CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors de Mahle sospiten que l’empresa vol deslocalitzar la producció

Dimarts, 18 novembre, 2008

ALBERT MERCADER. Vilanova i la Geltrú. El Punt. Dissabte 15 novembre 2008.

El comitè d'empresa de Mahle va mostrar ahir la seva «oposició frontal» a l'anunci de la multinacional alemanya de fer un pla de viabilitat que suposarà l'acomiadament de la meitat de la plantilla de les dues plantes que té a Vilanova i la Geltrú, i va plantejar que darrere de la decisió de l'empresa hi hauria només l'efecte de la crisi que afecta el sector de l'automoció. El president del comitè de treballadors i representant sindical de la CGT, Joan Antoni Sánchez, va explicar ahir que els treballadors sospiten que «la voluntat de l'empresa és deslocalitzar la producció de les plantes, com ja s'ha fet a França i Itàlia, i augmentar-la a Àsia».


La direcció de les dues plataformes que la multinacional Mahle té a Vilanova i la Geltrú, que fabriquen pistons per als vehicles de gamma alta de les marques BMW i Mercedes, va justificar dijous la presentació d'un pla de viabilitat per acomiadar 250 treballadors dels 528 que té actualment, per les previsions que, a causa de la crisi, el volum de pistons anirà reduint-se dels 7 milions que van facturar el 2006 a les 3,8 milions d'unitats previstes pel 2011, i per tant per fer la meitat de la producció només es necessitarà la meitat de la plantilla actual, segons va explicar ahir el comitè d'empresa.

La justificació de la patronal ha generat recels en el comitè perquè sospiten que la intenció de la multinacional és aprofitar l'actual situació de crisi per fer canvis estructurals i deslocalitzar la seva producció als països d'Àsia on tenen altres fàbriques. Joan Antoni Sánchez va assegurar ahir: «L'empresa no ha perdut clients, i per això no s'entén que hi hagi una reducció tan gran de la producció. Nosaltres veiem darrere de tot plegat una estratègia de política de l'empresa.» Sánchez va explicar que en la primera reunió prevista amb la patronal, dimecres que ve, pensen demanar que justifiquin «les pèrdues continuades» que va apuntar dijous l'empresa als mitjans i que expliqui «com pensa despatxar 250 persones incentivant només les prejubilacions i les baixes voluntàries», tal com va suggerir dijous el nou gerent de la planta –que s'hi va incorporar el 2004–.

L'empresa ha explicat al comitè que té la intenció d'aplicar el pla de viabilitat en dues fases, primer entre juny i setembre de l'any que ve per acomiadar 150 persones, i després el primer trimestre del 2010, quan despatxarien un centenar més de persones. El comitè es va mostrar caut ahir en assenyalar les primeres accions que prendran per denunciar els acomiadaments previstos, i va llançar un missatge a l'empresa: «Amb aquest pla sobre la taula no s'estudiarà l'allargament de vacances que s'havia negociat en senyal de bona voluntat.»

«NO AL TERRORISME EMPRESARIAL»

L'ambient a Mahle és tens. Ho és des de fa una setmana, quan l'empresa va acomiadar un dels seus auxiliars administratius i es va omplir tota l'empresa d'adhesius en suport d'aquest. Llavors, el comitè d'empresa va interpretar que la mesura era per «tensar la corda». Ahir va ser impossible saber com s'havia pres la plantilla l'anunci.
Quan s'apropava un periodista marxaven del lloc sense voler fer declara cions, i els que ho feien no volien deixar-se fotografiar ni dir el seu nom. «Ara hi ha molta por», explicava un home de 49 anys que fa 30 anys que és a l'empresa.

A la porta de sortida de l'empresa hi havia, però, una queixa ben visible, anònima: «No al terrorisme empresarial.» Tot i els intents, ahir a la tarda, va ser impossible parlar amb l'alcalde, Joan Ignasi Elena, per saber les gestions que ha fet el govern municipal.


«MAI VAIG TENIR LA SENSACIÓ QUE ACABARÍEM AIXÍ»

Joan Antoni Sánchez, treballador de Mahle

ALBERT MERCADER. Vilanova i la Geltrú. El Punt. Diumenge 16 de novembre de 2008.

Els treballadors de les dues plantes que té la multinacional Mahle a Vilanova i la Geltrú estan atemorits. Dijous d'aquesta setmana l'empresa va reunir-se amb el comitè dels treballadors per informar-los que estan elaborant un pla de viabilitat que preveu l'acomiadament de 250 persones, la qual cosa suposarà l'acomiadament de quasi la meitat de la plantilla que té actualment –en dues fases, que s'allargaran del juny de l'any que ve al primer trimestre del 2010–, però ningú sap a hores d'ara a qui tocarà.

Per això, quan veuen un periodista amb una càmera de fotos a la mà que s'interessa per la seva situació marxen. «Ningú vol sortir a la foto perquè hi ha por. És com si ens diguessin: porteu-vos bé durant un any i després ja veurem a qui fem fora.» Qui ho explica és Joan Antoni Sánchez, un jove de Vilanova que fa tretze anys que treballa a l'empresa de pistons per a cotxes i actualment fa de president del comitè. Sánchez explica que «mai va tenir la sensació» que acabaria així, «perquè de feina no en faltava i els llocs de treball es veien estables». «La revista que edita mensualment la multinacional deia sempre que Mahle és líder en el seu sector i fa pocs anys havien fet una inversió milionària, i per això pensava que l'efecte de la crisi no ens podia afectar a nosaltres», explica.

Fa tres o quatre anys, les coses a la factoria vilanovina anaven tan bé –diuen els treballadors que es van atrevir a parlar sense donar el seu nom– que «es van contractar 150 persones en poc temps». Ara les coses han canviat. Qui ho explicava divendres responia amb certa ironia a la pregunta: «I tu com creus que ens sentim?»