CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors del Joan XXIII s’indignen amb l’actitud de «normalitat» de l’ICS i la direcció

Dimarts, 6 maig, 2008

M. CARTAÑÀ. Tarragona. El Punt, dimarts 6 de maig de 2008

Ni noms de substituts ni projectes concrets de futur. La reunió que ahir van mantenir el gerent de l'ICS a Tarragona, la direcció de l'hospital Joan XXIII i part dels treballadors (junta de personal, junta facultativa, caps de secció, etc.) no els va convèncer gens. Més aviat tot el contrari: a la sortida de la trobada es mostraven indignats pel fet que no veuen millores ni un canvi de rumb que els garanteixi poder treballar en condicions. L'hospital vol oferir un missatge de «continuïtat i tranquil·litat» però, segons indicaven ahir bona part dels representants dels treballadors, els responsables de l'hospital han perdut la seva credibilitat. El sindicat CATAC encara va més lluny i demana la dimissió de la resta de l'equip de direcció si no s'acompleixen els objectius previstos.


«Una posada en escena sense sentit», «un intent de netejar-se la imatge» o «una pèrdua de temps». Són algunes de les definicions que els representants dels treballadors de l'hospital Joan XXIII feien ahir poc després de sortir de la reunió a la qual havien estat convocats per la direcció de l'hospital i que arriba uns dies després de la dimissió de l'adjunt a la direcció del centre, Juan José Sirvent, i el director mèdic, Joan Carles Quer, i a la qual van assistir els dos doctors, que ja havien deixat el càrrec.

La direcció del centre va donar un missatge de «normalitat i de continuïtat», però no es va parlar ni de l'anunciat nou model organitzatiu, ni dels projectes de futur ni es van solucionar les demandes d'inversions i de plantilla que havien de fer els treballadors i que reiteraran en la junta de personal convocada per avui. Ahir, i al costat dels seus superiors, els doctors Sirvent i Quer van dir que els motius que els havien portat a deixar el càrrec eren estrictament personals, una afirmació que tothom respecta però que gairebé ningú s'empassa. Ara tornaran a ocupar les places que ja tenien fa tretze mesos, abans de passar a formar part de l'equip directiu.

Ni la direcció ni l'ICS van voler ahir fer declaracions entorn de la reunió i la situació de l'hospital. Sí que ho van fer els representants dels treballadors a la junta de personal, visiblement «indignats» per la falta de concreció de la direcció del centre. Ferran Aiximeno, de CCOO, considera que els responsables de l'hospital «diuen paraules sense sentit» i no parlen de com se solucionaran els problemes importants: «Es limiten a dir que tot segueix el seu curs», va dir. Per ell la trobada d'ahir «no va convèncer ningú» ja que ni tan sols es va parlar de les substitucions dels dos càrrecs directius. Pel que fa a les obres pendents, només es va confirmar que les obres d'urgències «començaran aviat» i que el nou edifici d'R+D es farà en barracons. Per la seva banda, Montse Paco, del sindicat d'infermeria SATSE, diu que se'ls vol fer creure «que no passa res» i considera que serà difícil que trobin un director mèdic que accepti el càrrec «si no hi ha una aposta clara» per solucionar les deficiències.

DEMANEN MÉS DIMISSIONS

Des del sindicat CATAC, el seu portaveu, Manel Catalan, exigia ahir el compliment dels compromisos adquirits per l'equip directiu per fer front a les necessitats de l'hospital: «Si no és així hauria de dimitir en ple la resta de l'equip.» Qualifica d'«impresentable» la reunió a la qual els van convocar i assegura que, després de la dimissió dels dos doctors, «el que queda ara a la direcció és d'un nivell baixíssim». La directora Pilar Gavilan és, segons el sindicat, «una convidada de pedra». A més, fonts de CATAC diuen que el gerent de l'ICS, Ramon Morera, porta «una gerència virtual». Creuen que l'ambient entre el col·lectiu de treballadors de l'hospital està caldejat i no descarten mobilitzacions si les coses no milloren.

D'altra banda, el delegat del govern de la Generalitat a Tarragona, Xavier Sabaté, va recordar ahir les millores que havia tingut l'hospital els últims anys i va assegurar que el servei en aquest centre «és de molt alta qualitat».

Falten un centenar de treballadors promesos

El portaveu del sindicat CGT, Agustí Aragonès, assegurava ahir sentir-se «preocupat» pel fet que els dos directius hagin abandonat el càrrec només tretze mesos després d'haver-lo assumit. Després de la reunió d'ahir –«un intent de rentar-se la cara»–, el sindicat va assegurar que el que s'ha de fer a partir d'ara és concretar les inversions i la plantilla del personal.

Segons Aragonès, a principis d'any la direcció del centre va prometre 41 facultatius, 37 infermeres, 23 auxiliars d'infermeria, 5 tècnics sanitaris, 13 administratius i 2 zeladors en plantilla, i d'aquests només s'han aprovat 13 facultatius, 9 infermeres i 5 auxiliars. A més, els van prometre unes eventualitats de 35 infermeres i 22 auxiliars d'infermeria «que tampoc han cobert». Denuncien, a més, que el responsable del Servei Català de la Salut a Tarragona, Felip Infiesta, mostri tan poca sensibilitat amb els problemes de l'hospital.


Els sindicats atribueixen la dimissió dels caps a l'«abandonament» del Joan XXIII

Coincideixen a denunciar la manca d'inversions i i de personal en aquest hospital de Tarragona

M. CARTAÑÀ. Tarragona. El Punt, dissabte 3 de maig de 2008

Ni s'estranyen de les dimissions del gerent adjunt i del director mèdic,i no s'estranyarien si n'hi hagués més. La majoria dels integrants dels sindicats dels treballadors de l'hospital Joan XXIII, amb representació a la junta de personal del centre, coincideixen, amb petits matisos, en la seva posició: el Departament de Salut no aposta per l'hospital i la corda es va tensant. Aquest dilluns hi ha prevista una macroreunió per informar dels canvis en la gestió del centre. Per la seva banda, l'Institut Català de la Salut va agrair ahir «la valuosa tasca» dels dos excàrrecs i va anunciar que «d'aquí a pocs dies» concretarà «el nou model de gestió».

De moment els representants dels treballadors a la junta de personal de centre desconeixen «oficialment» quins han estat els motius que han conduït a la dimissió de Joan Carles Quer, director mèdic de l'hospital Joan XXIII, i de l'adjunt a la direcció, Joan Josep Sirvent. Els desconeixen però els intueixen i tots van a parar al mateix cap del carrer. Montse Paco, del sindicat d'infermeria Satse, considera que el centre es troba en una situació de greuge en comparació d'hospitals com ara el Verge de la Cinta, de Tortosa, o el Sant Joan de Reus: «Allí fan hospitals nous i aquí encara tenim plantes que no estan climatitzades i a l'estiu no podem obrir les finestres perquè entren els mosquits del riu.» Com la resta dels sindicats, qualifiquen la situació de l'hospital «d'abandonament», amb un problema d'inversions materials i de personal: «Aquí faria falta almenys una infermera per torn», assegura.

Des del sindicat CATAC, Manel Catalan assegura que, pel que fa a les dimissions, almenys la de l'adjunt a la direcció «era anunciada» i consideren que és un acte de «dignitat» després que Salut no hagi acomplert les propostes d'inversions previstes per als darrers anys. En aquesta línia Ferran Aiximeno (CCOO) assegura que les coses «no pinten bé» i creu que la «precarietat laboral continuarà i fins i tot s'incrementarà els propers anys». Un dels exemples que l'hospital està paralitzat és, assegura, l'estat del pla director: «Primer era del 2005 al 2008 i ja es va retardar del 2008 al 2010». I tot i això, assegura, hi ha molts projectes, com ara el nou edifici de consultes externes o la millora d'urgència,«que estan encallats».

Per la seva banda, Agustí Aragonès, del sindicat CGT, diu que l'hospital té un seriós problema de plantilla: «Som els que tenim més personal eventual», explica. Diu, a més, que actualment «al tripartit li interessa Sagessa i quan governava CiU feia costat a la Tecla». Entre uns i altres, diu, «els de baix som els que ho estem patint».

Aquest dilluns, la direcció del centre ha convocat a una reunió tots els membres de la junta de personal, clínica i facultativa, i altre personal de l'hospital per tractar del nou model de gestió.

MONTSE PACO (SATSE)

«L'hospital ha quedat obsolet i tenim problemes de falta de personal»

«No pot ser que un hospital, l'any 2008, encara no tingui les plantes climatitzades mentre s'estan fent hospitals nous a Tortosa i Reus»

MANEL CATALAN (CATAC)

«Era previsible que passés alguna cosa quan se sap que falten 150 persones de plantilla»

«Hi ha un desgavell i no hi ha una única posició sinó que cadascú (ICS, Salut i gerència) té línies d'actuació diversificades»

FERRAN AIXIMENO (CCOO)

«Els treballadors tenen contractes precaris i les inversions previstes en el pla director no s'estan acomplint»

«A vegades sembla que aquest hospital no interessi, perquè en altres centres de l'ICS sí que s'hi inverteix»

AGUSTÍ ARAGONÈS (CGT)

«Som l'hospital de l'ICS que tenim més plantilla eventual i menys de fixa»

«Estem deixats de la mà de Déu i la situació ha portat que cada vegada es vagi fent més menut per la manca d'inversions».


COMUNICAT DE LA SECCIÓ SINDICAL DE CGT A L'HOSPITAL JOAN XXIII DE TARRAGONA

La Secció Sindical de CGT a l’Hospital Universitari Joan XXIII vol manifestar el següent:

Que ens preocupa molt la dimissió del Director Adjunt a la Gerència, Doctor Sirvent, i del Director Metge, Doctor Quer, ja que portaven tan sols 13 mesos al seus respectius càrrecs i eren dirigents sorgits de gent de l’hospital de tota la vida.

A més, denunciem la notable manca d’inversions per part de la direcció del centre en l’aplantillament. A principis d’any, ens van prometre 41 facultatius, 37 infermeres, 23 auxiliars d’infermeria, 5 tècnics sanitaris, 13 administratius i 2 zeladors. De tot aquest personal, a data d’avui, només han aprovat 13 facultatius, 9 infermeres i cinc auxiliars d’infermeria.
A part, van prometre unes eventualitats de 35 infermeres i 22 auxiliars d’infermeria, que tampoc han cobert.
També han ampliat la unitat de cures intermitges sense posar els ratios que hem sol·licitat els agents socials i que són:

Torn matí: 5 infermeres, 3 auxiliars i 1 zelador
Torn tarda: 5 infermeres, 3 auxiliars i 1 zelador
Torn nit: 5 infermeres, 2 auxiliars i 1 zelador

I la direcció només concedeix:

Torn matí: 4 infermeres, 2 auxiliars i 1 zelador
Torn tarda: 4 infermeres, 2 auxiliars i 1 zelador (menys el cap de setmana, que suprimeixen el zelador)
Torn de nit: 4 infermeres i 2 auxiliars

Així també denunciem la manca d’inversions en infraestructures. Exigim urgentment l’ampliació tant d’espai com de personal a Urgències i fer una cuina nova perquè l’existent està obsoleta, a més d’altres ampliacions i millores no tan urgents, però igualment indispensables.

Per tot això, la Secció Sindical de CGT a l’Hospital Universitari Joan XXIII fa una crida a tots els agents (tant interns com externs: treballadors, sindicats, associacions de veïns, usuaris, etc) interessats per fer un front comú amb l’objectiu de salvar i fer que aquest centre sigui un hospital de referència a Tarragona.

Així, denunciem al tripartit i al Servei Català de la Salut que d’ell depèn per invertir més en Sagesa i els consorcis que en un hospital públic de l’ICS de referència.

Per últim, ens sorprèn que el responsable màxim del Servei Català de la Salut a Tarragona, Doctor Felip Inciesta, anterior subgerent de Joan XXIII, mostri tan poca sensibilitat per la problemàtica que afecta a l’esmentat hospital.

Secció Sindical CGT Hospital Joan XXIII