CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Es clausura el XIX Congrés Mundial de Petroli celebrat a Madrid del 28 de juny al 3 de juliol

Divendres, 4 juliol, 2008

Des dels anys trenta del segle anterior ve celebrant-se cada tres o quatre anys un Congrés Mundial del Petroli en diferents llocs del planeta. El que s'ha celebrat aquests dies a Madrid, d'esquena a la seva ciutadania que no ha tingut informació del mateix fins al mateix dia de la inauguració, passarà a la història d'aquests Congressos com un exemple de cinisme indolent.

Ocults els interessos de les multinacionals en l'etiqueta de la sostenibilitat poc va trigar en demostrar-se que la veritable fi d'aquest XIX Congrés no era altre que naturalitzar l'especulació com un mecanisme econòmic oportú per a fixar el preu del barril. Com era d'esperar els interessos de les multinacionals energètiques s'han imposat a qualsevol altra realitat relacionada amb el cru.


La situació econòmica actual caracteritzada pel preu del barril de petroli ha estat el que ha identificat des del principi a aquest XIX Congrés Mundial del Petroli. La intervenció inaugural del Ministre d'Indústria, Miguel San Sebastian assenyalant l'especulació financera com la causa de l'encariment del barril va ser el primer avís per a comprendre què anaven a tractar les multinacionals petrolieres a Madrid.

Encara que la situació del preu del petroli porta causant alarma i preocupació des de fa molts mesos els 4000 delegats que han assistit al Congrés van voler ocultar les seves veritables preocupacions sota el lema: “En un món en transformació: subministrant energia per a un desenvolupament sostenible”. Per això els col·lectius agrupats entorn de la Trobada Social Alternativa al Petroli van començar des de fa diversos mesos denunciant el cinisme d'un lema que no es corresponia amb l'agenda de discussions que anava a ser treballada a Madrid.

Aquest XIX Congrés Mundial s'ha oblidat una vegada més de tractar aquelles realitats del petroli causades per la lògica de l'especulació econòmica i que tant intenten ocultar les multinacionals energètiques. Per exemple: les guerres per petroli, els desplaçaments de poblacions autòctones i camperoles d'aquelles terres amb jaciments, la privatització d'empreses energètiques estatals amb el cost social que comporta, l'augment del preu dels aliments i l'impacte mediambiental que afecta de manera més salvatge a les poblacions més empobrides o el continu assassinat d'aquells i aquelles que s'oposen a abandonar les seves terres o claudicar als interessos de les multinacionals.

S'en va així el XIX Congrés Mundial del Petroli de Madrid deixant com rastre el desinterès de les petrolieres per assumir el seu paper dintre de la crisi mediambiental i el sofriment social que comporta la persecució dels seus interessos econòmics. Fer cara als problemes climàtics i als danys socials que comporta el petroli ja comentats i de sobres coneguts per la ciutadania no és un tema present en l'agenda de les petrolieres. Per això aquest XIX Congrés no ha estat tant una oportunitat perduda en la recerca de nous models energètics en un món captiu pel petroli sinó la constatació clara i evident que els interessos de les multinacionals continuaran sent la persecució dels beneficis econòmics.

Per això la lliçó que surt d'aquest XIX Congrés ha de fer-nos reflexionar sobre com les multinacionals energètiques aconsegueixen adequar la seva identitat a nous temps. Així usen estratègies que duen el segell de la sostenibilitat o la responsabilitat social corporativa (RSC) sense que això comporti una transformació real de les seves identitats explotadores la qual cosa ens aboca de nou a repetir les imatges de sofriment social i impacte ambiental que tant coneixem.

Tota la informació sobre les activitats que s'han portat a terme per protestar contra el Congrés Mundial del Petroli a Madrid, està disponible en el web de la Trobada Social Alternativa al Petroli:

www.nomassangreporpetroleo.org/