CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

És el moment de guanyar, #revertimLesRetallades als pressupostos!

Dissabte, 12 novembre, 2016

És el moment de començar a guanyar, revertim les retallades als propers pressupostos!

Des de CGT Ensenyament defensem que l’organització i la lluita dels i de les treballadores és sempre la millor manera de defensar els nostres drets laborals i la qualitat de l’educació pública. Hi ha moments i situacions concretes en que aquestes lluites poden ser més efectives per aconseguir victòries i creiem que ara ens trobem en un d’aquests moments.

El debat de pressupostos 2017: una oportunitat per començar a guanyar

Tot i que no ens agradi, la composició dels diferents governs determina en gran mesura els recursos i les normatives que afecten l’educació pública. Pel que fa a recursos, encara són més determinants els pressupostos, ja que són aquests els que fixen a on s’inverteixen els diners públics l’any següent, per exemple, quants diners van a parar als bancs i quants a l’ensenyament o quants van a concerts de l’opus i quants a l’escola pública.

Entre finals d’octubre i començaments de novembre entraran a debat els pressupostos del proper any 2017 a Catalunya. I ho faran en una situació política molt concreta: amb un Govern en minoria i que intentarà aprovar-los amb el suport d’una altra força política d’esquerres. Encara que no confiem en la política institucional per millorar les nostres condicions, no podem obviar que aquesta situació genera una vulnerabilitat davant de la mobilització i de les reivindicacions que les acompanyin. A finals del curs passat ja vam aturar alguns intents de noves retallades, amb una mobilització menor que en cursos però que anava dirigida a un govern més feble.

És per això que creiem que ara, en el marc de l’aprovació dels propers pressupostos, tenim una gran oportunitat per començar a revertir les retallades, per això caldran mobilitzacions més contundents i continuades que les que hem dut a terme els darrers cursos.

O comencem a guanyar o podem perdre encara més

Si és cert que el debat de pressupostos és una oportunitat per començar a recuperar els recursos que ens van treure, no podem deixar de banda que, si no ens mobilitzem, també hi ha el perill objectiu que ens continuïn retallant. I no és un invent nostre, sinó una amenaça del tot real. La Unió Europea, no s’ha amagat de dir que l’estat espanyol, tingui el govern que tingui, ha de retallar de 8000 a 10000 milions d’euros el 2017, i d’aquests, les retallades a Catalunya podrien ser de 2000 a 3000 milions. En aquest context, és previsible que els respectius governs de l’estat i de la Generalitat tornin a intentar atacar els serveis públics i els nostres drets laborals i més encara si consideren que no estem mobilitzats i que no hi haurà una resposta contundent si ho fan.

Cal tornar a debatre entre totes com revertim les retallades

No podem obviar que l’autoorganització dels i de les treballadores de l’educació pública no ha passat pel seu millor moment els darrers cursos. El no haver pogut aturar les retallades i la LEC i les conseqüències objectives d’aquestes (menys docents per més alumnes, més hores lectives i menys de coordinació, menys democràcia i més dependència de les direccions per continuar als centres, etc) han generat una situació d’ofec i, de vegades, també de por que han fet minvar o desaparèixer el debat sobre qüestions laborals i de recursos als centres o la participació a assemblees de zones. Aquests espais de debat i d’organització són precisament els que hem de reconstruir per poder recuperar les condicions perdudes i deixar de patir les actuals.

És imprescindible que fem un esforç per reactivar les assemblees als centres i l’assistència de tots els centres a les assemblees de zona o a les assemblees de treballadores de l’educació que es puguin convocar per debatre com revertim les retallades i com evitem que puguem patir-ne més. I és molt important que ho fem ara perquè estem en un moment clau.

COMENCEM A GUANYAR ARA: COM HO FEM?

Assemblees als centres per decidir mobilitzacions

Els sindicats de l’educació pública a Catalunya hem acordat convocar assemblees de treballadors i treballadores a tots els centres a on sigui possible per poder plantejar la situació actual i la necessitat de dur a terme mobilitzacions prou contundents com per començar a recuperar els drets laborals i la qualitat de l’educació pública perduts els darrers cursos. Des de CGT fem les següents propostes a les assemblees de centres, a les zones i a tots i totes les docents de l’ensenyament públic:

Construïm la vaga, comencem a guanyar

Són les assemblees i el conjunt de treballadores i treballadors les que hauran de concretar quins objectius prioritzem i de quina manera els aconseguim. Per a nosaltres, com dèiem, és clau aprofitar l’actual feblesa del govern en el proper debat de pressupostos i poder dur a terme una mobilització prou contundent com per aconseguir els objectius concrets que ens plantegem. Per això des de CGT plantegem construir la vaga en el context del debat de pressupostos. Per a nosaltres construir la vaga vol dir que siguin les assemblees que determinin quan es fa, amb quina periodicitat i fins a quan es fa.

Som conscients de que per això cal reactivar la nostra organització, que no tindrem molt de temps per fer-ho i que això suposa un esforç en la implicació de totes i tots. També som conscients que hi ha companys i companyes que són reticents a la vaga per l’esforç econòmic que, a curt termini, suposa. Però pensem que ara és el moment de fer un esforç per no continuar fent sobreesforços de manera indefinida i que ara és el moment de lluitar per guanyar, per no continuar perdent indefinidament, tant a nivell de condicions econòmiques i laborals, com en termes de qualitat educativa.

Concretar i prioritzar bé les reivindicacions

A les concentracions i manifestacions puntuals dels darrers cursos hem exposat totes les reivindicacions que tenim, que malauradament són moltes, segurament sent conscients de que amb aquelles mobilitzacions en concret no n’aconseguiríem cap. Però si decidim construir la vaga hem de prioritzar unes reivindicacions molt concretes perquè tindrem opcions reals i immediates d’aconseguir-les. Com les altres qüestions de la vaga, la plataforma reivindicativa l’hem de decidir entre totes i tots. Per nosaltres, en el context dels nous pressupostos, són reivindicacions essencials el retorn a les 18 (secundària) i 23 (primària) hores lectives amb la corresponent contractació de més docents que implicaria, la reducció de les ràtios, el no tancament de cap línia a l’escola pública i les substitucions des del primer dia.

Més enllà dels pressupostos: ni LOMCE, ni LEC, ni cap retallada

Des de CGT defensem que, més enllà dels nous pressupostos i per revertir totes les retallades acumulades i aturar la LOMCE i la LEC caldrà continuar construint mobilitzacions massives, contundents i continuades. I que per fer-ho, hem de seguir reconstruint els espais d’organització i debat als centres i a les zones. Ara tenim l’oportunitat d’arribar al punt d’inflexió que tant necessitem i començar a guanyar en lloc de seguir perdent.

http://cgtense.pangea.org/spip.php?article4623

CGT Ensenyament
http://cgtense.pangea.org/
https://twitter.com/CGTEnsenyament
http://www.facebook.com/CGTENSE

Revertim les retallades a l’educació pública [Manifest unitari]

#DefensemLaPública

Els sindicats de l’ensenyament públic unitàriament, des de l’inici del curs passat, hem expressat el nostre rebuig a l’acció de govern de l’actual Departament d’Ensenyament a través de diferents mobilitzacions i accions de protesta. Davant l’ immobilisme tant del Departament com del govern de la Generalitat és necessari que intensifiquem la nostra lluita perquè:

- Continua l’empitjorament de les condicions de treball dels professionals del Departament d’Ensenyament: l’horari lectiu, l’horari fix als centres de secundària, les hores de coordinació i desdoblaments, el cobrament del juliol del personal substitut, l’estabilitat del personal substitut i les pagues extres en són exemples clars.

- S’ha imposat l’extensió del pla pilot dels nomenaments de substitucions (PDI) o la definició de perfils de llocs de treball específics, que suposen la pitjor fórmula de concreció del desplegament de la LEC als centres educatius. A més, fins i tot anant en direcció completament contrària a l’ expressament aprovada al Parlament de Catalunya.

- El Departament promou una avaluació externa opaca i injusta de l’alumnat, centres i professionals que hi treballen que va en detriment de la qualitat educativa.

- S’ha produït el tancament de línies públiques de P3. No s’ha aprofitat la davallada demogràfica per abaixar les ràtios i paral·lelament l’augment d’alumnes a secundària ha posat de manifest la manca de planificació escolar.

- Front l’aparent oposició a les polítiques educatives impulsades pel Govern central, existeix una clara manca de voluntat política real per evitar l’aplicació de la LOMCE a Catalunya, així com per revertir les retallades imposades tant pel govern de l’Estat com pel govern de Catalunya.

Per això els sindicats de l’ensenyament públic creiem que hi ha motius suficients per la possible convocatòria d’una vaga que pressioni l’administració per aconseguir el seu compromís en els propers pressupostos de:

- El retorn a l’horari lectiu: 18h a secundària i 23h a primària.
- Substitucions de tot el personal des del primer dia i des de l’1 de setembre.
- Reducció de 2 hores lectives als majors de 55 i cobrament del juliol del personal substitut
- Retirada l’extensió del pla pilot dels nomenaments i de la definició de perfils de llocs de treball específics.
- Cap tancament d’aules a l’ensenyament públic i reducció de ràtios
- Oferta pública suficient que garanteixi l’estabilitat del personal interí per reduir l’actual inacceptable taxa d’interinitat.

Els sindicats de l’ensenyament públic proposem que, si el Govern no focalitza l’educació pública com una de les seves prioritats en els propers pressupostos, consultarem la possibilitat de convocar una vaga coincidint amb la tramitació i aprovació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per acabar revertint les retallades a l’educació pública.

CGT, CCOO, ASPEPC, USTEC, UGT

http://cgtense.pangea.org/spip.php?article4654