CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Entrevista amb Yannis Androulidakis, secretari d’internacional del sindicat grec ESE (anarco-sindicalista), sobre la situació existent a Grècia en aquests moments

Divendres, 12 desembre, 2008

logoese.jpg

logoese.jpg- Pots posar-nos en antecedents de les circumstàncies de la mort d'Alexis?

Fa ja tres anys que la policia grega ha establit una estratègia de provocació al districte d'Exârcheia, barri historicopopular d'Atenes, llar de molts estudiants, joves i llibertaris.

Les patrulles de la policia han augmentat en els últims temps i s'han fet quotidians els insults d'aquests policies contra la gent del barri.

Pel que fa a l'assassinat del jove de 15 anys d'edat, tots els testimonis (els veïns, transeünts etc) sostenen que la policia va provocar a un grup de joves insultant-los. Quan els joves van respondre, la policia va aparcar el seu cotxe dirigint-se al lloc on els joves estaven asseguts i van disparar tres vegades. Els testimonis afirmen que l'assassí va disparar directament sobre Alexandros, qui va caure mort en la vorera.

- Quines són les pràctiques de la policia grega?

Des del final de la dictadura dels coronels, diverses dotzenes de persones han sigut assassinades per la policia. Entre ells, Mikalis Kaltezas, un militant anarquista de 15 anys en 1985, Issidoros Issidoropoulos, militant d'esquerra, 16 anys en 1976, els manifestants Koumis i Kanellopoulou, però també un nombre infinit d'immigrants i minories ètniques (gitanos, turcs de la Tràcia, etc.) Recentment, la policia també havia assassinat un jove amb discapacitat.

Al mateix temps, tenim una infinitat de casos de tortura contra els activistes militants, els manifestants i els immigrants detinguts, i una sistemàtica i injustificada utilització de bombes de gas lacrimogen i els productes químics durant tots els esdeveniments.

Cal subratllar que la policia envolta tradicionalment les manifestacions a Grècia.

Finalment, m'agradaria afegir que mai un policia va ser mort a Grècia pels manifestants, i mai un policia - fins i tot condemnat pels tribunals - ha passat més de 2,5 anys a la presó.

- Quin és l'estat de rebel·lió?

En quasi totes les capitals dels departaments del país, la revolta es va encendre. A Tessalònica, en Agrinion, Yannena, en tota Creta, es repeteixen els enfrontaments entre manifestants i la policia. En Patras, la policia va atacar els manifestants acompanyats per un batalló armat de neonazis, que diuen ser "ciutadans indignats".

A Atenes, tots els dies hi ha 2 o 3 manifestacions diferents, amb desenes de milers de participants. Van ser 20.000 els manifestants en solidaritat amb Alexandros Grigoropoulos durant el seu funeral. No va ser en absolut un “tumult ofuscat” [[Nota de la traducció: A l'original, en francès, posava "sédition aveugle", que literalment significaria "sedició cega"]] com els mitjans de comunicació han dit. Al contrari, el moviment segueix ...

Els objectius dels manifestants són els bancs i les grans empreses multinacionals que són símbols de la misèria i l'angoixa del poble.

La revolta reuneix joves i vells, no només els militants i activistes, sinó també persones no polititzades.

Es tracta de la major revolta des de la 2a Guerra Mundial i la guerra civil que va seguir a Grècia. Aquesta és potser la major revolta en els últims 40 anys en el món occidental. Per a nosaltres, és també una revolta absolutament legítima.

- Més enllà de l'assassinat del jove, hi ha altres raons que expliquen aquesta explosió ?

Som la primera generació de postguerra que viu en pitjors condicions de treball i econòmiques que els nostres pares.

A Grècia, sovint es parla de "la generació de 700 euros". Sense cap dubte, aquest és un lema que reflecteix la realitat, ja que la gran majoria dels joves menors de 30 anys té salaris inferiors a 700 euros. Hi ha més contractes de treball precaris. El treball en negre és molt fort també. La patronal acomiada en nom de la ''crisi''. Alhora que el capital grec gaudeix d'una enorme rendibilitat gràcies al saqueig dels països dels Balcans.

La situació és encara pitjor per als immigrants que pateixen les lleis racistes, la xenofòbia generalitzada a Grècia i la impunitat dels grups nazis. Cal assenyalar que la participació dels immigrants en aquest moviment és prou més gran que de costum, que són les primeres víctimes de la repressió estatal: sobre uns 400 detinguts, la meitat són immigrants.

En el que concerneix la política i la corrupció, jo vos donaré alguns elements que resumixen la situació política grega.

Recentment, va esclatar un escàndol dit de "Vatopedi". El govern ha ofert sòl públic a l'església ... (!!!).

Recordaré també que dues famílies (Papandréou per al centre-esquerra, el PASOK, i Caramanlis per a la dreta) han governat 34 anys sobre els 40 últims anys a Grècia.

Cal afegir la desastrosa gestió per l'Estat dels incendis de l'estiu de 2007 i les seves conseqüències, el desmantellament de la Seguretat Social per les lleis dels socialistes en 2001 i de la dreta en 2006, la privatització de l'electricitat , Ports i Olympic Airways.


Entrevistat|Entrevista original en francès el dimecres, 10 de desembre, per Jérémie, Secretari d'Internacional|Lloc Web de la Secretaria Internacional de la CNT-f de la CNT francesa|Lloc Web de la CNT-f.