CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

ERO de Roca: CCOO i UGT signen un preacord amb l’empresa

Dilluns, 16 febrer, 2009

Al final va haver de ser en la quarta ronda de reunions on la majoria de la representació dels treballadors va clavar els genolls a terra i es va lliurar submissament a l'Empresa, de poc van servir els nombrosos actes de protesta realitzats en totes les fàbriques (a Gavá promoguts gairebé en solitari per la CGT) i sobretot l'últim acte de lluita dels treballadors d'Alcalá de Henares expressant de forma rotunda a la Direcció de ROCA el seu rebuig absolut a aquest ERO.


Al final, dels principals punts de la reivindicació unitària, res de res, es va arribar al principi d'acord sense que s'hagin obtingut garanties de futur per a les plantilles de les fàbriques espanyoles, (i no hem d'oblidar que aquest era el punt realment fonamental i la resta encara sent importants, eren secundaris).

Tampoc hem estat capaços d'arrencar a ROCA l'exclusió dels col·lectius de treballadors més perjudicats, majors de 55 anys, jubilats parcials i rellevisteas. Ni tampoc hem estat capaços de reduir la durada de l'ERO, que també era considerat com un dels punts essencials.

Per tant i per a la CGT, l'única cosa aconseguida és un ACORD en el qual NO es recullen els principals punts en els quals es basava la negociació i pels quals tots els Sindicats i els treballadors i treballadores havien fet un considerable esforç per a anar tots a una.

L'acord al que han arribat és el següent:

1.- Cap centre de treball sofrirà una suspensió total, sent en tots els casos a la carta, amb diferències per a cadascun d'ells, sent aquestes:

* Suspensió rotativa al 50% per a les fàbriques de porcellana i complements.

* Suspensió rotativa al 66% per a la fàbrica de Banyeres acríliques, amb una clausula que limita l'afectació per als seus treballadors a un màxim de 6 mesos.

* Oficines, Magatzems, tallers centrals i secció de cromat de griferia, suspensió d'un dia a la setmana i dos dies a la setmana, alternativament.

* Suspensió durant un màxim de 7 mesos per a la fàbrica de Javas, el primer tram d'aquesta suspensió no excedirà de 4 mesos.

2.- Condicions econòmiques:

* Complement de la prestació per atur fins a arribar al 80% del salari brut. Per al càlcul del salari brut es prendrà com referencia el terme mitjà del salari durant els 12 mesos de l'any 2008. Queden excloses les quantitats corresponents a pagues extres, premis i hores extraordinàries del període indicat.

* Pagues extres integres en els anys 2009 i 2010, s'abonaran en les dates corresponents.

* Les vacances no es veuran afectades durant els períodes d'afectació, pel que els períodes de suspensió dels contractes resultaran computables a l'efecte de l'import en els anys 2009 i 2010 .

3.- Exclusions:

* S'exclou d'aquest ERO als treballadors afectats per algun ERO anterior.

4.- Aprovació:

*L'acord queda condicionat a l'aprovació del mateix per cadascun dels Comitès d'Empresa dels centres afectats, previ Referèndum amb els treballadors, quedant exclosos d'aquest pacte els centres de treball que no el subscriguin, i sent vàlid per a la resta.

5.- Seguiment:

* Es crearà en cada centre de treball una comissió de seguiment de l'ERO. Seran membres d'aquesta comissió els Representants dels Treballadors signants.

VALORACIÓ DE LA CGT

Queda palès en l'ACORD, que al final ha prevalgut el tema econòmic i que d'un cop de ploma han estat apartats o oblidats punts tan fonamentals i acordats per tots com prioritaris.

Hem de tenir clar que l'empresa no ens dóna absolutament res i que és ella la que ens envia a l'atur i l'única cosa tangible és que els treballadors deixem de percebre més d'un vint per cent del nostre salari.

Al final, trobem a faltar que no s'hagi donat un pas endavant per a canviar l'actitud de ROCA, elevant la pressió per a demostrar major força i poder retirar aquest ERO.

També lamentem la paràlisi mostrada per UGT i CCOO de Gavà que no han volgut mobilitzar-se de forma contundent, presentant un pla de lluita, al que sens dubte la CGT hagués donat suport.

Però per sort, encara no està tot perdut, ens queda encara la possibilitat de dir NO a aquest ERO, hem de rebutjar en les urnes de forma contundent aquest vil atac als nostres drets, no podem consentir que l'empresa vulgui fer-nos pagar als treballadors la seva suposada “crisi” que per cert, encara estem esperant que ens l'argumenti amb dades i xifres, més encara quan tenim la certesa que va tancar l'exercici del passat any amb amplis beneficis.

Des de la CGT anem a defensar el NO per tot l'exposat i pensem que com Sindicat de classe no podem segellar amb la nostra signatura un ERO que obri les portes a possibles mesures molt més traumàtiques.

Al final, i això sí que és positiu, serem nosaltres els treballadors, els que lliurement decidirem si estem d'acord a permetre que ROCA augmenti encara més els seus nombrosos beneficis a costa del nostre ATUR.

Hem de tenir-ho clar, aquest ERO és inacceptable i tots hem de demostrar-ho en les urnes amb un NO rotund.

Finalment, la CGT informa que avui a les 14:30 hores, hem convocat una Assemblea informativa en les portes de fàbrica, ja que el Comitè d'Empresa ha estat incapaç de convocar-la, on aclarirem totes els dubtes que es puguin tenir.

Salut, ocupació i ERO NO!!

Secció Sindical CGT Roca

www.cgt-roca.com/


Nota: Finalment els resultats del referèndum realitzat van comportar que la majoria de la plantilla donés suport al preacord signat per CCOO-UGT. D'un total de plantilla de 1030 treballadors, van participar en el referèndum 810, dels quals van votar a favor del preacord 536, en contra 257, en blanc 14 i nuls 3.

Attached documents