CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

ERO a Citibank: Reducció de plantilla a costa de l’erari públic

Divendres, 29 juliol, 2011

Aquest dimarts 26 de juliol va tenirt lloc una nova reunió amb motiu de l'ERO ($) a Citibank. En ella, en comptes d'analitzar l'extensíssima documentació -prop de 1.000 folis-lliurada per l'empresa en la reunió anterior d'obertura oficial del procediment, en què Citibank exposa les seves (tendenciosos) arguments per emprendre aquesta reducció d'ocupació, les representacions del banc, CCOO i UGT han entrat en un frenesí negociador fins al punt que ja han arribat a un acord.

Els ha bastat amb prou feines un parell de reunions per arribar a concertar que 200 treballadors causin baixa a l'empresa, sense qüestionar la raonabilitat de tan greu i dràstica mesura.

A diferència d'ells, el nostre sindicat concedeix total importància a aquesta àmplia documentació (balanços, informes financers, comercials, rendibilitats de negoci, etc.), L'estudi previ és essencial per poder defensar coherentment l'estabilitat en l'ocupació, i no prendre decisions temeràries que impliquen privar a molts companys del seu lloc de treball, el seu mitjà de guanyar-se la vida.

De moment, podem avançar que ens estem trobant amb episodis tan vergonyosos, com el que la Direcció s'excusa en els treballs realitzats pels grups del projecte "Cuéntame", la col.laboració es presumia voluntària, per dir que han possibilitat una reducció de tasques , i que ara hi ha menys necessitat d'empleats.

Quant al tractat, hem de ressaltar que la major part de la reunió ha versat sobre les prejubilacions, destinant molt menor temps a les baixes incentivades (en realitat acomiadaments, ja que no s'estableixen garanties eficaces per fer efectiva la voluntarietat per part de l'empleat).

En vista d'aquesta circumstància, i tenint en compte el descompensat i superior nombre que es preveuen de baixes incentivades en relació amb el de prejubilacions, hem de concloure que les prejubilacions són un pegat per "dulcificar" la antisocial imatge que representa l'ERO ( $).

Volem advertir del risc de crear-se falses expectatives amb les prejubilacions. Si en un primer moment l'empresa va oferir prejubilar únicament a 25 treballadors a partir dels 55 anys d'edat, ara accepta que sigui a partir de 50 anys, però es nega a contestar als requeriments de CGT perquè declari a tots els treballadors es va a ampliar aquesta mesura. Per tant, no es compromet a res .

Si no augmentar el nombre de treballadors a prejubilar, i sí ampliar considerablement el col.lectiu a qui van dirigides, unit al fet que l'empresa es reserva el dret a decidir a qui concedeix aquesta possibilitat, les prejubilacions es convertiran en una instrument en mans de la Direcció per a utilitzar en la seva pròpia conveniència (recompensar "afins" i / o prescindir d'altres "combatius").

A més, aquestes prestacions es redueixen gradualment, des d'un inici i durant tota la prejubilació, en un 2% per cada any que falta per complir els 55 anys d'edat. Però per si això no fos poc, tampoc expliquen que per als empleats amb antiguitat anterior a 1980, aquesta reducció també s'estén a la seva PE, el que els correspondria cobrar un cop jubilats definitivament , és a dir aquesta retallada és de per vida. Per entendre-ho millor, els paguen ara part de la seva prejubilació amb els diners que els treuen de cobrar en el futur.

No obstant això, per a CGT el més vergonyós d'aquest ERO ($) és que part del cost d'aquesta reestructuració privada que efectua Citibank repercutirà molt negativament en les arques públiques espanyoles. A diferència d'ocasions anteriors en aquesta empresa, aquest cop pretenen que els empleats que es prejubilin passin a cobrar la prestació per atur (atur), la qual se'ls descomptarà de l'import total de la prejubilació. Per entendre-ho millor, estan utilitzant l'empleat per aconseguir unes prestacions públiques que finalment l'empresa s'apropia.

Vergonyós comportament per a una empresa amb tanta responsabilitat social per la seva implicació en l'actual crisi financera mundial.

Acabem responent a CCOO i UGT, que excusen la seva lamentable comportament justificant-se en d'acceptar l'ERO ($) és el menor dels mals. Amb aquesta forma d'actuar, que ja es dilata en el temps, estan aconseguint que es perdin tots els drets laborals que tant sacrifici va costar aconseguir a generacions anteriors de treballadors. Si els autèntics sindicalistes que els van precedir en el temps haguessin actuat com ells, avui ja no els quedaria res amb el que negociar.

Seccions sindicals CGT Citigroup