Es duplica el nombre de llars catalanes que no reben cap ingrés i ja són més de 118.500 famílies
El nombre de llars catalanes que no reben cap tipus d'ingrés - ni de treball ni subsidis per atur o pensions - s'ha duplicat des de l'inici de la crisi, passant de 57.000 el 2007 a més de 118.500 el 2011, segons dades del informe del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC).
El nombre de llars catalanes que no reben cap tipus d'ingrés - ni de treball ni subsidis per atur o pensions - s'ha duplicat des de l'inici de la crisi, passant de 57.000 el 2007 a més de 118.500 el 2011 , segons dades del informe del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC).
L'informe avalua el risc de pobresa relacionat amb el mercat laboral i conclou que el nombre de llars en què tots els seus membres estan en atur s'ha multiplicat per cinc entre 2007 i 2012 , i per tres i mig els que el principal sustentador de la família no té feina. Sobre el risc de pobresa - situació transitòria -, l'informe apunta que els aturats tenen una taxa del 30%, a diferència de les persones ocupades , que és del 13,7%. També determina que des del 2010, les llars amb fills dependents - en edat de treballar però aturats - el risc de pobresa s'ha disparat fins al 59%, enfront del 6,9% de les llars sense fills dependents. En el conjunt de la Unió Europea (UE), segons dades de l'Eurostat recollides per l'informe, Espanya està entre els països amb una taxa de pobresa a la feina més alta, 12,7% enfront de la mitjana europea del 8,5%, només superada per Grècia i Romania.
L'estudi remarca un "elevat risc de pobresa" entre la població ocupada següent: autònoms, contractats temporalment o amb jornada parcial, treballadors del sector immobiliari, de la construcció, l'agricultura i la pesca. Els perfils més vulnerables que retrata l'informe són homes d'origen immigrant de més de 45 anys que només han treballat en un tipus d'ocupació; dones soles i dones immigrants amb dificultats de parlar català o castellà, joves de famílies desestructurades; persones hipotecades, persones poc qualificades; administratius i investigadors.
Per això, el CTESC recomana "reforçar el diàleg social i la protecció a persones amb risc de pobresa", encara que tinguin feina, millorar els instruments per lluitar contra aquest risc i garantir la cobertura de les necessitats bàsiques, a més de millorar l'eficiència de les polítiques actives d'ocupació.
FONT: CATALUNYAPRESS.CAT
Més informació:
- CTESC
- Informe complet: