CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Es disparen els nivells de radioactivitat a l’entorn de la central nuclear de Vandellós II

Dimecres, 29 juliol, 2009

Segons l’apartat Valores ambientales del web del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) (http://www.csn.es/index.php?option=com_maps&view=estadisticas&Itemid=32), on s’informa de la Taxa de dosi gamma mitja diària i mensual (µSv/h) de totes les estacions que integren la Xarxa d’Estacions Automàtiques (REA en les sigles en castellà), es pot comprovar com els passats dies 23 i 24 de juliol de 2009, a l'estació de mesura situada a l'Almadrava (municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant), es va detectar una Taxa de dosi gamma mitja diària (µSv/h) de 0,18, sent molt superior a la mitjana diària normal, situada en 0,11. (Veure la taula a l’Annex I al final del present comunicat).

Aquest increment tan anormal, no s'havia produït ni en els pitjors episodis de contaminació radioactiva derivats de la fuita de la CN Ascó I, de finals del mes de novembre de 2007, quan l'estació de l'Almadrava va detectar increments anormals, mesurant valors d’entre 0,12 i 0,13 entre els dies 14 i 17 de desembre de 2007, en un episodi de vents de component NO que van dispersar la contaminació radioactiva de la CN Ascó I per tot el territori del sud de la demarcació de Tarragona, arribant a l'estació de l'Almadrava, tal i com confirmà un estudi realitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya a petició del CSN i que es va lliurar a finals del mes de juny de 2008.

Segons han pogut saber membres de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) i d’Apaguem les Nuclears (ALN), els dies anteriors al 23 i 24 de juliol, la Central Nuclear Vandellòs II hauria patit un incident que hauria provocat aquests anormals nivells de radioactivitat a l’entorn de la planta. L'estació de l'Almadrava està situada entre un i dos quilòmetres aproximadament de la CN Vandellòs II.

Per aquest motiu, el passat dissabte 25 de juliol la CANC i ALN van demanar explicacions tant al CSN com a la Direcció General d’Energia i Mines del Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya (que des de 1984 té encomanades, de part del CSN, les funcions de control i seguiment de la Xarxa automàtica de vigilància radiològica ambiental), per tal que donin explicacions del motiu d’aquest increment de radioactivitat ambiental a l’entorn de la CN Vandellòs II, i de si aquest increment es deu als problemes que els dies anteriors havia tingut la CN Vandellòs II, al mateix temps que se’ls insta a prendre les mesures pertinents. De moment no s’ha rebut cap mena d’explicació.

Aquesta és una mostra més dels problemes estructurals que des de fa anys pateixen les tres centrals nuclears instal·lades a Catalunya (i ara en propietat majoritària d’una empresa pública italiana, ENEL), i que en el present any 2009 ja acumulen el 66’7% dels incidents (fins el 27 de juliol). (Veure taules i gràfics a l’Annex II al final del present comunicat), és a dir 2 de cada 3 incidents que es comuniquen al CSN tenen lloc a les centrals nuclears instal·lades a Catalunya. Dels 57 successos que han patit les centrals nuclears de l’Estat espanyol, 38 han tingut lloc a les centrals nuclears Ascó I (amb 16 incidents), Ascó II (amb 14 incidents), i Vandellòs II (amb 8 incidents).

Per tenir una idea de la magnitud dels problemes estructurals que pateixen aquestes centrals nuclears, valgui recordar la fuita radioactiva d’Ascó I que va tenir lloc entre novembre de 2007 i abril de 2008, el fet que la mateixa planta en la setmana de posada en marxa desprès de la recàrrega ha tingut dues aturades no programades, o el fet que Vandellòs II opera amb el sistema antiincendis de la sala de control del reactor completament anul·lat (succés IN 09/002 notificat al CSN en data 14 de març de 2009) i substituït provisionalment per una ronda de personal amb extintors.

La CANC i ALN reclamen el tancament immediat i irreversible de les tres centrals nuclears, i recorden que l’energia nuclear és prescindible, tenint en compte que durant els darrers dos mesos dues de les tres centrals nuclears han estat aturades (Ascó I aturada per recàrrega de combustible des del passat 23 de maig de 2009, i Vandellòs II, aturada des del 14 de març per recàrrega de combustible i reparació dels defectes del sistema de refrigeració detectats pel CSN el 2004), i no només no hi hagut cap mena de problema amb el subministrament d’energia elèctrica, sinó que l’Estat espanyol ha continuat exportant electricitat cada dia, tal i com ve fent des de l’any 2003. Inclús el dimarts 26 de maig de 2009 van estar aturades totes tres centrals nuclears, i tampoc es va registrar cap problema en el subministrament d’energia elèctrica.

Queda clar, doncs, que l’energia nuclear no és necessària, no ofereix cap garantia fiable de subministrament d’energia elèctrica, és insegura i genera residus radioactius per als quals no hi ha solució.

COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA (CANC)

APAGUEM LES NUCLEARS

Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, 27 de juliol de 2009