CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Es constitueix l’Assemblea d’Aturats de Barcelona

Divendres, 3 abril, 2009

Aquest dimecres 1 d’abril s’ha celebrat a les cotxeres de Sants la primera asamblea d’aturats de Barcelona per discutir estratègies i accions contra l’actual crisi i la nostra situció específica d’aturats.


La necessitat no podia ser més urgent. La crisi és global i ens afecta a tots, però no ens afecta a tots per igual. Ha introduit en les nostres ments una nova preocupació: L’atur. L’atur està provocant que cada cop més gent no pugui pagar les hipoteques i ha fet augmentar preocupantment els desnonaments. L’atur, o més aviat la por a l’atur està sent utilitzada pels empresaris per rebaixar els salaris i les condicions laborals.

Les xifres canten. Ja som 3,5 milions d’aturats. D’aquests, 856.000 ho són per finalització de contracte. O sigui que no només els ha sortit l’acomiadament gratis, sinó que han invisibilitzat el problema.

Les grans centrals sindicals no estàn a l’altura. Estàn firmant ERO’s sense quasi donar batalla. Estàn acceptant xantatges patronals com els de SEAT per congelar els sous. Si tenen aquest paper als centres de treball, què esperem que facin entre els aturats? Ens hem d’autoorganitzar. Experiències que ens serveixin de referent n’hi ha moltes. Des de els pícnics gratuits que fan a França amb menjar robat col·lectivament de les grans superfícies, a la marxa contra l’atur dels norantes a casa nostra, o els mateixos piqueteros argentins. Què curiós que en el país expert en crear atutats (la mitjana europea d’atur és del 7,6% mentres que a L’Estat espanyol és del 14,8%!), no hagi sortit encara cap resistència seriosa des dels aturats. Tot i que a algunes ciutats espanyoles ja hi ha algunes assamblees d’aturats, a Barcelona (la Rosa de foc!) no hi havia res. Per intentar revertir aquesta situació s’havia convocat des d’un grup d’aturats de la campanya “Que la crisi la paguin els rics” aquesta primera assamblea d’aturats.

Amb una participació de més de 50 persones a cotxeres de Sants, els debats es van centrar en la situació econòmica, les reivindicacions que hem d’exigir, i sobretot en les accions a dur a terme amb l’intenció d’arribar a la gent. A més d’aturtats de Barcelona ciutat van venir companys d’Hospitalet, Vilanova, Olesa, Badalona, etc. En gran part l’assamblea d’aturats ha servit per treure el problema de l’àmbit privat i fer-lo col·lectiu, alhora que el fem visible a la resta de la societat. Tot i que en realitat va ser una primera presa de contacte, ja hem preparat properes accions.

El dia 20 d’abril farem una concentració a la plaça Sant Jaume, que volem repetir cada dilluns. Per continuar teixint aquesta lluita ens tornem a trobar en assamblea el 14 d’abril a les mateixes cotxeres de Sants.

No cal dir que convidem a tothom a participar a les nostres assamblees i que demanem el suport de tots els moviments socials, sindicats, organitzacions i persones solidàries que vulguin, i que vinguin a les nostres mobilitzacions.

ASSAMBLEA D’ATURATS DE BARCELONA