CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors de Nissan es manifestaran davant el Congrés a principis de desembre

Divendres, 28 novembre, 2008

Els treballadors de Nissan es manifestaran davant la seu del Congrés dels Diputats en una data a decidir entre el 9 i el 12 de desembre. També realitzaran noves mobilitzacions al carrer, la primera de les quals va ser la manifestació del passat dimecres dia 26 a Barcelona, i altres de caràcter social, com una jornada de donació de sang i una recollida de joguines. Així ho van decidir en l'assemblea de treballadors de l'empresa, reunida el 24 de novembre al Prat de Llobregat (Barcelona) que va reunir a uns 1.500 empleats.


La plantilla va reclamar als sindicats que, encara que Nissan presenti un pla industrial, no es negociï cap acomiadament. El comitè d'empresa va aprofitar l'assemblea per a exposar la situació de l'ERO i explicar les intencions de l'empresa, que pot tenir dos objectius: o aconseguir una reducció de plantilla per a mantenir el marge de beneficis i, en un futur, contractar a treballadors temporals; o la més temuda per tots, reduir plantilla per a reduir producció, entrant en pèrdues econòmiques, el que justificaria un tancament.

Els sindicats van seguir defensant que davant l'ERO de Nissan no hi ha lloc per cap negociació perquè l'empresa no diu què passarà després, així com acordar seguir reclamant un pla industrial amb vehicles convencionals que mantingui l'actual nivell d'ocupació i la retirada de l'expedient. El comitè d'empresa va fer una crida als treballadors perquè mantinguin l'actual nivell de mobilitzacions pressionant als governs i aconseguint que la societat estigui de la seva part.

En les pròximes setmanes, els sindicats convocaran noves mobilitzacions. La primera d'elles va ser la del dimecres 26 de novembre entre la plaça de Catalunya de Barcelona i la seu de la Conselleria d'Indústria de la Generalitat, en la que van participar uns 3.300 treballadors de les plantilles de Nissan, Seat i Acciona.

Entre el 9 i el 12 de desembre tenen previst organitzar autocars per a viatjar a Madrid i manifestar-se davant el Congrés, coincidint amb el començament de l'aturada productiva planificada per Nissan i que durarà la resta del mes de desembre; i una tercera manifestació es realitzarà davant la Delegació del Govern a Barcelona. També es preveu fer una convocatòria de vaga i parades de producció.

Els proveïdors de Nissan comencen a ensorrar-se en un efecte dominó. Ara és Acciona qui presenta un ERO

La frenada de Nissan ja s'ha traslladat als proveïdors, que han imitat la japonesa en retallar plantilla i producció. Després de Esteban Ikeda, Estampaciones Sabadell i Ficosa, Acciona ha presentat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per acomiadar 322 empleats, la meitat de la plantilla que treballa per a Nissan. L'empresa proveïdora de serveis de logística, muntatge i neteja de la multinacional japonesa ha copiat el seu ajust argumentant-lo amb les mateixes causes: organitzatives i productives. Esteban Ikeda, que té com a principal client Nissan, ha plantejat un ERO per acomiadar 108 treballadors de la seva planta del Prat, on treballen 260 persones.

Com un dominó. Pocs dies després que Nissan presentés al Departament de Treball el seu ERO per acomiadar 1.288 treballadors, les empreses proveïdores que tenen la multinacional japonesa com a únic o principal client comencen a caure en cascada. La direcció d'Acciona va informar els sindicats que havia presentat un expedient que afecta 322 dels 629 treballadors que té aquesta empresa. Del total de la plantilla, 277 llocs de treball són indefinits, 160 tenen un contracte d'obra i servei, i la resta són temporals. La retallada afectarà els centres de treball que l'empresa té integrats a les factories de Nissan a la Zona Franca i Montcada i Reixac. L'empresa addueix una baixada de producció d'un 40% a causa de la reestructuració de Nissan.

Acciona té tres divisions de serveis: muntatge, neteja i logística. Doncs amb l'ERO preveu retallar 117 llocs de feina del sector de la logística dels 134 que té Acciona a Nissan. De fet, segons fonts sindicals, a Montcada l'ERO afectarà 21 dels 38 empleats. A la Zona Franca, del sector de la neteja acomiadaran 39 de la seixantena d'empleats. Pel que fa al sector de muntatge i logística, la retallada afectarà 259 dels 460 empleats que en formen part.

Els sindicats temen que el col·lectiu més afectat per aquesta retallada siguin els prop de 170 empleats subrogats d'una altra empresa, que tenen un sou més alt. De fet, la seva dependència de Nissan és tan gran que Acciona també ha fet aturades de producció tres dies a la setmana i ha eliminat el torn de nit.

S'amplia l'ERO de Esteban Ikeda

Esteban Ikeda, que fabrica els seients dels tot terreny Pathfinder de Nissan, havia plantejat inicialment 95 acomiadaments, que ara ha elevat fins als 108 després que la multinacional japonesa presentés el seu expedient. Al mateix temps, la companyia va presentar una suspensió de caràcter temporal que afecta la resta de la plantilla i que preveu 19 dies d'aturada productiva per adaptar la fàbrica a la caiguda de la demanda.

Estampaciones Sabadell –que ha proposat un expedient de regulació temporal per a 226 treballadors–, Visteon, Delphi i Ficosa són altres de les companyies que ja han estat afectades per la reestructuració de Nissan.