CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Els treballadors que cobren el salari mínim seran un 7,1% més pobres quan acabi el 2014

Divendres, 27 desembre, 2013

Els treballadors més pobres s'empobriran encara més.

El Govern ha decidit congelar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) el 2014 amb el que el salari base a Espanya perdrà un 1,3% de poder adquisitiu l'any que si es compleixen les previsions de l'Executiu . El salari mínim seguirà en 645,3 euros al mes en 14 pagues, el que significa que en cinc anys de crisi els treballadors pitjor pagats seran un 7,1% més pobres.

La congelació del salari mínim i l'empobriment dels que el cobren és especialment rellevant perquè Espanya té un dels mínims més baixos d'Europa i perquè aquesta modalitat de pagament afecta cada dia a més empleats. Segons les dades d'Eurostat, si es divideix en 12 pagues, només Grècia i Portugal tenen SMIS més baixos que l'espanyol dins de la Unió Europea. Cal incloure els nous socis de l'Europa de l'Est per trobar sous legals més baixos i fins i tot així, Eslovènia encara registra sous més alts que els espanyols.

La mesura anunciada pel Govern té, en segon lloc, un impacte més gran sobre els treballadors després de la reforma laboral ja que, des de llavors, el nombre d'empleats que cobra el salari mínim s'ha multiplicat exponencialment. Segons les dades del Ministeri d'Ocupació, enfront dels 48.000 assalariats que cobraven sota aquest règim el 2011, el 2012 el salari més baix s'aplica ja a una mica més de 215.300 persones, fins a representar el 1,38% de les ocupacions a temps complet. A més, aquest salari mínim se segueix allunyant del salari mitjà net: en l'actualitat representa el 40% d'aquest valor, quan la Carta Social Europea recomana que s'apropi al 60%.

La lectura política

Des que va començar la crisi, els treballadors pitjor pagats han perdut poder adquisitiu sense parar fins a sumar aquest 7,1% de retrocés en el seu poder adquisitiu. No obstant això, el major empobriment es va a concentrar en els últims tres anys de govern del Partit Popular. De fet, gairebé un 5% de l'pèrdua de poder adquisitiu es deu a les decisions de la ministra Fátima Báñez, segons les dades del propi Ministeri d'Ocupació. En diners això vol dir que des que Báñez va arribar al Ministeri i fins al 2014, l'SMI haurà pujat quatre euros mentre que la cistella de la compra comparable s'haurà encarit 40.

FONT: VOZPOPULI.COM


Rajoy congela el salari mínim en els 645 euros mensuals

És la segona congelació que fa el govern espanyol en la legislatura actual

El govern espanyol congelarà el salari mínim interprofessional per al 2014 en els 645,30 euros mensuals. Aquesta és la segona congelació que fa el govern de Rajoy, després de l'aplicada el 2012; per al 2013, es va apujar un 0,6% arran del pacte de l'executiu amb els principals sindicats i patronals. Ara, en canvi, els sindicats s'han queixat que s'apliqui finalment la congelació salarial i recorden que aquests poc més de sis-cents euros no arriben al 60% del salari mitjà net de l'estat.

Els sindicats també recorden que el salari mínim espanyol és un dels més baixos de la zona euro, tan sols per damunt de Grècia i de Portugal. I s'han queixat d'haver rebut tot just avui l'esborrany del decret, amb la petició de respondre-hi abans de demà a dos quarts de deu del matí, quan es reuneix el consell de ministres.

Font: Vilaweb