CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors de Roca es manifesten a Madrid contra l’ERO

Diumenge, 29 novembre, 2009

Uns 3.000 manifestants van participar el 27 de novembre en la mobilització convocada pels treballadors dels tres centres de Roca --Alcalá de Guadaíra (Sevilla), Alcalá d'Henares (Madrid) i Gavá (Barcelona)-- davant el Ministeri de Treball i Immigració a Madrid contra l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) extintiu per a 713 persones que l'empresa catalana pretén engegar, un expedient que tornarà a analitzar-se el dilluns dia 30 de novembre amb l'empresa i els sindicats, davant la mediació del Govern. La manifestació, sota el lema "Contra els acomiadaments a Roca", va començar a les 11,30 hores a la Plaça de Lima i va discórrer pel passeig de la Castellana fins a la seu del Ministeri de Treball, on es va fer lliurament d'un document al Govern en el qual es recullen les principals reivindicacions dels treballadors.

Roca va anunciar el dia 28 de juliol la seva intenció d'engegar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) extintiu per a 713 persones en les seves plantes de Gavà (356 acomiadaments entre fàbrica i oficines), Alcalá de Guadaira (180 treballadors) i Alcalá de Henares (177 ocupacions). En total, la plantilla del grup Roca ascendeix a 3.000 treballadors. El fabricant de sanitaris va justificar la mesura per la crisi en el sector de la construcció, en el qual se centra la seva activitat productiva, així com la caiguda que ha experimentat el mercat de la reforma d'habitatges, amb un descens constant de les vendes. La multinacional ja va decidir aplicar durant aquest 2009 un ERO temporal davant la caiguda
dràstica que va experimentar la construcció en el 2008 i que ha seguit empitjorant durant aquest any. Per això, l'empresa va considerar aquesta suspensió temporal "insuficient" i va optar per la rescissió de contractes davant l'horitzó que presenta el sector, a més d'un altre ERO de suspensió temporal per a 234 empleats a partir de febrer de 2010.

Per a la CGT Roca basa els expedients en previsions i pretén precaritzar les condicions laborals de les plantilles, alhora que fomenta la fabricació en països del tercer món on assoleix majors beneficis amb menors costos.