CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors del Metro de Barcelona rebutgen l’última proposta de negociació de TMB i convoquen aturades els dies 30 i 31 de maig i 1 i 2 de juny

Dilluns, 30 maig, 2016

Els treballadors de Metro de Barcelona rebutgen la proposta de la direcció i reprenen les vagues

Els treballadors de Metro van votar el 26 de maig en assemblees de matí i tarda rebutjar l'última proposta de negociació que la mateixa empresa TMB havia considerat com un preacord. Els sindicats, però, ho han negat. Amb aquesta decisió quedava confirmada la convocatòria de les jornades de vaga parcial al metro del 30 de maig al 2 de juny.

La majoria dels empleats aplegats a l’assemblea celebrada al matí havien votat en contra de la darrera proposició que va fer la mediadora del conflicte. A l’assemblea de la tarda no hi va haver sorpreses, i la decisió sobre acceptar o no la proposta de TMB va quedar tancada amb 837 vots negatius, 28 de positius i 35 abstencions en total.

En el document que TMB va definir com a “preacord laboral” en un comunicat, hi consten un conjunt de propostes per millorar els sous i les contractacions així com el compromís de l’empresa de no fer canvis organitzatius sense acordar-ho amb els sindicats. Durant aquest temps i mentre no es pacta el nou conveni, l’actual quedaria prorrogat.

A canvi, però, els treballadors no poden convocar vagues. Si això fos contradit, la plantilla perdria els acords senyalats, és a dir, un increment salarial corresponent a 32 euros bruts al mes per a cada treballador i les mesures de millora de contractes. Aquesta condició d’anul·lar les vagues és precisament un dels esculls que ha impedit l’acceptació de la proposta per arribar a un acord. Molts treballadors consideren que TMB està condicionant el dret de vaga. D’altres han opinat que no es pot afrontar una negociació amb les mobilitzacions en pausa com demana el document.

El to de les assemblees ha estat tens, ja que els treballadors del metro critiquen la inacció que, diuen, adopta l’empresa, però també la manca d’unitat dels sindicats a l’hora de defensar les seves demandes. Alguns han criticat que el Comitè d’Empresa portés aquesta proposta a votació. Segons els membres del comitè, aquest document d’acord ja havia nascut inert i ha anunciat més vagues i mobilitzacions les properes setmanes. A banda de les ja registrades entre el 30 de maig i el 2 de juny, també s’han pensat aturades durant el festival Sónar i per la revetlla de Sant Joan, unes propostes que encara no s’han ratificat en assemblea.

En les hores punta els serveis mínims seran d'un 40%, amb intervals d'entre 8 i 10 minuts en les línies convencionals i d'entre 12 i 16 en les automàtiques. La resta del dia les freqüències seran d'entre 18 i 44 minuts, en funció de les línies. (Informació a http://www.tmb.cat/ca/estat-del-servei/-/estat-del-servei/novetats/2016-avis-vaga-metro-barcelona-maig-juny)

* Notícia publicada a BTV
http://www.btv.cat/btvnoticies/2016/05/26/lassemblea-de-treballadors-de-metro-del-mati-rebutja-lultima-proposta-de-negociacio/


Resposta de CGT Metro al comunicat de TMB

En resposta a la nota de premsa enviada per TMB després del rebuig de la plantilla a la proposta presentada en l'assemblea, des de la Secció Sindical de CGT en el Metro de Barcelona volem manifestar el següent:

- La proposta presentada en cap moment era un preacord o un acord, únicament era això, una proposta, i el nostre compromís va ser presentar-la a l'assemblea de treballadors. Si TMB de manera precipitada i per un clar interès polític i empresarial va voler vendre això com un preacord, ara hauria de donar explicacions a la ciutadania.

- En aquesta nota de premsa es continua enganyant a la ciutadania, ja que saben perfectament que l'únic poder adquisitiu que no ha disminuït a TMB és el de l'alta Direcció. I en aquest sentit continuen sense fer públic el cost total dels Directius de TMB, amagant les quantitats que perceben en beneficis socials.

- Sol·licitar a la presidenta de taula negociadora que busqui noves fórmules de negociació amb els diferents sindicats, és un intent clar i evident de trencar la unitat del comitè d'empresa. CGT en cap moment entrarà en aquest joc, la unitat de la plantilla va quedar palesa en l'assemblea en rebutjar la proposta presentada, i aquesta unitat ha de seguir vigent també entre els diferents sindicats del Comitè d'empresa.

- Les necessitats de contractació, punt primordial de la plataforma dels treballadors, no corresponen únicament a un desig de la part social, sinó que hauria de ser un objectiu de la mateixa Empresa, ja que la falta de personal en el Metro de Barcelona es fa palès dia després de dia i és responsabilitat de l'Empresa donar el servei que el Àrea Metropolitana de Barcelona mereix.

- TMB en els 9 mesos transcorreguts des de l'inici de la negociació de conveni, ha mostrat reiteradament una nul·la predisposició al diàleg i a la negociació. Afirmar el contrari és continuar amb un discurs que falta clarament a la veritat.

Victoria Rodríguez
Secretaria de CGT Metro

>>> Més informació:
Secció Sindical CGT Metro Barcelona
https://twitter.com/cgtmetrobcn
http://www.cgtmetro.org/

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció