CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

En defensa de la universitat pública i la democràcia: dimissió de la rectora de la UAB

Dilluns, 19 desembre, 2011

Cartell Claustre 20D

El mateix dia 15 de desembre, que a instàncies de l’actual Equip de Govern de la Universitat Autònoma de Barcelona s’aprovava el projecte de pressupost del 2012 amb les retallades que comportaran centenars de companyes i companys acomiadats, s’entregava en mà als membres del Consell de Govern un document amb la ponència sobre l’estudi de la governança universitària, redactat per la Comissió d'Estudi de la Governança del Sistema Universitari Catalunya. El document en qüestió estableix les bases per a una radical transformació del sistema actual, preparant l’entrada de directius d’empreses per a ocupar llocs de gestió en òrgans de govern de la Universitat sota la tutela de la Generalitat. Planteja també l’exploració d’alternatives més enllà dels actuals límits legals (negociació col·lectiva, preus públics d’estudis oficials etc.). I, finalment, no escatima pressuposicions per defensar la flexibilització del professorat universitari, sota l'empara de la "rigidesa" de la contractació de professorat funcionari, en la línia de precarització iniciada en 1992 per Margaret Thatcher en el Regne Unit.

El mateix dia 15 per la tarda la Rectora assistia a una conferència organitzada per l’associació “Amics de la UAB” sobre governança, en la línia de la ponència esmentada, una clara constatació de l'ofensiva contra la democràcia a les universitats catalanes, que s'ha llançat des dels lobbys empresarials.

Per tot plegat us demanem que us impliqueu en la lluita contra la transformació neoliberal de la Universitat i tots aquells que estant utilitzant la crisi com a coartada per a fer de les Universitats Públiques un hostatge dels interessos polítics i mercantilistes del Govern de la Generalitat i d’ells mateixos. Totes i tots els que formeu part del Claustre teniu l’oportunitat de fer-ho votant en contra de l’informe de la Rectora i la seva gestió en la sessió del Claustre del dia 20 de desembre. Els que no formeu part del Claustre, podeu participar en els actes convocats per la Plataforma per la Universitat Pública el dia 20-D a les 12 a la Plaça Cívica que trobareu en el cartell adjunt. Podeu llegir algunes reflexions crítiques sobre les pretensions de governança que ens volen imposar a Dissimetria.

GLOSSARI:

* "Comissió d´Estudi de la Governança del Sistema Universitari de Catalunya ". Grup de "experts", seleccionats pel senyor Mas-Colell per avalar les seves polítiques de transformació del sistema universitari, segons els seus interessos i els seus plantejaments ultraliberals. Inclou representants de les universitats públiques catalanes, però també de les universitats privades. Amb la finalitat d´avalar la seva suposada legitimitat, també inclou representants dels partits polítics institucionals (incloent els minoritaris), d'organitzacions empresarials i dels sindicats CCOO i UGT. Els membres de la UAB a la Comissió de Governança formen part de l’Equip de Govern, el Consell Social i el Consell de Govern.

* “Amics de la UAB”: Associació privada emparada per el Govern de la UAB, que defensa interessos empresarials ("la societat"). Té el privilegi d’anomenar directament a un membre del Consell Social de la UAB (veure pàg.11 del document pdf del BOUAB de juliol de 2011) i rebrà 94.745 euros com a subvenció a càrrec dels pressupostos 2012 (veure la pàg. 42 dels projecte de pressupost). En el passat també ha rebut subvencions de la UAB: 93.656 euros en 2004; 74.722 euros en 2005 i 73.355 euros en 2006 (veure pàgs. 64 i 65 de l’informe 21/2008 de la Sindicatura de Comptes).Vinculat a la associació està el “Grup Claris”. Els membres de la Junta directiva de “Amics de la UAB" els trobareu aquí: Junta Directiva).

* “Grup Claris”: Lobby empresarial, que organitza tertúlies amb empresaris (per exemple, el president de la CEOE) i alts càrrecs polítics del PSC i d’altres partits. El seu objectiu es la defensa de “l’interès global de les empreses", segons consta a les seves publicacions (Converses: empresaris, polítics, gestors).

Secció Sindical de la CGT Universitat Autònoma de Barcelona

http://cgtuab.wordpress.com/

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció