CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Entrevista a l’activista Enric Duran: «Volem que els grups humans siguin lliures per autoorganitzar-se i decidir com volen viure»

Dimecres, 13 març, 2013

enrichahstagSi.jpg

Amagat després de no presentar-se al judici per obtenir gairebé mig milió d'euros de la banca i no retornar els diners, advoca per la desobediència civil per transformar el sistema. Participa a la Cooperativa Integral Catalana, que segons ell està demostrant que és possible viure al marge del capitalisme.


- On estàs?

No ho puc dir. Simplement, estic connectat a Internet, que és el que em permet estar a tot arreu.

- S'ha emès una crida de cerca i captura en contra teva per no presentar-te al judici?

No se n'ha emès cap, però això no és cap seguretat perquè quan em van detenir el 2009 l'ordre la van emetre quan em van localitzar.

- El fet d'estar amagat, et limita de cara a participar en els diversos projectes en què estàs implicat?

Em limita en l'aspecte de no poder ser presencialment amb la gent que hi està ficada, però de tota manera anem treballant perquè la situació no sigui eterna, buscant una via de solució perquè pugui tornar a fer vida normal.

- En quina línia aniria aquesta solució?

No puc donar molta informació, perquè encara no l'hem feta pública. En tot cas, va en la línia de treballar alternatives al sistema judicial.

- Fa un dies vau presentar el projecte RADI (Revolució, Acció, Desobediència, Integral) amb la idea que serveixi per protegir la integritat dels activistes. En què consisteix?

Es tracta de no centrar-nos només en la meva situació, sinó a partir d'aquesta generar una estructura col·lectiva que pugui servir també per a altres persones. És evident que els que opten per la desobediència poden tenir problemes judicials i cal treballar de manera més general i política per protegir-los.

- Es tracta de trobar escletxes al sistema?

El fet de desobeir el sistema judicial és alhora un acte pràctic, per poder evitar la meva detenció, i un tema de consciència, que permet generar un nou escenari de debat que ens porti a qüestionar el sistema i plantejar alternatives. Fa 20 anys la insubmissió va contribuir a acabar amb el servei militar i ara esperem que amb la insubmissió al sistema judicial també es pugui generar un canvi.

- Quatre anys i mig després d'explicar l'acció de la “reapropiació bancària” perquè creus que va servir?

Aquella acció va ser de les que va iniciar el debat al voltant de la responsabilitat de la banca en la crisi i va ser oportuna en aquest sentit. Potser a algunes persones els va agafar molt de sorpresa, però amb el temps s'ha corroborat la responsabilitat de la banca en la situació actual. A partir d'aquí, del que es tracta és d'adonar-se'n que les vies legals que existeixen per denunciar el sistema financer són molt lentes i complicades i ens trobem amb bloquejos perquè és un sector amb molt de poder, que aconsegueix el suport de l'Estat abans de caure...Una acció com aquella et permet generar debat i qüestionar i també empoderar-nos, mostrar que les persones i la societat tenim vies a través de la desobediència per qüestionar quelcom que d'altres maneres no podem fer.

- Una de les alternatives seria apostar per models d'economia cooperativa i ètica, com la que representen Coop 57 o la banca Fiare?

Aquestes alternatives es van estenent i agafant forces. La reducció del ventall de banca convencional hauria d'anar acompanyada d'un increment del ventall d'opcions de banca ètica cooperativa. Nosaltres sempre reconeixem la feina d'aquestes entitats i els donem suport, però alhora creem projectes encara més alineats amb la nostra actitud de desobediència integral. Fa un any vam posar en marxa CASX, que és una cooperativa financera assembleària que dóna suport a iniciatives d'autogestió i desobediència integral fora del sistema.

- Què està significant la Cooperativa Integral Catalana (CIC), en què prens part?

La Cooperativa Integral Catalana ara farà tres anys i està servint a nivell concret i pràctic perquè centenars o milers de persones tinguin més facilitats per autoorganitzar-se i solucionar els seus problemes a curt termini, ja sigui de treball, habitatge, salut o altres,...A nivell més conceptual i ideològic, està demostrant que una altra forma d'organitzar-se i de viure al marge del capitalisme és possible. Ens queda molt per fer i és un camí molt llarg, però s'ha convertit en un referent que permet que ara s'estiguin creant altres cooperatives integrals a d'altres punts de la Península Ibèrica i d'Europa.

- Ara parleu del Bloc per a la Revolució Integral, que beu de la CIC. Amb quin objectiu?

El fet de començar a difondre i promoure la revolució integral també és per reconèixer que a banda de la nostra experiència amb la cooperativa integral hi ha moltes altres activitats revolucionàries arreu del món i ens hi volem relacionar, volem enxarxar-nos i que això pugui tenir cada cop més visibilitat pública i política. Tenim referents com els zapatistes, amb un model que porta molts anys i està molt reconegut.

- És inqüestionable la vigència del model zapatista, però al cap i a la fi només hi participa una part molt petita de la població de Chiapas. El que plantegeu només és assumible per un nombre molt limitat de ciutadans?

Qualsevol opció d'aquest tipus el que necessita sobretot és temps. Cada vegada som més i veurem d'aquí 20 anys on estem, però el que tenim clar és que volem tirar endavant estructures d'autoorganització que siguin replicables i que tinguin força a nivell local. Creiem que és una iniciativa en la que hi poden participar molts milers de persones, però potser no tota la societat. El que volem és que els grups humans siguin lliure per autoorganitzar-se i decidir com volen viure i que les diferents maneres de voler viure puguin ser respectades.

- La desobediència per la que advoques té costos personals. Tu estàs amagat, molts insubmisos van anar a la presó,...Hi prou gent disposada a assumir-los?

Amb el 15-M i l'ocupació de les places vam veure com en un moment donat un fet pot desencadenar les coses i que molta gent se senti identificada i pugui estar darrere d'una acció desobedient. Però tampoc és imprescindible que per tenir impacte i ser efectiu, un acte de desobediència s'hagi de massificar. Hi ha accions que han tingut força amb un nombre reduït de persones. Del que es tracta és d'arribar al debat públic.

* Trobareu més informació sobre Enric Duran en aquest portal, i al web de la Cooperativa Integral Catalana.

Entrevista: Marc Font
Foto: Ivan G. Costa

* Entrevista publicada al web del setmanari El Triangle

http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2013/03/_volem_que_els_grups_humans_siguin_lliure_per_autoorganitzar-se_i_decidir_com_volen_viure_34394.php