CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

ERO a Forestal Catalana: Continua el desmantellament dels espais naturals protegits de Catalunya

Dijous, 11 juliol, 2013

Si prospera la darrera proposta d’ERO de l’empresa Forestal Catalana s’aplicarà l’extinció de 45 llocs de treballs i es modificaran les condicions de treball de les brigades forestals.

El referèndum efectuat ahir amb els treballadors de l’empresa sobre la darrera proposta presentada per Forestal Catalana dóna un resultat de 102 vots a favor, 90 en contra, 14 en blanc i 2 nuls, i evidencia la disconformitat de bona part dels treballadors amb les negociacions fetes pel Comitè d'Empresa de Forestal Catalana, que en cap moment ha plantejat convocar mobilitzacions ni consultat amb la plantilla els passos a donar.

Els 12 espais naturals que gestiona el Departament, d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) tenen una àrea d’influència socioeconòmica que afecten a uns 300.000 habitants i a 142 municipis. Aquests espais actuen com a veritables eines de dinamització social i econòmica de zones majoritàriament rurals, tant per la font d’ocupació que suposen, com per la inversió i atracció turística de qualitat que impulsen, fet que reverteix en les empreses, cooperatives, allotjaments, establiments de restauració local...

El DAAM anualment encarrega una sèrie de serveis i actuacions a l’empresa pública Forestal Catalana, S.A. Un 33% del personal laboral dels espais naturals protegits és plantilla d’aquesta empresa. Però des de fa un any, segons el comitè d’empresa, el DAAM (Generalitat de Catalunya) no fa efectius els pagaments a l’empresa pels seus serveis.

El passat 14 de juny de 2013, Forestal Catalana, S.A. va presentar Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que previa l’extinció de 82 llocs de treball dels 274 existents. En un principi, 42 dels treballadors afectats per l’ERO que treballen a les brigades forestals i al GEPIF, tenien l’opció d’acollir-se al projecte de Prevenció d’incendis subjecte al cofinançament FEDER. Segons va informar als treballadors en l’assemblea del 26 de juny el comitè d’empresa aquest projecte FEDER estava signat i contava amb finançament.

El passat dissabte 6 de juliol, la situació va canviar de manera sobtada quan Forestal Catalana va informar al comitè d’empresa que el projecte FEDER, que en un principi ja estava adjudicat, no tirava endavant. Com a contrapartida el DAAM va fer una encomana perquè les brigades forestals continuéssin treballant (malgrat que, fins aquell moment, el DAAM havia justificat l’impagament a Forestal Catalana per manca de diners). Amb aquesta nova proposta les brigades forestals treballaran el 50% fent tasques als espais naturals protegits i l’altre 50% executant tasques de prevenció d’incendis forestals, i se’ls hi canviaran algunes de les condicions laborals. Tot plegat, ha provocat que a la llista de treballadors acomiadats s’hi afegeixin 8 persones.

Fruit d’aquests canvis, a dia d’avui, hi ha 45 persones a punt de ser acomiadades que treballen tant a les brigades forestals, als centres de recuperació de fauna, al Grup especialitzat en prevenció d'incendis forestals, com a tècnics en els espais naturals protegits, en els serveis centrals o en els serveis territorials, com a educadors ambientals o bé com a informadors. Conseqüentment, aquests acomiadaments afectaran directament a la gestió del nostre territori i deixen en una precarietat absoluta els equips de gestió. Aquest ERO doncs continua comportant el desmantellament dels equips de gestió dels espais naturals protegits i del territori, que a més de representar la pèrdua de llocs de treball, afecta de manera directa a la biodiversitat i al desenvolupament socioeconòmic del territori.

Ahir 10 de juliol, es va celebrar a tots els centres de treball un referèndum per votar si s’estava d’acord amb les “propostes finals de la direcció de forestal catalana” de l’ERO. El resultat va ser de 102 vots a favor, 90 vots en contra, 14 vots en blanc i 2 vots nuls. Tenint en comte que les persones afectades directament per l’ERO són 45, aquest resultat demostra que hi ha bona part del personal de Forestal Catalana no està a favor de la negociació que a dut a terme el comitè d’empresa i les mesures que s’han aplicat amb l’ERO.

Part important dels treballadors, en les diverses assemblees, han mostrat el seu malestar i disconformitat per la manca d’informació, transparència i consulta de les negociacions que s’estaven duent a terme per part dels sindicats i comitè d’empresa amb la direcció de Forestal Catalana. Tampoc han estat satisfactoris els criteris que ha presentat l’empresa i sobre els quals negociava el comitè i que feien referència a les causes d’amortització de places, on s’aportaven sobretot causes productives (manca de feina) i subjectives sense demostrar res.

El procés de negociació amb l’empresa finalitza el 12 de juliol i, fins al moment, no sembla que es pugui arribar a una solució satisfactòria que eviti el desmantellament imminent dels espais naturals protegits i que garanteixi la totalitat dels llocs de treballs en perill d’extinció.

Fins avui, des de la Direcció General, des del Servei de Parcs, i des del col·lectiu de directors i responsables dels espais naturals ha continuat havent-hi un silenci absolut i manca de pronunciament públic respecte a la situació que afecta als seus treballadors.

Les retallades que aplica el govern es podrien evitar fent una bona gestió del país, acabant amb la corrupció i evitant que uns quants privilegiats tinguin sous i complements desmesurats mentre la resta vivim ofegats. La via per tirar endavant el país no passa per retallar els serveis públics sinó gestionar el país amb sentit comú i coherència.

Demanem que els agents locals implicats i la societat civil continuï defensant els equipaments i equips de gestió dels espais naturals des d’un model de gestió i servei públic en benefici de la societat i del medi natural i cultural en concret.

Treballadors afectats per l’ERO

11 de juliol del 2013

>>> Més informació a:
Forestal Catalana ha presentat un ERO per a l’extinció de 82 llocs de treball
http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article9342

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció