més, dos auxiliars més i un zelador més per reforçar alguns punts de tot l’hospital.
- Quiròfans: manca un equip quirúrgic. Actualment només hi ha un.
- Hematologia (1a.planta) i cardiologia (8a.planta): manca el reforç que durant el cap de setmana es suprimeix.
- Maternitat (4a.planta): falta com a mínim una altra infermera. En ocasions, només hi ha una sola infermera.
- Radiologia: Manca d’una dotació de quatre tècnics que depenen de l’IDI.

Torn d’urgències:
- A les tres franges horàries falta un professional més de cada matèria: infermera, auxiliar i zelador.

CMA
- Abans de reformar la unitat de Cirurgia Major Ambulatòria, hi havia tres auxiliars per a tres quiròfans. Actualment hi ha dues auxiliars per a quatre.

Neteja
-Per la retallada de pressupostos, el personal és insuficient especialment a les nits i al cap de setmana.

Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública
Tarragona, 14 de juliol de 2017

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció