CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors de Valeo ratifiquen amb un 76% el preacord amb l’empresa i retornen a la feina. CGT en contra del pacte assolit.

Dijous, 5 novembre, 2015

Rebuig al pre-acord de Valeo per part de CGT

Els representants del sindicat CGT al comitè d'empresa de Valeo -assessorats pel Col·lectiu Ronda- han decidit no subscriure ni rubricar el pre-acord assolit per la majoria del comitè d'empresa amb la direcció que pretén donar sortida al conflicte desfermat per la decisió de la multinacional francesa de tancar la planta de Martorelles i traslladar la plantilla a les seves instal·lacions de Saragossa.

Des del sindicat CGT es considera que el pre-acord estableix el tancament definitiu de la planta el 2017 malgrat estar vigent un pla de viabilitat que assegurava activitat i producció fins l'any 2019. Consideren que les indemnitzacions pactades només suposen una “mínima” millora respecte les pactades i vigents en aquest mateix pla de viabilitat i que es condiciona tota possibilitat de preservar l'ocupació a Martorelles -”la nostra única prioritat”- a promeses inconcretes d'aparició d'un possible inversor, sense garanties de cap tipus.

Per als representants de CGT, s'està “llençant per terra l'enorme esforç d'una plantilla que fa 99 dies que està de vaga a canvi de pràcticament el mateix que ja tenien acordat respecte les indemnitzacions i unes prejubilacions que poden suposar futures pensions de misèria per a molts companys i companyes”

Més informació:

“No podem signar un pre-acord que estableix juny de 2017 com a data de tancament d'una planta viable econòmicament com és Martorelles, que té garantida la producció fins l'any 2019. Molt menys encara si la moneda de canvi per acceptar aquest tancament són unes condicions d'indemnització per a qui no accepti el trasllat a Saragossa que pràcticament no suposen cap millora respecte les indemnitzacions que ja fa anys s'havien acordat amb la pròpia empresa en el marc d'aquest mateix pla de viabilitat que, insistim, és vigent. Un pla que, cal recordar-ho, l'empresa va condicionar en el seu moment a rebaixes salarials i l'aprovació d'expedients de reducció de jornada que vam patir tota la plantilla. Per a nosaltres, que es tanqui Martorelles a canvi de les indemnitzacions que ja havíem pactat no és cap victòria i tampoc ho és que es condicioni la preservació d'almenys una part de l'actual ocupació a promeses buides i inconcretes sobre un futur inversor”

Aquesta argumentació en boca d'un representant de la CGT al comitè d'empresa de Valeo Martorelles és la principal raó per a la negativa del sindicat a rubricar un pre-acord que sí ha signat la majoria del comitè d'empresa i que aquesta mateixa tarda serà sotmès a votació de l'assemblea general de treballadors i treballadores de la fàbrica. Segons Ana Tomé, advocada del Col·lectiu Ronda que assessora la secció sindical de CGT, “no podem dir als treballadors i treballadores de Martorelles que donin el seu vist-i-plau a aquest acord. Durant 99 dies han fet una vaga absolutament exemplar defensant la vigència dels plans de viabilitat que es van subscriure en el seu moment a canvi d'assumir grans sacrificis. Ara seria deshonest per la nostra banda dir-los que valorem positivament o que recomanem l'acceptació d'un acord que no atorga la més mínima garantia de preservació d'ocupació i contempla unes indemnitzacions que pràcticament no suposen cap millora respecte les que ja s'havien acordat amb l'empresa ara fa anys”.

L'advocada també fa esment del greuge que en molts casos suposen les prejubilacions que l'acord imposa. “Les prejubilacions incloses a l'acord -assegura Tomé- no han de servir pen enlluernar ningú. Obliguen a a accedir a la jubilació amb l'edat mínima d'accés legal, que poden ser els 61, sense considerar l'enorme impacte sobre l'import de la futura pensió que suposa jubilar-se abans de l'edat ordinària de jubilació. Per a alguns treballadors que acabin jubilats als 61 anys, això pot suposar que la seva pensió no arribi ni al 70% de la base de cotització”. Sense oblidar que en el cas de Valeo, com en el de tantes altres grans empreses amb beneficis multimilionaris, el règim de prejubilacions es pacta contemplant que el treballador afectat cobri la seva prestació d'atur, de tal forma que la companyia s'estalviï uns diners que hauran d'anar a càrrec de l'erari públic.

Una altra de les línies vermelles que la secció sindical de CGT s'havia marcat com a irrenunciable per a la pretensió d'assumir qualsevol tipus d'acord era que l'empresa compensés els treballadors pel 100 dies de vaga que han fet “en situació de permanent vulneració del dret fonamental de vaga”. Una apreciació compartida per Ana Tomé. “Una vaga és un conflicte en què les dues parts, treballadors i empreses, pateixen un desgast i un greuge econòmic. En aquest cas, però, el patiment ha estat únicament per a la plantilla, doncs Valeo ha invisibilitzat els efectes de la vaga incrementant la producció d'altres centres que té repartits per tot el món per seguir proveint els seus clients, una pràctica expressament prohibida per la normativa laboral i que suposa la nul·litat d'accions per a l'empresa que infringeix el dret de vaga dels seus treballadors. Valeo no només es nega a compensar la plantilla sinó que, anant més enllà, inclou expressament al pre-acord que les millores pactades en el marc de la negociació només seran d'aplicació en cas de renúncia a emprendre accions legals contra la vulneració del dret de vaga”

"Ens agradaria poder sortir aquesta tarda a l'assemblea davant dels nostres companys i companyes -expliquen des de CGT- per dir-los que tenim un bon acord i poder posar punt i final al patiment que suposa per a nosaltres i les nostres famílies 100 dies de vaga. Malauradament, no podem fer-ho i no ho farem. No és cert que es mantingui la producció de Martorelles fins al juny de 2017 com s'està dient. Senzillament el tancament es fa progressiu i no de cop. Segons contempla l'acord, quan arribi aquesta data, a Martorelles ja només quedaran 50 treballadors, els necessaris, precisament, per enllestir el tancament. Molts de la resta d'integrants de l'actual plantilla farà 9 mesos que estaran a l'atur, doncs Valeo especifica que aplicarà un ERO temporal immediatament. No hem arribat fins aquí per abaixar els braços ara. Si de nosaltres depèn, seguirem lluitant per preservar la ocupació a Martorelles, la vigència del pla de viabilitat i exigir que es reconegui que s'ha vulnerat reiteradament el nostre dret de vaga”.

http://www.cronda.coop/Departaments/Laboral/Recursos/Noticies/Rebuig-al-pre-acord


Els treballadors de Valeo ratifiquen amb un 76% el preacord amb l’empresa i retornen a la feina

Els empleats han mantingut durant 100 dies una vaga indefinida i bloqueig de les portes de la factoria que mantindrà l'activitat fins el 2017

La majoria dels treballadors de Valeo de Martorelles ha aprovat el principi d’acord assolit pels representants de CCOO i UGT amb la multinacional. Ho han fet després de 24 hores en què els treballadors han pogut votar.

La participació ha estat de 207 persones, de les quals 159 han votat sí a l’acord, un 76,8%; 45 treballadors hi han votat en contra, cosa que suposa un 21,7%% dels que han participat en la consulta i 3 han votat en blanc. Les abstencions no han arribat a la cinquantena.

Els sindicats majoritaris al comitè d’empresa, CCOO i UGT han estat els que han preconitzat el vot positiu, mentre que la CGT s’ha mostrat en contra del pacte assolit després de gairebé 20 hores de negociació.

El resultat de la votació dóna el pacte per definitiu. L’acord implica que s’aturen totes les accions reivindicatives, cosa que vol dir que l’activitat a l’empresa es reprendrà el 9 de novembre vinent.

Tal com es va publicar a Diari del Treball, el pacte es basa en quatre grans apartats.

-Pla de reindustrialització i ocupació
-Baixes incentivades
-Trasllats amb indemnització i ocupació per a treballadors i familiars
-Pla de prejubilacions que beneficiarà tots els treballadors i treballadores que, en el moment de la signatura de l’acord, tinguin 50 o més anys.

Des de CCOO, el sindicat majoritari a Valeo es valora molt positivament la finalització d’un conflicte que inicialment semblava difícil que arribés a bon port.

Segons CCOO, els vaguistes, “han mantingut una vaga de més de 100 dies, han estat acampats a la porta de la fàbrica durant tot aquest temps, han fet visible el conflicte construint múltiples espais de solidaritat amb la seva lluita i han tingut clar, en tot moment, per què i per a què ho feien: per obligar l’empresa a negociar i aconseguir una alternativa industrial, laboral i social a les intencions de Valeo, que només pretenien desmantellar l’empresa traslladant o acomiadant els treballadors”.

CGT discrepa

Des del sindicat CGT s’ha considerat que el preacord estableix el tancament definitiu de la planta el 2017 malgrat estar vigent un pla de viabilitat que assegurava activitat i producció fins a l’any 2019. Consideren que les indemnitzacions pactades només suposen una “mínima” millora en relació amb les pactades i vigents en aquest mateix pla de viabilitat i que es condiciona tota possibilitat de preservar l’ocupació a Martorelles -”la nostra única prioritat”- a promeses inconcretes d’aparició d’un possible inversor, sense garanties de cap tipus.

http://diaritreball.cat/12253-2/


CGT no subscriu el principi d’acord assolit per la majoria del comitè a Valeo Martorelles

5ª REUNIÓ, CGT NO SUBSCRIU EL PRE-ACORD PER AL TANCAMENT DE VALEO.

Pesada i de molta paciència la reunió d'ahir. Comencem a les 10:00h dimarts dia 3 i vam acabar sobre les 12:00h de dimecres 4, recessos molt llargs en els que anàvem elaborant propostes per posar en comú amb la resta de Sindicats «malgrat que la proposta de la majoria del Comitè sempre ens va semblar insuficient» amb l'ànim d'aportar i tractar de contribuir a millorar de forma argumentada les propostes de l'empresa.

Els recessos es feien eterns per aconseguir propostes-respostes de l'empresa, sembla que s'hagi d'allargar el procés negociador, com si acabar a les tantes de la nit li donés un plus afegit a l'acord.

Diversos motius pels quals no ho vam subscriure:

1.- Fonamental que hi hagi un acompanyament de Valeo en el procés de reindustrialització, Valeo ens ha «venut» que amb l'empresa de recol·locació, va a trobar inversors per a la planta de Martorelles; entenem doncs que hi ha d'haver aquest paquets comuns a Valeo i la possible futura empresa.

L'acord preveu una reducció de plantilla. que van des de lxs 180 trabajadorxs fins al març 2016, lxs 120 de abril-juny, jul.-set. 80 i de 65 de setembre 2016 a juny de 2017 data prevista per al tancament. Un tancament que es planteja solucionar amb 21.000 € incloent els danys i perjudicis per la vulneració del dret de vaga, danys que cuantificábamos en 9.000 €, amb el que el tancament final li surt per 12.000 €.

La reducció de plantilla és brutal, entenem que serà causa de que l'empresa haurà iniciat el procés del trasllat a altres plantes, entre elles Saragossa, i es realitza mitjançant un ERTO sense límit de dies, que ens deixarà tocats a efectes futurs de prestacions per desocu «que en algun cas assumeix l'empresa».

2.- El segon motiu important són els danys i perjudicis derivats de la vulneració del dret de vaga «portem 100 dies de vaga i no han estat afectades les produccions a Seat, ni a Nissan »i el cuantificábamos a preu fet en 9.000 € bruts per tots i totes les trabajadxs« també acceptàvem que es reposessin els salaris deixats de percebre », finalment ni una cosa ni l'altra. L'acord preveu que les quantitats resultants de les millores, ja té inclòs els danys i perjudicis, ia més posa una clàusula perquè si els i trabajadorxs decideixen denúncia per vulneració del dret de vaga, es deixin de cobrar les millores pactades.

3- Baixes incentivades seria «motxilla» + 10.000€. Proposta totalment insuficient, en especial si tenim en compte el que contemplem per danys i perjudicis.

4.- Trasllat: hi ha una casuística, per la qual parteix de la motxilla es hauria de cobrar a Saragossa en cas de cessament, fos pel motiu que fos i Valeo la limita a «en cas d'extinció del contracte de treball per causa no imputable al treballador» sense dir com és aquesta causa imputable i obrint una possibilitat per la qual els i trabajadorxs podrien perdre aquesta part de la motxilla.

5.- Prejubilacions: malgrat que és una proposta interessant, cal tenir en compte que els i treballadors que es prejubilin amb 61a tindran una minva important de la seva jubilació en aplicació al coeficient reductor, percebent el 68% de la jubilació.

L'acord exclou a CGT del seguiment del mateix, ja que es crea una comissió formada pels signants del mateix.

Totes aquestes propostes queden bastant lluny de les nostres pretensions de totes maneres serà la plantilla qui decideixi… avui s'ha fet assemblea i demà es faran votacions.

¡Valeo no es tanca ni es trasllada!…. depèn de la plantilla.

Salut

Secció Sindical CGT Valeo

4 de novembre de 2015

http://cgtbarcelona.org/cgtvallesoriental/?p=6863&lang=ca


Els membres de CGT al comitè de Valeo no subscriuen el principi d’acord assolit per la majoria

Consideren que el pacte estableix el tancament definitiu de la planta i que les indemnitzacions només milloren mínimament les vigents fins al moment.

Els representants de CGT al comitè d’empresa de Valeo -assessorats pel Col·lectiu Ronda- han decidit no subscriure ni rubricar el preacord assolit per la majoria del comitè d’empresa amb la direcció que pretén donar sortida al conflicte creat a causa de la decisió de la multinacional francesa de tancar la planta i traslladar la plantilla a Saragossa.

Des del sindicat CGT es considera que el preacord estableix el tancament definitiu de la planta el 2017 malgrat estar vigent un pla de viabilitat que assegurava activitat i producció fins a l’any 2019. Consideren que les indemnitzacions pactades només suposen una “mínima” millora en relació amb les pactades i vigents en aquest mateix pla de viabilitat i que es condiciona tota possibilitat de preservar l’ocupació a Martorelles -”la nostra única prioritat”- a promeses inconcretes d’aparició d’un possible inversor, sense garanties de cap tipus.

Per als representants de CGT, s’està “llençant per terra l’enorme esforç d’una plantilla que fa 99 dies que està de vaga a canvi de pràcticament el mateix que ja tenien acordat pel que fa a les indemnitzacions i unes prejubilacions que poden suposar futures pensions de misèria per a molts companys i companyes”.

CGT va participar des del primer moment en la mobilització per oposar-se al trasllat de la planta a l’Aragó. Junt amb CCOO van defensar la presentació d’una demanda contra l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO), que va fer que l’empresa canviés de tàctica i iniciés el camí de la negociació que ha acabat amb el principi d’acord, del qual el sindicat discrepa.

http://diaritreball.cat/els-membres-de-cgt-al-comite-de-valeo-no-subscriuen-el-principi-dacord-assolit-per-la-majoria/


>>> Document preacord tancament Valeo Martorelles:
http://cgtbarcelona.org/cgtvallesoriental/pdf/2015/Pre-acuerdo%20cierre%20Valeo%20Martorelles.pdf?lang=ca

CCOO, que representa la majoria al comitè d'empresa, avala el pacte, que serà sotmès a votació de la totalitat de la plantilla
http://diaritreball.cat/principi-dacord-que-permet-desbloquejar-el-conflicte-de-valeo-i-mantenir-lactivitat-a-martorelles/

Més informació:

- TWITTER CGT VALLÈS ORIENTAL

- WEB CGT VALLÈS ORIENTAL