CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Entitats socials catalanes denuncien davant Europa la política “repressiva” de Felip Puig

Dilluns, 18 juny, 2012

Un informe posa en relleu que s'han quadruplicat les denúncies per maltractaments en un any, la majoria contra els Mossos
Diverses associacions catalanes demanen l'actuació d'un organisme contra la tortura del Consell d'Europa


Associacions de drets humans, entitats civils i col·lectius socials han presentat davant el Comitè per a la Prevenció de la Tortura i altres Maltractaments o Penes Inhumanes o Degradants (CPT) del Consell d'Europa un extens informe que detalla la "deriva penal, policial i repressiva" que es viu des del 2011 i, en especial, les actuacions de l'actual conseller d'Interior, Felip Puig. L'informe inclou una demanda explícita perquè l'organisme europeu obri una investigació oficial, demani informació al Govern espanyol i català, i efectuï, tal com ja va fer l'any passat, una visita oficial a Catalunya per analitzar la situació i "abordi les respostes policials davant les protestes contra la crisi".

El professor Iñaki Rivera, en representació de l'Observatori del Sistema Penal i dels Drets Humans de la Universitat de Barcelona, ha presentat avui dimecres al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona, l'informe dirigit al comitè europeu sobre la "criminalització de la dissidència, l'expansió del sistema penal i les situacions d'abús policial". El dictamen destaca que el 2011 es van quadruplicar les denúncies presentades per presumptes maltractaments, la majoria d'elles contra agents dels Mossos d'Esquadra. El 2010 es van interposar 67 denúncies i l'any passat 241 (el 85,2% contra policies autonòmics). El 49,8% dels denunciants pertanyen a moviments socials i el 41,9% al 15-M. Una de les situacions que posen en relleu és el desallotjament de la plaça de Catalunya el 27 de maig del 2011.

ENCENDRE LA GUSPIRA A LA UNIVERSITAT
En l'acte celebrat avui també s'han denunciat les trucades que determinats rectors universitaris estan rebent per part del govern català per interessar-se per les activitats de determinades entitats, com l'Observatori del Sistema Penal, o alguns sindicats d'universitaris. Rivera ha retret les paraules pronunciades per caps dels Mossos que s'havien de perseguir els violents, als quals es va qualificar de rates, fins a les clavegueres o a les cadires de la universitat. "Demanaria que deixin tranquil, per favor, el món universitari, no sigui que encenguin la guspira de violència dins de la universitat. No saben amb el que estan jugant i demano que siguin responsables", ha explicat Rivera.

L'informe elevat al Consell d'Europa denuncia l'"enduriment de les polítiques i pràctiques punitives" i l'augment de la "repressió policial". En el dictamen s'especifica el rebuig a la pàgina web de delacions impulsada per la Conselleria d'Interior, la suspensió del tractat de Schengen i el blindatge de Barcelona durant la celebració de la cimera del Banc Central Europeu; la detenció i empresonament preventiu de persones integrades en col·lectius universitaris o sindicats mitjançant "arguments molt qüestionables" (detencions preventives), la crida per reformar el Codi Penal per equiparar situacions tan diferents com l'anomenada "resistència passiva" amb "l'activa", i l'actitud de determinats comandaments policials d'assenyalar la universitat com el lloc que alberga violents. Segons les entitats denunciants, aquesta situació és "prou eloqüent" per il·lustrar com "l'enfonsament de l'Estat social va acompanyat del reforç d'un Estat penal que, sense escatimar despeses, està més preocupat per reprimir les expressions de dissidència i protesta que per satisfer les reclamacions d'una ciutadania farta de l'espoli a què es veu sotmesa".

FONT: Elperiodico.cat