CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors de Mútua de Terrassa rebutgen el preacord per a aplicar l’ERO acceptat pels sindicats oficials

Dissabte, 30 juliol, 2011

Després que la votació dels comitès dels diferents ambulatoris que conformen el centre fos molt ajustada, els treballadors de l'hospital de la mútua van inclinar ahir divendres 29 de juliol la balança en contra del preacord al que havien arribat el dilluns passat la gerència i els representants del comitè d'empresa.

Si no hi ha noves propostes d'acord que siguin acceptades per ambdues parts, qui decidirà finalment i tindrà l'última paraula serà la Inspecció de Treball de la Generalitat, que és a qui correspon aprovar o rebutjar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO).

Segons han informat fonts sindicals a EFE, en l'assemblea d'ahir celebrada en l'hospital de la mútua van votar un 57% dels treballadors, dels quals dos terços es van inclinar pel no, mentre que un terç dels empleats es van mostrar favorables al preacord. Una part dels treballadors que veien amb bons ulls signar el preacord van canviar d'opinió a última hora al conèixer el contingut d'un correu intern del director general del centre en el qual s'assegurava que l'acord estava "gairebé fet". "Al transcendir aquesta informació, molts dels treballadors s'ho van prendre malament i van decidir canviar el seu vot", han explicat les mateixes fonts sindicals.

Inicialment, l'ERO que va presentar el grup Mútua de Terrassa afectava a 881 treballadors, dels quals 146 anaven a quedar-se sense ocupació durant un any, mentre que la resta veurien reduïda la seva jornada laboral entre un 10% i un 70%. La Direcció i el comitè d'empresa van arribar un principi d'acord perquè no s'acomiadés a cap treballador de la mutualitat i que la reducció de jornada dels professionals afectats per l'ERO temporal no superés el 12,5%.

A partir d'aquesta setmana, serà la Inspecció de Treball l'encarregada de determinar l'afectació final de l'ERO temporal als centres sanitaris de la mútua situada en la comarca del Vallés Occidental.

Font: Agència EFE


Treball decidirà sobre l'ERO proposat per Mútua Terrassa

La plantilla tomba la retallada pactada entre la direcció i els sindicats, que preveia reduir un 12,5% la jornada i el salari de 884 treballadors. El pla inicial incloïa suspendre 140 contractes durant un any.

La plantilla de Mútua Terrassa ha votat majoritàriament en contra de la proposta d'ajust pactada entre els sindicats majoritaris i la direcció per evitar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) de suspensió i reducció temporal per a 884 persones, un 35% de la plantilla, de 2.497 empleats.

L'alternativa de consens pretenia aconseguir que qualsevol reducció de jornada laboral no superés el 12,5%, de manera que s'evitaven les mesures més dràstiques de l'ERO anunciat inicialment per la direcció, com ara el fet que a més de 140 treballadors se'ls suspengués el contracte durant un període mínim d'un any. El pla sotmès a referèndum també volia reduir al màxim el nombre d'hores extres de la plantilla, que el 2010 van suposar una despesa de 5 milions.

El sí a la segona proposta es va imposar majoritàriament entre la plantilla de diversos CAP que gestiona l'empresa a Terrassa, Rubí, Valldoreix i Viladecavalls, i també al Parc Logístic de Salut. Però el no es va imposar entre els treballadors de l'hospital –el col·lectiu més nombrós, representat per 23 delegats sindicals– i als CAP de Sant Cugat, Olesa i la Rambla de Terrassa.

El resultat final va agafar de sorpresa els sindicats majoritaris i la direcció, que no entén que s'hagi rebutjat una proposta que eliminava la possibilitat d'enviar més de 140 empleats a l'atur fins a 12 mesos. D'entrada, els sindicats majoritaris van descartar reobrir demà la negociació d'una nova proposta, tot i que la delegada de CGT Núria Martí creu que hi hauria marge perquè la direcció presentés una alternativa amb més dades i més favorable per als treballadors abans de divendres vinent.

En mans de Treball

Si l'empresa decidís tirar endavant l'ERO temporal proposat inicialment, serà el Departament de Treball de la Generalitat el que tindria l'última paraula. En aquest punt, la delegada de CGT repta la direcció a presentar el pla inicial, ja que són del parer que la Generalitat no podrà acceptar un expedient que suposi, a la pràctica, la supressió o el tancament de serveis, com ara el de rehabilitació fisioterapèutica.

Quant al fet que el gros de la plantilla s'hagi oposat a una proposta menys traumàtica que el pla inicial, Martí va posar com a exemple que hi ha força empleats amb sous mileuristes que depenen, per exemple, de treballar els festius per compensar-ho. Aquests treballadors s'oposen a una reducció del 12,5% “perquè ara ja no arriben a final de mes”

Font: Emili Agulló, El Punt Avui

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció